30 Aralık 2009 00:00

BASIN TURU

Her yıl sonunda, bireysel özgürlükler konusunda en çok çalışan kişiye “Freeby” ödülü veririm. 2008 Bush yönetiminde yaşadığımız karanlık sürecin ardından Aralık 2009’da bu ödülü Başkan Barack Obama’ya vereceğimi yazdım.

Paylaş

Obama ve özgürlükler
Her yıl sonunda, bireysel özgürlükler konusunda en çok çalışan kişiye “Freeby” ödülü veririm. 2008 Bush yönetiminde yaşadığımız karanlık sürecin ardından Aralık 2009’da bu ödülü Başkan Barack Obama’ya vereceğimi yazdım. Bütün kampanyalar ve bireysel özgürlükler için verilmiş sözler beni gercekten tatmin etmiş, her şeyin tekrar canlanacağına ve yerine getirilecegine inanmıştım. Fakat söylemem gerekirki umduğumdan çok daha farklı şeyler oldu. Bu olumsuz gelişmeler hepimizi hayalkırıklığına uğratı. Bu yazımda, Obama’nın neden bir türlü bireysel özgürlük hakları için adım atmadığını özetlemek istiyorum.
İşkencelerin sonra ermesi için söz verildi, tutukluların daha faza işkence altında maruz kalmayacakları, sorgulama süresince şiddet görmemeleri icin önemli cümleler sarf edildi. Obama, Guantanamo cezaevini bir yıl icinde kapatacağına söz verdi. Fakat 2011’den önce gercekleşemeyecek gibi gözüküyor. Muhalefet toplantısında dehşet verici karar verildi bu da Obama’nın utanç verici politika anlayışı.
Yasaların gerektirdiği gibi, karanlık Guantanamo cezaevi kapatılmalıdır. Şu anda 198 tutuklu Guantanamo cezaevinde bulunuyor, New York’daki federasyon mahkemesinde bu sorunu sonuna kadar devam etirmeye calışıyorlar. 11 Eylül’ün “önde gelen teröristi” Halid Şeyh Muhammed de dahil olmak üzere, kötü hücrelerinden daha iyi, yasalara uygun hücrelere alındılar. Bu kayda değer bir adım, fakat Obama yönetimi bunu bütün tutsaklar için uygulamayacak.
Bazı tutuklular, yenilenmiş ancak hala sadece son derece hatalı askeri komisyonlarca yargılanıyor. Birçok tutuklu için yönetimin elinde yeterli delil yok ancak onları serbest bırakmak da istemiyorlar. Tutukluları kötü koşullara sahip cezaevinden, daha iyi bir cezaevine transfer sözü, devamlı erteleniyor. Gercek şu ki bütün plan, toplantılar, kampanyalar, politik konuşmalar, Bush politikasının giyinip kuşanmış hali. Obama sorumluluk sınavlarından başarısızlıkla gecti. Hicbirşey değişmeyecek; çünkü Obama, Adalet Bakanlığındaki savunma davalarını gizli savunma ile yapacaktır. Bir bakanın sonradan belirtiği gibi, bundan bir ay önce 9. Temyiz Mahkemesi’nin 11 federal hakimi, San Francisco’da işkenceye kurbanı beş tutuklunun davasını aydınlatmak için bir araya geldiler. Bazen bir çok dava dosyası yok ediliyor, çünkü bazı davalar ulusal güvenlik sırlarını içeriyor.
Bunlar ortaya cıkarsa CIA’nın yürüttüğü mantık açığa çıkmış olur. Federal mahkeme tam donanımlı, sınıflandırılmış delillerin üstesinden gelmesi çok basit ve zahmetsiz, fakat hükümetin suistimalinden dolayı bir çok insan üzerinde ciddi bedensel rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. En azından benim için bu durum kadar şok edici olan şey, bazı sağ kanat program yapımcıları ve Kongre’deki çoğu Cumhuriyetçiler gibi tutuklara işkence yapılmasının yanlış ya da yasadışı olmadığını düşünen insanların varlığı oldu. Bu olayları en aza indirecek ve açığa çıkaracak mahkemelere ihtiyacımız var. Aksi taktirde yeni yönetim de aynı sorunlarla karşımıza cıkacaktır.
Sonuç olarak, Obama şefaflık rolünü oynuyor. Geçtiğimiz nisan ayında, Başkan Obama, CIA Başkanı Leon Panetta’nın direnişini kırdı ve Bush döneminde kötü muamele ile sorgulama tekniklerini kullananları serbest bıraktı. Obama hala Bush yönetimine gizli telefon dinleme yetkisi veren OLC kayıtlarını halka açmadı. Esas olan şu ki, Obama herkese yalan söylüyor, söz verdiği halde tutmuyor. Bush’un izinde devam ediyor. Halının altına süpürülmüş çöp yığınını görmemizden gelmemizi istiyor olabilir, ancak ileride bu yığına takılıp düşebiliriz.
Sonuçta “Freeby” ödülümü saklı tutuyorum. Belki Obama, gelecek yıl bize vermiş olduğu sözlerini tutar.
Robyn Blumner, 28 Aralık 2009
Çeviren: Özlem Yatmaz
ÖNCEKİ HABER

Ortak talepler için birleşik mücadele

SONRAKİ HABER

İşçi etkili karar bekliyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...