31 Aralık 2009 00:00

Üretici ile market fiyatları arasında yüzde 382 fark

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2009 yılında üretici fiyatları ile market fiyatları arasında yüzde...

Paylaş

TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2009 yılında üretici fiyatları ile market fiyatları arasında yüzde 382 fark olduğunu belirterek, “2009 yılında market fiyatı olarak en çok artan ürün soğan olurken, fiyatı en çok düşen ürün ise kuru incir oldu” dedi.
Bayraktar, genel merkez binasında basın toplantısı düzenledi. Üretilen ürünün üretici fiyatıyla market fiyatı arasında yüzde 382’ye varan farklar olduğuna dikkat çeken Bayraktar, ürün fiyatı ile market fiyatı arasındaki farkın, tüketicilerin sağlıklı beslenmesi önünde engel oluşturduğunu belirtti. Aralık ayının market fiyatlarını değerlendiren Bayraktar, nohut, pirinç, kuru üzüm ve toz şeker fiyatlarında değişim olmadığını ancak, patlıcanda, soğanda, havuçta, sivri biberde, salatalık ve tavukta ise fiyat artışlarının olduğunu söyledi. Bayraktar, 2009 yılında geçen yıla oranla market fiyatı en çok artan ürünün soğan olduğunu, fiyatı en çok düşün ürünün ise kuru incir olduğunu ifade etti.
Üretici ile market fiyatları arasındaki farkın nedenini açıklayan Bayraktar, ülkede etkin pazarlama organizasyonlarının olmadığını, depolama sisteminin yeterince gelişmemiş olması ve mevcut sistemin aracılar tarafından yeterince kontrol edilmemesinin etkili olduğunu kaydetti. Üreticilerin örgütlü olmamasından kaynaklı piyasa oluşumunu etkilemediğini ve gelişmelerden olumsuz etkilendiğini ifade eden Bayraktar, “Üretici ve tüketici arasında fiyat farkının kapatılabilmesi, üreticilerimizin pazarlamada sıkıntı yaşamadan emeğinin karşılığını almaları, tüketicilerimizin de bu ürünleri uygun fiyatla tüketmesini sağlanması bakımından, üretici ve tüketicilerin örgütlenmesi gerekir” dedi. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

GÖZLEM

SONRAKİ HABER

Ford patronu teğet nedir bilmiyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...