30 Aralık 2009 00:00

ABD’nin yeni hedefi Yemen mi?

11 Eylül 2009’da, ABD’de dört yolcu uçağının ikisi New York’taki Dünya Ticaret Merkezi gökdelenlerine, bir diğeri Pentagon’a çarptı.

Paylaş

11 Eylül 2009’da, ABD’de dört yolcu uçağının ikisi New York’taki Dünya Ticaret Merkezi gökdelenlerine, bir diğeri Pentagon’a çarptı. Sonuncu uçak ise yolcular ve uçağı kaçıranlar arasındaki mücadeleden sonra 150 mil uzakta, Pensilvanya kırsalında düştü. ABD yönetimi bu olaydan sorumlu tuttuğu El Kaide militanlarının saklandığını iddia ettiği Afganistan’ı işgal etti.
ABD’de benzer bir “uçak vakası” da 25 Aralık’ta yaşandı. Ömer Faruk Abdülmuttalib isimli Nijerya asıllı genç, Northwest Havayolları’na ait 289 mürettebatı bulunan ve Amsterdam-Detroit seferi yapmakta olan bir uçakta bomba patlatmak isterken yakalandı. ABD yönetimi, bu olaydan da El Kaide’yi sorumlu tuttu. Ancak bu sefer El Kaide militanlarının adresi Afganistan değil Yemen olarak ilan edildi.
HEDEF ÖNCEDEN Mİ BELİRLENDİ?
Ancak Irak ve Afganistan işgallerinde olduğu gibi Yemen’in de hedef olarak önceden belirlendiği anlaşılıyor. New York Times gazetesinde yayımlanan bir haberde, CIA ajanların bir yıl önce Yemen’e yollandığına yer verildi. Bu durum, ABD’nin Irak ve Afganistan’ın ardından “terörle mücadele”de üçüncü cepheyi Yemen’de açtığı şeklinde yorumlandı.
Gazetenin ismi açıklanmayan üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberde, CIA’nın terörle mücadele deneyimi olan çok sayıda saha ajanını bir yıl önce Yemen’e yolladığı, bu arada gizli özel operasyon komandolarının, terörle mücadele taktikleri konusunda Yemen güvenlik güçlerini eğitmeye başladığı belirtildi.
Haberde, ABD Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) Yemen ordusu, İçişleri Bakanlığı mensupları ve sahil güvenlik güçlerinin eğitimi ve donanımı için gelecek 18 ay içinde 70 milyon dolardan fazla para harcayacağı da ifade edildi.
Yemen’in 1980’lerde Afganistan’da savaşan aşırı dincilerin dönüşünü memnuniyetle karşılaması nedeniyle, cihat yanlıları için bir sığınma yeri olduğunu öne süren gazete, El Kaide militanlarının da Yemen’de son yıllarda bir üs oluşturmak için yoğun çaba gösterdiğini yazdı.
El Kaide’nin Yemen kolu, önceki gün bir internet sitesinde yaptığı açıklamada, ABD askeri uçaklarının operasyonlarında ölen 50 dolayında kişinin öcünü alacağını bildirmişti.
Örgüt, 20 Aralık tarihli, ancak önceki gün yayımlanan açıklamasında, Yemen hükümetinin 17 Aralık’ta düzenlediğini belirttiği operasyonları aslında ABD uçaklarının düzenlediğini savunmuştu.
YEMEN-İRAN İLİŞKİSİ
ABD’nin Yemen’e olan ilgisinin kaynağında İran’ı yalnız bırakmak olduğu iddia ediliyor. Yemen’de merkezi hükümete karşı mücadele eden Şii militanların İran tarafından desteklendiğini düşünen ABD yönetimi, Yemen hükümetine verdiği ekonomik ve askeri destekle Şii militanların mücadelesini bastırmaya çalışıyor. Bu sayede ABD yönetimi, bölgedeki İran etkisini yok etmek istiyor.


OBAMA: TÜM YETKİLER KULLANILACAK
ABD Başkanı Barack Obama, Amsterdam-Detroit seferini yapan uçaktaki saldırı girişiminde parmağı olan kişileri adalet önüne getirmeye kararlı olduklarını söyledi.
Obama, saldırı girişiminden sonra kamuoyuna yaptığı ilk açıklamada, ABD’nin düşmanlarını engellemek için ellerindeki tüm yetkileri kullanacaklarını belirtti.
Uçaklarda daha çok sayıda güvenlik görevlisinin seyahat etmesi talimatı verdiğini de açıklayan ABD Başkanı, Amsterdam-Detroit seferini yapan uçaktaki saldırı girişimiyle ilgili inceleme başlatıldığını da belirtti.
Obama, güvenlik birimlerinin tehlikeli bir patlayıcı taşıyan bir yolcunun ABD’ye sefer yapan bir uçağa binmesinin nasıl mümkün olduğunu açıklamalarını istedi. Zira, havaalanlarında yolcuların geçtiği tarama cihazlarında bu patlayıcıların tespit edilebildiği düşünülüyor.
Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs, Obama’nın ayrıca istihbarat birimlerinin izleme listesinde olan birine nasıl ABD vizesi verildiğinin de araştırılmasını istediğini belirtti.
Ömer Faruk Abdülmutallib, genel izlemeye alınmasına karşın “terörist” izleme listesine dahil edilmemiş. Söz konusu listede olanlara uçuş yasağı getiriliyor.


YEMEN’DEN DOĞRULAMA GELDİ
Yemen, ABD uçağında saldırı girişiminde bulunan Ömer Faruk Abdülmuttalib’in Aralık ayında Yemen’de olduğunu doğruladı. Yemen resmi haber ajansı Saba’ya bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, “(Abdülmuttalib) Ağustos ayı başından Aralık ayı başına kadar Yemen’de kaldı” dedi. Yetkili, Abdülmuttalib’in daha önce de eğitim gördüğü Sana’daki bir enstitüde Arapça öğrenmek için vize almış olduğunu belirtti.
Yetkili, Abdülmuttalib’in Sana’da daha önce ne kadar kaldığı hakkında bilgi vermedi. Ayrıca “Dost ülkelerin Abdülmuttalib’e vize vermiş olması ve kendisinin ABD vizesine sahip olmasından dolayı” Abdülmuttalib’e vize verilmiş olduğuna dikkat çekti.
Zengin bir bankacının oğlu olan Abdülmuttalib’in ailesi, kendisinin ailesiyle bağlarını kopardığını ve Yemen’e gittiğini söylüyordu. ABD istihbaratı ise Abdülmuttalib’in EL Kaide tarafından eğitildiğini iddia ediyor. Yemenli yetkili de Abdülmuttalib’in Yemen’deki bağlantılarının araştırıldığını ve sonuçların ABD yönetimiyle paylaşılacağını belirtti.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

HUKUK KÖŞESİ

SONRAKİ HABER

Şirkete bir damla su vermezuk!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa