30 Aralık 2009 00:00

YARGIDA KEYFi DiNLEMELERE YARGI FRENi!

YARGIDA dinleme skandallarının ortaya çıkması üzerine dinleme kararlarının alınış şekliyle ilgili Danıştay önemli bir karar verdi.

Paylaş

YARGIDA dinleme skandallarının ortaya çıkması üzerine dinleme kararlarının alınış şekliyle ilgili Danıştay önemli bir karar verdi. Kararda “Müfettiş kararıyla hakim-savcı dinlenemeyecek” denildi.
Danıştay, Adalet Bakanlığı müfettişlerinin hakim ve savcıları dinlemesine yönelik kararı durdurdu.
Yargıya yönelik dinleme vakaları da devam ediyor. Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı’nın 3 ay boyunca dinlendiği ortaya çıkarken, son 5 yılda 69 hakim ve savcı dinlendi.
Danıştay 5. Dairesi, Adalet Bakanlığı müfettişlerine, hakim ve savcılar hakkında dinleme ve teknik takip yapma olanağı tanıyan Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliğinin 98. maddesinin (ç) bendinin yürütmesini oy birliğiyle durdurdu.
YARSAV İTİRAZ ETMİŞTİ
YARSAV hakim ve savcılar hakkında inceleme, soruşturma ve araştırma yapılmasını düzenleyen 24 Ocak 2007 tarihli Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu Yönetmeliğinin ‘‘İnceleme ve soruşturmanın yapılışı’’ başlıklı 98. maddesinin (ç) bendinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açmıştı. Danıştay kararı bu başvuru üzerine aldı.
Davacı YARSAV, adalet müfettişlerine tanınan bu yetkiyle çok sayıda hakim ve savcının teknik takibe alındığını iddia etmişti.
YASAL DÜZENLEME GEREKİR
Daire, Adalet Bakanlığı’nın bu konuda yönetmelikle düzenleme yapma yetkisi bulunmadığına, bu konularda yasayla düzenleme yapılması gerektiğine işaret etti. Davalı Adalet Bakanlığı’nın bu karara karşı itiraz hakkı bulunuyor. İtirazı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek.
5 YILDA 69 YARGI MENSUBU DİNLENDİ
Adalet Bakanlığı adına yapılan yazılı açıklamada son 5 yılda 69 hakim ve cumhuriyet savcısının dinlendiği ifade edildi. Açıklamanın yapıldığı saatlerde bu kez Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı açıklama yaparak 3 ay boyunca dinlendiğini söyledi. Başsavcı Hüseyin Özbakır telefonlarının dinlendiği yönünde çeşitli gazetelerde yer alan haberlerin üzerine bir açıklama yaptı. Adalet müfettişlerinin talebi üzerine yetkili mahkemeden izin alınarak 3 ay boyunca dinlendiğini kaydeden Özbakır, dinlemenin 5721 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu’nun ilgili maddesince yapıldığını belirtti. (Ankara/EVRENSEL)

YARGITAY BAŞKANININ DİLİNDE TÜY BİTTİ...
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, yeni yılla ilgili karamsar bir mesaj verdi. Gerçeker, altyapı sorunları, fiziki koşullar halledilmeden ve yargının saygınlığına dair koşullar oluşmadan, en iyi sistem de getirilse değişen bir şey olmayacağını söyledi. Dinlemelerden de şikayet eden Gerçeker, Yargıtay’da şu anda 1 milyon 600 bin dosya bulunduğunu, bunların 800 bine yakınının yıl içinde sonuçlandığını, 800 bine yakın dosyanın ise 2010 yılına devredeceğini söyledi. Gerçeker, “Bu kadar dosya arasında önümüzü göremediğimiz için yeni yılla ilgili çok umutlu bir şey söyleyemeyeceğim” diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

UFUK

SONRAKİ HABER

JiTEM hâlâ devlet sırrı!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...