31 Aralık 2009 00:00

2009’da vatandaş inledi

KAMU-SEN Genel Başkanı Bircan Akyıldız 21. yüzyılın ilk 10 yılının sona ermek üzere olduğunu ancak...

Paylaş

KAMU-SEN Genel Başkanı Bircan Akyıldız 21. yüzyılın ilk 10 yılının sona ermek üzere olduğunu ancak; hâlâ devlet memurlarının yüzde 6.5’inin açlık sınırı; yüzde 75.8’inin ise yoksulluk sınırının altında maaş aldığını söyledi. Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, düzenlediği basın toplantısında 2009 yılının çalışanlar için olumsuzluklarla geçtiğini ifade etti.
Akyıldız, ekonomik krizin en ağır etkilerinin hissedildiği, işsizliğin çığ gibi büyüdüğü, esnafın tek tek kepenk indirdiği, memur, emekli, işçi, dul ve yetimlerin “inim inim inletildiği” zorlu bir yılın geçtiğini söyledi. 21. yüzyılın ilk 10 yılının sona ermek üzere olduğunu belirten Akyıldız, hâlâ devlet memurlarının yüzde 6.5’inin açlık sınırı; yüzde 75.8’inin ise yoksulluk sınırının altında maaşa mahkum edildiğini ifade etti.
Akyıldız, 2009 yılında gerçekleştirilen uygulamalarla krizin faturasının vatandaşın omzuna yüklendiğini belirtirken, yapılan uygulamaları da şu şekilde sıraladı:
* Emeklilik yaşı 60’tan 65’e çıkarıldı,
* Başka geliri olan dul eşe bağlanan ölüm aylığı yüzde 75’ten yüzde 50’ye düşürüldü,
* 20 ay askerlik borçlanması için tahsil edilen para 2 bin 272 TL’den 4 bin 440 TL’ye yükseltildi,
* Yaşla sınırlı olmaksızın ana-babalarından sağlık yardımı alan kız çocuklarına yaş sınırı getirildi,
* Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edeceklerin emekli maaşlarının kesilmesi kararlaştırıldı,
* Asgari ücretin üçte biri kadar geliri olan 18 yaşın üstündeki herkesten eğitim görmemeleri kaydıyla Genel Sağlık Sigortası adı altında prim alınmaya başlandı,
* İşsiz kalanların sağlık sigortası 6 aydan 3 aya indirildi,
* Devlet hastanelerinde muayene için 5 TL, özel hastanelerde 12 TL katılım payı alınmaya başlandı,
* En düşük memur maaşına 37.5 TL zam yapılırken, dört kişilik aileden kesilen katkı payı yıllık 572 TL oldu,
* Fiili hizmet hakkına sahip olan kamu görevlilerinin bu hakları elinden alındı.
Akyıldız, yaklaşık 200 bin kamu çalışanının da özelleştirme mağduru haline getirildiğini, memurlara verilen grev-toplusözleşme sözünün unutulduğunu söyledi. Kötü geçen 2009 yılının yaralarının sarılması umuduyla beklenen 2010 yılının da bütçe görüşmelerinden anlaşıldığı kadarıyla vatandaş açısından kötü geçeceğini dile getiren Akyıldız, hükümetin 2010 yılında eğitim, sağlık, yatırım ve personel harcamalarını kısacağını belirtti. Bircan Akyıldız, “AKP’nin 2010 yılı programına baktığımızda görüyoruz ki; 2009 yılı sona eriyor ancak biz yine kurtulamıyoruz.” dedi.
EYLEM UYARISI
Daha önce alınan eylemlilik kararının ikinci aşamasını hayata geçireceklerini belirten Akyıldız, 15 Ocak’tan itibaren AKP Hükümeti’nin sağlık ve sosyal güvenlik alanındaki yanlış politikalarını sorgulayarak başlatacakları eylemleri sonuç alana kadar sürdüreceklerini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

İtfaiyecilerin son günü

SONRAKİ HABER

Türk-İş’ten miting kararı çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...