31 Aralık 2009 00:00

Ford patronu teğet nedir bilmiyor!

FORD-OTOSAN Çelikhalat ve Kord-Sa’da işçiler yeniyılı ücretsiz izinlerle karşılıyor.

Paylaş

FORD-OTOSAN Çelikhalat ve Kord-Sa’da işçiler yeniyılı ücretsiz izinlerle karşılıyor. Ford-Otosan Gölcük fabrikasında 2010 yılında da işçileri ücretsiz izinler, esnek çalışma uygulamaları bekliyor. Fabrika’da Genel Müdür Haydar Yenigün imzasıyla işçilere hitaben asılan yazıda günlük 10 saat çalışmanın devam edeceği, ilk üç ay Cuma günleri, ikinci üç ayda henüz belirlenmemiş bir gün ücretsiz izin olacağı, bu izinlerde işçilerin borçlanacağı ve yılın ikinci 6 ayında yoğun üretim temposunda borçların ödeneceği belirtiliyor. Yeniyıl uygulamaları 31 Aralık’tan itibaren 10 günlük ücretsiz izinle başlıyor. 4-8 Ocak arası yıllık izinlerden düşülürken kalan 5 günde işçiler borçlandırılacak.
Başbakan krizin teğet geçtiği üzerine geometrik açıklamalar yapadursun patronlar kriz gerekçesiyle işçilerin haklarını gasp etmeye devam ediyor. Kriz öncesinde neredeyse istisna olarak uygulanan ücretsiz izin uygulamaları, krizle birlikte patronların elinde bir silaha dönüştü. Birçok fabrika, gerek kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak gerek de maliyetleri azaltmak için ücretsiz izinlerden faydalandı.
YENİYILDA 10 GÜN ÜCRETSİZ İZİN
Yeniyılı 10 günlük ücretsiz izinle karşılayan olan bir Ford işçisi “Üretim tam gaz gidiyor. Sabah 8 akşam 9 çalıştığımız oluyor. Çok yoğun çalışıyoruz. Sonra da 10 günlük izin. İşveren izin verdiği 10 günlük üretimi yaptırdı zaten” diyerek karara tepkisi gösteriyor.
Üretim bandının çok hızlı aktığını, yanında çalışan arkadaşı ile konuşacak vakit bulamadığını belirten başka bir Ford işçisi “üretimde hiçbir azalma yok. Bizi aşırı yoğun bir tempoda çalıştırıyorlar, sonrada izine çıkartıyorlar. İzin dönemlerinde borçlandırılıyoruz, izinlerin sebebi bu” dedi.
Yeniyılın gelmesiyle beraber esnek çalışma uygulamalarının devam ettiğini belirten diğer bir Ford işçisi “yılın ilk yarısında her ne hikmetse krizden batan işverenler yılın ikinci yarısında şahlanıyorlar ve ülkede kriz miriz kalmıyor. Her şey güllük gülistanlık oluyor. Bunlar her zaman bildiğimiz senaryolar. Biz patronların bu oyunu iyi biliyoruz. Yıllardır biz üretiyoruz; 7-8 yıldır hep bizlerin sayesinde üretim rekorları kırıldı ama işler çok iyiyken bile bizler hep görünmezden gelindik” diye konuştu.
Günlük 10 saat çalışma ile Cumartesi günü çalışmanın kaldırılmasına da değinen Ford işçisi, “bu uygulamayla işçiler üzerindeki sömürüyü daha da arttı. Böyle bir uygulamaya gidilmesi ‘tasarruf tedbiriyle’ açıklanıyor ama temel sebep çalışma süresinin uzatılması ama fazla mesailerin ödenmemesi. Ford patronu haftalık çalışma süresi olan 45 saati hafta içi dolduruyor. Cumartesi günleri de ücretsiz izin döneminde borçlandırdığı işçileri ücretsiz çalıştırıyor, çalıştıkları süre borçlardan düşüyor. Böylece hem üretim aksamadan devam etmiş oluyor hem de bedavadan çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
BU OYUNU BOZMALIYIZ!
Patronunu işçilere karşı oyun oynadığını belirten Ford işçileri “bu oyunu bozmanın en iyi yolu hep beraber ekmek kavgamız için ortak hareket etmemizdir. Hepimiz bu ülkenin farklı yerlerinden çalışmak için geldik ve amacımız ailemize daha iyi şartlarda ekmek parası getirmek. Bu nedenle biz Ford çalışanları olarak ortak amacımız için hep beraber hareket etmeliyiz. Sendikaya sık gitmeli sözleşmeyi takip etmeliyiz. Ortak bir tutum sergilemeli, sözleşme sürecini iyi takip ederek talepler daha sık dile getirilerek sendikaya baskı yapılarak ciddi ve kararlı tutumumuzu hissettirmeliyiz. Bizlerin ortak tutum ve kararlılığımız bir çok sorunu çözecektir. İstanbul fabrikasında 1500-2000 kişiyle bizle büyük dersler verdik birilerine. Şimdilerde daha çok kişiyiz ve kazanımlarımızda o derece büyük olacaktır. Patronlar kriz edebiyatı yapıp çok ağlayacaklardır ama biz bu ağlamaların timsah gözyaşları olduğunu biliyoruz bu nedenle ortak tutum ve kararlılık bizlere çok şeyler kazandıracaktır” diye konuştular. (Kocaeli/EVRENSEL)
Arif Koşar - Şerafettin Gökdeniz
ÖNCEKİ HABER

Üretici ile market fiyatları arasında yüzde 382 fark

SONRAKİ HABER

Simidin yanına çayı çok gördüler!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...