31 Aralık 2009 00:00

Bir kişi ağabeyinden büyük olabilir mi?

İstanbul Adli Tıp Kurumu’nun, 14 ve 16 yaşlarında iken hakkında açılan iki ayrı davadan yargılanan Sinan Serhat’ı bir ağabeyiyle yaşıt iki ağabeyinden de büyük gösteren raporunu esas alan mahkeme, Serhat’a 17 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

Paylaş

İstanbul Adli Tıp Kurumu’nun, 14 ve 16 yaşlarında iken hakkında açılan iki ayrı davadan yargılanan Sinan Serhat’ı bir ağabeyiyle yaşıt iki ağabeyinden de büyük gösteren raporunu esas alan mahkeme, Serhat’a 17 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Sinan Serhat’ın avukatı Cemal Demir, kararı bilim ve hukuk skandalı şeklinde değerlendirerek, amacın müvekkilini indirimlerden faydalandırmamak olduğuna dikkat çekti.
2005 yılında 14 yaşında iken gözaltına alınan Sinan Serhat, Van 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “PKK’ye yardım yataklık etmek” iddiasıyla tutuklandı. Bir yıl tutuklu yargılanan Serhat, daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. 16 yaşında yine aynı gerekçeyle 2007 yılında gözaltına alınarak tutuklanan Sinan Serhat’ın, mahkeme tarafından kemik tespiti yapılması istendi. 23 Mart 2008 tarihinde İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı, yaptığı kemik tespitinde Sinan Serhat’ın 22 yaşın üzerinde olduğuna dair rapor hazırladı.
Mahkemeye çağrılan nüfus memuruna da Sinan Serhat ile kardeşleri arasında yaş çatışması olup olmadığı soruldu. Nüfus memuru, uzman olmadığı halde Sinan Serhat’ın kendisinden büyük 3 ağabeyi ile arasında yaş çatışması olmadığını öne sürdü. Bunun üzerine mahkeme, Sinan Serhat’a iki ayrı davadan toplam 17 yıl 6 ay hapis cezası verdi.
Kararı bilim ve hukuk skandalı olarak değerlendiren Serhat’ın avukatı Cemal Demir, şunlara dikkat çekti: “TCK’nın 31. maddesinin 2. fıkrasına göre 14 yaşını doldurmayan çocuklara, işledikleri fiilin hukuki anlam ve mahiyetini kavrama yetenekleri oluşmadığı için ceza verilmiyor. Aynı maddenin 3. fıkrasında ise 14-18 yaş grubu olanların cezalarında 3’te 1 oranında indirim yapılıyor. Şayet müvekkilimin gerçek yaşı ile yasa uygulanmış olsaydı, TCK’nın 31. maddesinin 2. veya 3. fıkrası uygulanacaktı. Bu yasaya göre de müvekkillime, 10 yıl almış olduğu dosyada 14 yaşında olduğu için davranışlar, mevcut süreci algılamayacağı kabul edilerek, bu dosyadan hiçbir ceza verilmeyecekti. Diğer dosyasında ise 3’te 1 ceza indirimi uygulanacaktı. Amaç bu indirimlerden faydalandırmamak.”
Adli Tıp Kurumu’nun son derece siyasi ve ideolojik kararlara imza attığının açıkça görüldüğüne vurgu yapan Demir, Yargıtay’ın kararı esastan bozmasını umut ettiğini belirterek, iç hukuk yollarının tükenmesi halinde davayı AİHM’e taşıyacağını söyledi.
‘HAYRETLER İÇİNDEYİM’
Sinan Serhat, cezaevinden gönderdiği mektupta, kemik tespiti için 2008 yılında İstanbul Adli Tıp Kurumu’na gönderildiğini belirterek, şunları kaydetti: “İlginç olan ise ağabeyimle benim aramda iki kardeş ve 8 yaş farkı olmasına rağmen, nasıl tıbbi bir tespittir ki ağabeyimle beni aynı yaşta göstermişler? Buna inanmak mümkün değil. Halen de bunu hatırladıkça hayretler içinde kalıyorum.” (Van/DİHA)
Erdoğan Altan
ÖNCEKİ HABER

Öğrenciler rektörün umurunda değil

SONRAKİ HABER

Kanun, kural da neymiş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...