30 Aralık 2009 00:00

İsrail, Lieberman’ın sözlerini tartışıyor

SAĞCI İsrail hükümetinin aşırı sağcı Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın “Ben bakanken Türkiye, İsrail-Suriye arasında arabulucu olamaz” şeklindeki sözleri İsrail kabinesinde tartışmalara neden oldu.

Paylaş

SAĞCI İsrail hükümetinin aşırı sağcı Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman’ın “Ben bakanken Türkiye, İsrail-Suriye arasında arabulucu olamaz” şeklindeki sözleri İsrail kabinesinde tartışmalara neden oldu.
Lieberman’ın hedef aldığı hükümet ortağı İşçi Partisi, Lieberman’ı “İsrail çıkarlarına büyük bir zarar verdiğini” duyururken, ülkenin önde gelen gazetelerinden Haaretz başyazısında Başbakan Benyamin Netanyahu’yu Lieberman’ı görevden almaya çağırdı.
Kudüs’te, İsrail büyükelçileriyle bir araya geldiği toplantıda konuşan Lieberman, Türkiye’ye gelerek ilişkileri yumuşatmaya çalışan İşçi Partili Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Benyamin Ben-Eliezer ile İşçi Partisi Başkanı ve Savunma Bakanı Ehud Barak’ı hedef alarak, “Kabinede yer alan bazı marjinal bakanlar Türkiye’nin arabuluculuğuna yer olduğunu söylüyorlar. Onlar kendi bakanlıklarının işiyle uğraşsınlar.” dedi.
LIEBERMAN-MÜBAREK GERGİNLİĞİ
Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’le gerçekleştirdiği görüşmeler öncesi patlak veren krizin büyümemesi için Netanyahu’nun bizzat Ben-Eliezer’i arayarak Lieberman’a cevap vermemesini istediği belirtildi. Netanyahu da daha önce Türkiye’nin “Tarafsız bir arabuluculuk vasfını yitirdiğini” söylemiş ve bu işi Fransa’nın yapmasını istemişti.
Netanyahu’nun Mısır gezisine Lieberman’ın yerine Ben-Eliezer eşlik ediyor. Daha önce Mısır’ı da hedef alan konuşmalar yapan Lieberman, Mübarek için “canı cehenneme” ifadesini kullanmıştı.
‘ZARAR VERİYOR’
Lieberman’a cevap, İşçi Partili diğer bakanlardan geldi. Sağlık Bakanı Isaac Herzog Parlamento’daki açıklamasında, “Fuad (Ben-Eliezer) Türkiye’de büyük işler yapmışken ve Barak ile birlikte Ankara’ya gidecekken, Lieberman tek kelimeyle yersiz konuşmuştur” dedi.
Lieberman’ı ciddiye almamaları çağrısında bulunan Azınlık Bakanı Avishay Braverman de Lieberman’ın açıklamalarının İsrail’e büyük bir zarar verdiğini belirtti. İşçi Partili milletvekillerinden Daniel Ben Simon de “Bu adam külliyen zarar” ifadelerini kullandı.
‘GÖREVDEN ALINSIN’
İsrail’in liberal eğilimli gazetesi Haaretz ise Netanyahu’nun, en büyük baş ağrısı Lieberman’ı görevden alarak hatasını düzeltebileceği çağrısında bulundu. Gazetenin başyazısında şu ifadeler kullanıldı: “Lieberman İsrail’i tüm dünyanın bize karşı olduğu ve konuşacak kimseyi bulamadığımız o eski günlere geri götürmeye çalışıyor. Ülkenin imajını düzeltmesi gerekirken kabadayıca davranışlar sergiliyor. Daha önce Perez, Şamir, Dayanların oturduğu koltuğu soytarının tahtına çevirdi.”
Gazete, “Cumhurbaşkanı ve savunma bakanının Türkiye ile ilişkileri düzeltmek için uğraştığı bir dönemde Lieberman’ın Suriye’ye açılmaya başlayan bu önemli İslam ülkesine küstahça saldırarak kapıları kapattığının” da altını çizdi.
VANUNU TUTUKLANDI
Öte yandan, İsrail’in Negev nükleer silah programını dünyaya ifşa eden Mordehay Vanunu tutuklandı. 18 yıl hapiste kaldıktan sonra 2004 yılında şartlı olarak serbest bırakılan Vanunu’nun yabancılarla görüştüğü için gözaltına alındığı açıklandı.


GAZZE KONVOYU YOLA ÇIKTI
Mısır, günlerdir Ürdün’ün Akabe Körfezi’nde bekleyen “Filistin’e Yol Açık” konvoyunun Suriye üzerinden geçerek Ariş Limanı’ndan Gazze Şeridi’ne girmesine izin verdi. Ancak Mısır’ın bu tavrı konvoya 4 gün kaybettirdi.
Mısır hükümeti ile varılan anlaşmanın ardından dün sabahın ilk ışıkları ile konvoy yeniden Suriye’ye doğru yola çıktı. Şam’da bir süre dinlenecek olan konvoyun bu sabah Laskiye Limanına hareket etmesi, buradan da gemilerle Mısır’ın El Ariş Limanı’na geçerek daha sonra karayolu ile Refah sınır kapısından Gazze’ye ulaşması planlanıyor.
Ürdün’ün Akabe Limanı’ndan Mısır’a geçiş izni alamayan 250 araçlık konvoyun durumu hakkında açıklama yapan konvoy yetkilileri, yapılan müzakereler ve baskılar sonucu Mısır’ın Ariş Limanı’ndan geçişe izin vermek zorunda kaldı.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Önce sadırı sonra kundaklama

SONRAKİ HABER

Tunca Nehri taştı Sarayiçi sular altında kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...