31 Aralık 2009 00:00

Yargıda etnik ayrımcılığa son!

Diyarbakır Barosu avukatları, bölgede son dönemde artan hak ihlalleri ve hukuksuzluğa dikkat çekmek için...

Paylaş

Diyarbakır Barosu avukatları, bölgede son dönemde artan hak ihlalleri ve hukuksuzluğa dikkat çekmek için cübbeleriyle yürüyen avukatlar, bölgede ayrı bir hukukun işlediğine dikkat çektiler.
BDP’ye yönelik operasyonda ve diğer toplumsal olaylarda ortaya çıkan hak ihlallerini ve hukuksuzluğu protesto eden avukatlar, ‘Yargıda Etnik Ayrımcılığa Son’ pankartı arkasında Anıt Park’tan adliye binasına kadar cübbeleriyle yürüdüler.
POLİS ENGELİ
Adliye binası önünde yapılacak açıklamayı izlemek isteyen basın mensupları ise polisin engellemesiyle karşılaştı. Polis, barikatlarla çevrili olan adliye binası önüne basın mensuplarını almadı. Barikatın öbür tarafından çekim yapmak zorunda kalan muhabirler, fotoğraf makinelerini ve kameralarını bir süreliğine bırakarak polisin tutumunu protesto ettiler.
BARİKAT ARKASINDA AÇIKLAMA
Polis barikatı arkasında açıklama yapan Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, polisin basın mensuplarına karşı tutumunu kınadı. Aktar, “Gazetecilerin görüntü alabilmesi için ellerimizin kelepçeli olması mı gerekir? Adliyenin etrafı tel örgülerle çevrili. Artık burada adaletin gerçekleştirilmediği inancı hakim” dedi.
Aktar, bölgenin 25 yıldır olağanüstü hal yöntemleriyle yönetildiğini belirterek, “Bu olağan dışı yönetim usulleri, ayrı bir hukuk ve yargı uygulamasını da beraberinde getirmiştir” dedi. Bölgede yeni bir yargı mensubu profili ve anlayışı şekillendiğini ifade eden Aktar, bu anlayışın insanları etnik kökenine ve siyasal anlayışına göre ayırdığını belirtti. Bölgede hukuksuzluğun yerleştiğini söyleyen Aktar, “Bölgede avukatlık yapıyorsanız savunduğunuz kişi ile özdeşleştirilerek her an örgüt üyesi olarak gözaltına alınma ve tutuklanma tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Diyarbakır’da gösteriye katılan çocuk iseniz, silahlı örgüt üyesi olmaktan tutuklanır ve yaşınızın iki katı ceza ile cezalandırılırsınız. İstanbul’da göstericilere silah çekerek ateş ederseniz, serbest kalırsınız. Milletvekili seçilseniz bile etnik köken ve siyasal mensubiyetinize göre yasama dokunulmazlığından yararlanırsınız. Kızıltepe’de yaşayan bir çocuksanız, yaşınızdan fazla kurşunla öldürülürseniz katilleriniz cezalandırılmaz. Siirt’te gösteri yapılan yoldan geçerken ateş edilerek öldürülürseniz, katilleriniz meşru savunma halinde kabul edilir” dedi.
‘DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ YOK’
Adli vakalarda dahi yargı mensuplarının kişinin doğum yerine göre tutum aldığını belirten Aktar, “Fırat’ın öte yakasında düşünce ve ifade özgürlüğünden bahsetmek neredeyse imkansız hale gelmiştir. Burada bir cenaze törenine katılmak, alkışlamak, ağaç dikmek, zafer işareti yapmak, hatta ayak parmakları üzerine yükselmek bile suç olarak kabul edilmekte ve cezalandırılmaktadır. Bir bütün olarak topluma kriminal ve potansiyel suçlu gibi bir düşünce ile yaklaşılmaktır” dedi. “Bu mevzuat ve uygulamalar ile toplumsal barışı tesis etmek ve toplumda adalet anlayışını yerleştirmek olanaklı değildir” diyen Aktar, “Yargıyı, etnik köken; dinsel, dilsel, cinsiyet farkı gözeten anlayışı terk etmeye, ayrımcı tutumdan vazgeçmeye, yasama organını da daha demokratik ve insan odaklı, düşünce ve ifade özgürlüğüne engel oluşturan mevzuat hükümlerini ivedilikle değiştirmeye davet ediyoruz” dedi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

YÜKSEKOVA’DA CMK HİZMETİ VERİLMEYECEK
Hakkari Barosu avukatları, Yüksekova ilçesinde gözaltına alınanların durumunu öğrenmek için emniyete giden 2 avukata sözlü ve fiziki saldırı yapıldığını belirtti. Baro, kolluk görevlileri yargılanıncaya kadar Yüksekova ilçesinde CMK hizmetlerini durdurduklarını açıkladı. Yüksekova Kaymakamlığı önünde açıklama yapan Hakkari Baro Başkanı İsmail Durgun, avukatların görevlerini yapmasının engellendiğini belirtti. Durgun, 28 Aralık’ta Yüksekova Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne giden 2 avukatın terbiye sınırlarını aşan bir şekilde kolluk görevlilerinin sözlü ve fiziki müdahalesi ile karşılaştıklarını söyledi. Durgun, söz konusu saldırıyı yapanların görevlerinden alınması ve etkin soruşturma yürütmesi gerektiğini belirtti. Avukatlara yapılan saldırıyı kınayan Durgun, kolluk görevlilerin yargılanıncaya kadar ilçedeki CMK hizmetlerini durduklarını söyledi. (HAKKARİ)
ÖNCEKİ HABER

SEBAHAT TUNCEL’E DE KELEPÇE KARARI

SONRAKİ HABER

GÖZLEM

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa