31 Aralık 2009 00:00

2010 mücadele yılı olacak

Sağlık örgütleri, hükümetin sağlık politikalarının makyajının 2009 yılında dökülmeye başladığını belirterek, 2010’u “sağlığın hak olduğu bir ülke için mücadele yılı” ilan ettiler.

Paylaş

Sağlık örgütleri, hükümetin sağlık politikalarının makyajının 2009 yılında dökülmeye başladığını belirterek, 2010’u “sağlığın hak olduğu bir ülke için mücadele yılı” ilan ettiler.
Aralarında Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Eczacıları Birliği (TEB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Türk Sağlık-Sen, Dev Sağlık-İş ve Türk Diş Hekimleri Birliği’nin de bulunduğu 12 sağlık örgütü dün TEB Binası’nda ortak bir basın toplantısı düzenlediler.
Örgütler adına açıklamayı yapan TEB Genel Sekreteri Özgür Özel, sağlıkta uygulanan politikaların makyajının dökülmeye başladığını söyledi. Özel, eczacı, hekim, diş hekimi, hemşire, sağlık teknikeri ve taşeron işçilerle “kavgalı” olan hükümetin, vatandaşlara da katkı payı ve fark ücreti dışında bir şey vaat etmediğini vurguladı.
Hastanelerde taşeron işçilerin, demiryolu çalışanlarının, itfaiyecilerin ve TEKEL işçilerinin hak arayışlarının zor yoluyla engellenmesini eleştiren Özel, hükümetin eczanelerle arasındaki sözleşmeyi feshederek halkın ilaca erişim hakkını engellemesini sağlık örgütlerinin “şaşkınlıkla” karşıladığını dile getirdi. TEKEL işçilerine yönelik müdahale ve TEB’i etkisiz kılmaya yönelik girişimleri “demokrasi ayıbı” olarak nitelendiren Özel, “Kamu yararı adına hareket edenler, kamunun işçilerden, memurlardan, hekimlerden, hemşirelerden, eczacılardan ve sağlık çalışanlarından oluştuğunu unutmamalıdır” dedi.
SAĞLIKÇILAR SESİNİ YÜKSELTECEK
Özel, hükümetin kepenk kapatma eylemini gerekçe göstererek TEB’le sözleşmesini feshetmesinin örgütlenme özgürlüğüne yönelik bir saldırı olduğunu belirterek, “Herkes için erişilebilir, nitelikli bir sağlık hizmeti sunmanın koşullarını aramaktan çok, sağlığa yapılan harcamaları kısmak amacında olan bir kurumun bu uygulaması kabul edilemez” diye konuştu.
Hükümetin sağlık alanında cazip söylemlerle başlattığı uygulamaların gerçek yüzünün giderek artan katkı ve katılım payları ile daha da görülür hale geldiğini kaydeden Özel, tüm sağlıkçıların sağlık alanındaki gerçekleri tüm çıplaklığıyla anlatmak için sesini yükselteceğini söyledi.
Özel, 2010 yılını sağlığın hak olduğu bir ülke yaratmak ve özlük haklarına sahip çıkmak üzere sağlıkçıların mücadele yılı ilan ettiklerini belirterek, “Hak arama mücadelesi yürüten bütün işçi ve emekçiler için bütün örgütlü kesimlerle birlikte mücadelede yer almaya ve bu mücadeleyi yükseltmeye kararlı olduğumuzu duyuruyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

MARKETTE İLAÇ SATIŞI TEHLİKELİ

TTB Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu, markette ilaç satılmasının halk sağlığı açısından tehlikeli olduğunu söyledi. Başbakan’ın ABD’yi örnek göstermesini değerlendiren Bilaloğlu, tıp eğitiminde sağlık ve ilaç sisteminde en kötü ülke olarak ABD’nin gösterildiğine dikkat çekti. ABD’de ilaç bağımlılığı ve ilaç zehirlenmesinin çok yaygın olduğunu anlatan Bilaloğlu, asıl amacın, hükümetin iddiasının aksine ilaç alanında rekabeti arttırmak değil, sermayeyi tekellerin elinde toplamak olduğunu ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

AYDINLARDAN BDP’YE DESTEK ZİYARETİ

SONRAKİ HABER

Özelleştirme eşek eti yedirtti!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...