30 Aralık 2009 00:00

HUKUK KÖŞESİ

SORU: Ben üç yıldır bir fabrikada çalışıyordum. Geçtiğimiz hafta işveren beni 25. maddeye dayanarak işten attı...

Paylaş

SORU: Ben üç yıldır bir fabrikada çalışıyordum. Geçtiğimiz hafta işveren beni 25. maddeye dayanarak işten attı. Tazminatlarımı da vermedi bu maddeye dayandığı için. Ben de artık aynı işyerinde çalışmak istemiyorum. İşsizlik sigortasına başvurma hakkım var mı? İşsizlik sigortası için başvurabilme koşulları nelerdir?

CEVAP: İşsizlik sigortası, 4447 sayılı Kanunun tanımı ile, “Bir işyerinde çalışırken, çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen herhangi bir kasıt ve kusuru olmaksızın işini kaybeden sigortalılara, işsiz kalmaları nedeniyle uğradıkları gelir kaybını belirli bir süre ve ölçüde karşılayan zorunlu sigortadır” şeklinde ifade edilmiştir. İşsizlik sigortasının kapsamına bir hizmet (iş) sözleşmesi ile çalışan kişiler girmektedir. İşsizlik sigortası ödeneği alabilmek için bazı koşulların gerçekleşmesi gerekmektedir. Bunların başında iş sözleşmesinin belirli nedenlerle sona ermesi gelmektedir. Hizmet sözleşmesinin İş Kanunu 17. madde; 24.madde/1,2,3; madde 25/1 ve 3. bentlerine göre; belirli süreli olması halinde sürenin dolması ile sözleşmenin bitmesi halinde; işyerinin el değiştirmesi, başkasına geçmesi, kapanması, niteliğinin değişmesi nedeniyle işten çıkarma söz konusu ise; 4046 sayılı Özelleştirme Kanunu hükümlerine göre özelleştirme sebebiyle son bulması halinde işsizlik sigortaı bağlanabilecektir. İş sözleşmesi bu sebeplerden biri ile son bulmasının yanında, ayrıca, son üç yıl içinde en az 120 gün sigortalı olarak işsizlik sigortası primi ödemiş ve işten ayrılmalardan önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek çalışmış olması şartı da aranmaktadır. İşsizlik ödeneğinden yararlanabilmek için kişinin işten ayrılma bildirgesi ile birlikte iş sözleşmesinin sona ermesinden itibaren 30 gün içinde İş-Kur’a başvuru yapmak gerekmektedir.
Dolayısıyla, öncelikle İş Kanununun 25. maddesinde sayılan işverenin derhal fesih hakkını düzenleyen maddesinde açık olarak hangi sebepten dolayı işten ayrıldığınızı bilmeniz gerekmektedir. Eğer, ikinci bendinde düzenlenen ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırılık sebeplerinden biri ile işinize son verilmişse işsizlik sigortasından faydalanma imkanınız yoktur. Elbette, bunun aksini kanıtlamak ve hak ettiğiniz kıdem, ihbar ve diğer alacaklarınızı için dava açma hakkınız vardır. Mahkeme lehinize sona ererse işsizlik sigortasından faydalanma imkanınız vardır.
DEVRİM AVCI
ÖNCEKİ HABER

Tunca Nehri taştı Sarayiçi sular altında kaldı

SONRAKİ HABER

ABD’nin yeni hedefi Yemen mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...