31 Aralık 2009 00:00

İnsan hakları devletin ayakları altında

İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 2009’un, açılım söylemlerinin en çok tartışıldığı, ancak yıl sonunda da tıkandığı bir yıl olduğunu söyledi.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 2009’un, açılım söylemlerinin en çok tartışıldığı, ancak yıl sonunda da tıkandığı bir yıl olduğunu söyledi.
Türkdoğan dün düzenlediği basın toplantısında, 2009 yılını insan hakları ihlalleri açısından değerlendirdi. Yerel seçim sonuçlarının, devleti Kürt sorunu konusunda adım atmaya zorladığını belirten Türkdoğan, “Sivil siyaset alanı Kürtler açısından tasfiye edilme riskiyle baş başa bırakıldı. DTP kapatıldı, milletvekilleri ifadeye zorlandı, yönetici ve üyeleri tutuklandı, sonrasında BDP üzerinde de baskılar devam etti, tutuklamalar oldu” dedi. TBMM’nin tarihsel sorumluluğunu yerine getiremediğini ve Kürt sorununu askeri ve sivil bürokrasiye terk ettiğini belirten Türkdoğan, “TRT’nin Kürtçe yayına başlaması, özel kanalların Kürtçe yayın yapabilmesi, en önemlisi Kürt sorununun varlığının resmen kabul edilmesi olumlu gelişmelerdir” değerlendirmesinde bulundu.
2009’DA 85 ÖLÜM
Yaşam hakkı ihlallerinin devam ettiğini belirten Türkdoğan, 18 kişinin faili meçhul cinayet, 46 kişinin yargısız infaz sonucu, 39 kişinin de cezaevleri ve gözaltı merkezlerinde şüpheli olarak yaşamını yitirdiğini belirtti. İşkence ve kötü muamelenin devam ettiğini belirten Türkdoğan, “Kasım ayı sonuna kadar İnsan Hakları Vakfı’na başvuranların sayısı 436 kişidir. Aslında gerçek rakamlar bundan fazladır” dedi. 2009 yılını, düşünce, ifade ve basın özgürlüğü açısından kara bir yıl olarak tanımlayan Türkdoğan, 387 kişinin bu kapsamda mahkum olduğunu, 31 gazete ve derginin yayınının durdurulduğunu, 66 kitabın toplatıldığını, 4 bin 662 internet sitesine erişimin engellendiğini belirtti.
SALDIRI VE İHLALLER ARTTI
Toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının bu yıl ağır bir şekilde ihlal edildiğini belirten Türkdoğan, “1 Mayıs ve TEKEL işçilerinin eylemleri başta olmak üzere, 10 toplantı ve gösteride toplam 6 ölüm, 356 yaralama, 12 bin 976 gözaltı ve 732 tutuklama gerçekleştirildi” dedi.
Örgütlenme özgürlüğünün de ağır şekilde ihlal edilen özgürlüklerden olduğunu belirten Türkdoğan, “DTP’nin kapatılması bu hak alanındaki ağır ihlali ortaya koymuştur” şeklinde konuştu. Türkdoğan, kişi güvenliği ve özgürlüğü ile mahpus hakları konusunda da yoğun olarak ihlaller yaşandığını belirterek, cezaevlerinde 117 bin 61 kişi olduğunu, tutuklu olarak yargılanma oranının ilk kez bu yıl bu kadar yüksek bir orana yükseldiğini vurguladı. Linç girişimlerinin kolaylıkla sergileniyor olmasını da kişi güvenliğini tehdit eden önemli bir sorun olarak gördüklerini söyleyen Türkdoğan, linç sonucu 4 kişinin yaşamını yitirdiğini, 43 kişinin yaralandığını, 13 kişinin göç ettiğini belirtti.
ÇOCUKLARA 772 YIL HAPİS
Terörle Mücadele Konunu mağduru çocukların sayısının 177 olduğunu, bu çocuklara toplam 772 yıl hapis cezası verildiğini belirten Türkdoğan, hükümetin bu konuyu bile siyasi pazarlık konusu haline getirmeye çalışmasını eleştirdi.
İnsan hakları savunucularının da tüm bu hak ihlallerinden payını aldığını söyleyen Türkdoğan, tutuklu olan yönetici ve üyelerine son olarak İHD Genel Başkan Yardımcısı Av. Muharrem Erbey’in eklendiğini hatırlattı.
Türkdoğan son olarak, 2010 yılının, tıkanmanın aşılacağı bir yıl olmasını diledi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Özelleştirme eşek eti yedirtti!

SONRAKİ HABER

Öğrenciler rektörün umurunda değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...