30 Aralık 2009 00:00

Temsa’da kıyım gelenek oldu

Kriz gerekçesiyle daha önce işçi çıkartan Temsa, kısa çalışma ödeneğinin uzatılması konusunda hükümet ile anlaşamayınca yine işçi çıkarmaya hazırlanıyor.

Paylaş

Kriz gerekçesiyle daha önce işçi çıkartan Temsa, kısa çalışma ödeneğinin uzatılması konusunda hükümet ile anlaşamayınca yine işçi çıkarmaya hazırlanıyor. İşten çıkartmalar sonrasında bir bantta 30 kişinin yaptığı işi 20 kişiye yaptıran Temsa yönetimi, şimdi iş yükünü daha da ağırlaştırıcak.
Ağır çalışma koşulları, gazetemizde 14 Mart 2009 tarihinde ’Bu fabrikada koşmayan atılır’ başlığı ile duyurulan Temsa, 2008 yılında Adana’da ihracat şampiyonu olmuştu.
Krizin yükünü az sayıda çalıştırdığı işçilerden ve hükümetten alınan kısa çalışma ödeneği ile üzerinden atan Temsa’da, müzik dinlemekten yürümeye, namaz kılmaktan hasta olmaya hemen her şey yasak. Hasta olan işçilerin ücretleri ise hemen kesiliyor.
Bütün bu ağır çalışma koşullarına katlanan işçiler, yine de işten atılmaktan kurtulamayacak. Kısa çalışma ödeneğinden faydalanma süresi dolduğu için Temsa patronu 150 ila 400 arasında işçinin işten atılmasını planlıyor.
İŞÇİLER BORÇLANDIRILIYOR
Krizin yükünü atmak için Temsa yönetiminin denediği bir başka yöntem de işçileri ücretsiz izne göndermek.
Çalışanlara 2010 yılının izinlerinin bile kullandırıldığı Temsa’da, işçiler fabrikaya çalışma saati borcuna girdi.
Son bir yıldır mesai ücreti alamayan işçiler, üretime devam ediyor. İşçiler Temsa’ya ne kadar çalışma saati borçları olduğunu bile bilmezken, uygulamalara karşı çıkan işçilere, işten atma tehdidi savruluyor.
Temsa’da işçiler beyaz yakalı ve mavi yakalı olarak ayrılıyor.
Mavi yakalı işçiler yıllardan beri çalışıp sendikalı olan işçiler. Beyaz yakalılar ise fabrikadan emekli olup taşeron şirket kuran üst düzey yöneticilerin sendikasız olarak çalıştığı işçiler.
Temsa’da işe yeni alınan işçiler, taşeron şirketler üzerinden sendikasız olarak işe alınıyor.
GÖRÜNTÜ VAR SES YOK
Fabrikada örgütlü olan Hak-İş’e bağlı Çelik-İş sendikası ise Temsa’da yaşanan hak gasplarına ses çıkartmıyor.
Kriz bahane edilerek işçi sayısının yarıya düşürüldüğü ve işçilerin koşarak çalışmak zorunda kaldığı dönemler de işçilerden yana ses çıkarmayan Öz Çelik-İş’e üye işçiler, sendika yönetimlerinin bir işçi sendikasından çok, işveren sendikası gibi davrandığını belirtiyor. (Adana/EVRENSEL)

İHRACAT REKORUNDAN İŞÇİYE DÜŞEN

İşçilerin çalışma koşullarını sürekli ağırlaştıran Temsa’nın bilançosu hiç de fena değil! 2 Temmuz tarihinde gazetemizde çıkan haberde, Temsa’nın kriz ortamında ihracat şampiyonu olduğu duyurulmuştu. Temsa, 2008 yılından, ihracatını yüzde 10.34 oranında artırarak çıktı.
2009 yılında krizden etkilendiği gerekçesi ile binlerce işçinin işine son veren Temsa, 2008 yılında 204 milyon 116 bin 730 dolarlık ihracat yaptı.
Bu rakam, Temsa’ya ihracat şampiyonluğu getirdi. Şampiyonluktan işçilere ise esnek çalışma ve işten atılma kaldı. İşten atmaların ardı arkası kesilmiyor. Yeni atmalar gündemde...
ÖNCEKİ HABER

Gebze’de toplusözleşme toplantısı

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa