31 Aralık 2009 00:00

Simidin yanına çayı çok gördüler!

Yeni yılda geçerli olarak asgari ücrete 31 liralık zam yapıldı. Asgari ücret, 1 Ocak 2010’dan itibaren, 16 yaşından büyükler için net 577 lira... 16 yaşını doldurmamış işçiler için ise net 499 lira...

Paylaş

Yeni yılda geçerli olarak asgari ücrete 31 liralık zam yapıldı. Asgari ücret, 1 Ocak 2010’dan itibaren, 16 yaşından büyükler için net 577 lira... 16 yaşını doldurmamış işçiler için ise net 499 lira...
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, gelecek yıl geçerli olacak asgari ücreti sadece yüzde 5.2 oranında artırdı. İkinci altı ay için yüzde ise yüzde 4.3’lik bir artış ön görüldü. Böylece yılın ikinci 6 ayında, asgari ücret net 599.16 yaşını doldurmamış işçiler için net 518 liraya çıkacak.
AKP hükümetleri döneminde asgari ücret tartışmalarında simit çay hesabı yapmak gelenek oldu. Yeni gelen zamla birlikte çay simit hesabı yapıldığında karşımıza acı bir tablo çıkıyor. Asgari ücret geçen yıla göre 31 liralık artış kaydetti. Ortalama simit fiyatının 75 kuruş olduğu düşünüldüğünde zamla 41 adet simit alınabiliyor.
Günlük düşünüldüğünde, 75 kuruştan 1 simit alan birinin geriye kalan 25 kuruşu ile Türkiye’nin hiçbir yerinde çay içemediği görülüyor.
AİLESİ VARSA YANDI!
4 kişilik bir aile hesabı yapılınca sonuç çok daha çarpıcı... Türkiye’nin bir çok yerinde üç öğün simit çay yense bile asgari ücret bunu karşılamaya yetmiyor. Türkiye’nin çeşitli illerinde simit ve çay fiyatı araştırıldığında (Simit 75 kuruş, çay 1 lira) 4 kişilik aile için rakamın, ağırlıklı olarak 630 TL çıktığı görülüyor.
Açıklanan asgari ücret sadece simit ve çay fiyatlarının altında değil. Türk-İş’in açıkladığı son verilere göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 795 TL. Açıklanan 577 liralık asgari ücret açlık sınırının bile altında...
Asgari ücret halen 16 yaşından büyükler için net 546.48; 16 yaşından küçükler için net 472.32 lira olarak uygulanıyor.
‘VERGİ ALINMASI MANTIK DIŞI’
Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç “Asgari ücret tespit komisyonu tarafından 16 yaşından büyükler için brüt 729, net 577 lira olarak belirlenen ücret, emeği değersizleştiriyor” dedi.
İşverenin daha düşük bir ücret uygulamasını önlemek amacıyla en az iki yılda bir ‘koruma ücreti’ olarak tespit edilen asgari ücretin net 577 lira olarak belirlenmesini eleştiren İnanç; Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun açıklamış olduğu ücretin, adaletsizliğine dikkat çekerek şu görüşlere yer verdi: “Geçen senelerden süre gelen pazarlık masasındaki aksaklıklar adaletsizlik ve haksızlıklar giderilmeyi beklerken, ne yazık ki bu sene de asgari ücret; çalışanların saygın yaşama sahip olabilmelerini sağlayacak ücretten çok uzakta bir rakamla karşımıza çıktı. Asgari ücretteki artış, sigorta primlerinden asgari geçim indirimine, idari para cezalarından istihdam maliyetine kadar birçok unsuru etkilerken, ülke şartları daha adil şekilde dikkate alınarak asgari ücretin tespitinde daha sağlıklı kriterlerle hareket edilmesi gerekir. Ayrıca vergi, ödeme gücüne sahip olandan alınır. Bu nedenle asgari ücretten vergi alınması da mantık dışıdır. Türkiye gerçek istatistiğini, halkın geçim sorunuyla ortaya koymaktadır.Halk geçimini sağlayamıyor ve asgari ücret de maalesef karın doyurmuyor.”
Asgari ücretten vergi alınması dolayısıyla 16 yaşından büyükler için belirlenen asgari ücretin patrona maliyeti 885 lira olacak. 16 yaşını doldurmamış işçiler için 793 lira...
(EKONOMİ SERVİSİ)

TÜRKİŞ: EMEK SÖMÜRÜSÜ ARTARAK SÜRÜYOR
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun kararı Türk-İş tarafından ağır bir şekilde eleştirildi: “Hükümet tarafından önceden belirlenmiş ve işveren kesimince benimsenmiş olan asgari ücret, Komisyon iradesini yok sayan bir anlayışla karara bağlanmıştır.”
Türk-İş Yönetim Kurulu’nun konuya ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Asgari ücret, işçinin ekonomik ve sosyal durumunun iyileştirilmesi için önemli bir araç ve sosyal devlet olmanın gereği olan bir uygulamadır. Bu uygulamanın bir amacı da, çalışanların düşük ücretlere karşı korunması yanı sıra rekabetin emek sömürüsüne yol açmadan yapılmasıdır. Açıklanan asgari ücret işverenin ve hükümetin çalışana olan yaklaşımını açıkça ortaya koymuştur. Bu yaklaşım emek sömürüsünü sürdürmeye dönüktür. Uluslararası Para Fonu (IMF) temelli ekonomik politika uygulamalarına devam edildiğinin göstergesidir. Çalışanlar, teğet geçtiği ileri sürülen ekonomik krizin faturasını ödemeye zorlanmaktadır. Çalışma hayatına yeni bir vizyon, yeni bir zihniyet getirmek düşünce ve iddiasında olanlar, köklü değişim ve gelişimden söz edenlerin gerçek yüzü; çalışanların geçim koşullarını doğrudan belirleyen asgari ücret konusunda sergiledikleri tutumla açığa çıkmıştır.
Belirlenen asgari ücretin vebali bu kararı alanların sırtında kalacaktır.”

ASGARİ ÜCRET YÜKSELTİLSİN!
Kocaeli Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri yaptıkları eylem ile asgari ücretin insanca yaşanacak bir seviyeye yükseltilmesi gerektiğini belirtti.
İzmit yürüyüş yolu başında buluşan platform bileşenleri buradan AKP il binası önüne kadar yürüdü. Eylemde sık sık “İnsanca bir yaşam istiyoruz” sloganı atılırken işçi ve emekçiler “TEKEL işçisi yalnız değildir” diyerek tEKEL işçilerine de destek verdi. AKP il binası önünde basın açıklamasını platform adına okuyan Dev-Sağlık İş Kocaeli Temsilcisi Talat Tunç “Hep söyledik yine söylüyoruz AKP hükümeti iktidara geldiği günden itibaren hazırladığı tüm bütçelerde yüzünü sermayeye, sırtını halka çevirmiştir” dedi. Tunç ayrıca asgari ücretin insanca yaşanacak bir seviyeye çıkarılması gerektiğini vurguladı. (KOCAELİ)
ÖNCEKİ HABER

Ford patronu teğet nedir bilmiyor!

SONRAKİ HABER

Bursa’da yanarak ölen kadın işçiler anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa