31 Aralık 2009 00:00

Hukukçular: Yakalama kararı yanlış

Ahmet Türk, Emine Ayna, Selahattin Demirtaş, Aysel Tuğluk ve Sabahat Tuncel hakkında çıkarılan ‘polis zoruyla ifadeye getirilmeleri’...

Paylaş

Ahmet Türk, Emine Ayna, Selahattin Demirtaş, Aysel Tuğluk ve Sabahat Tuncel hakkında çıkarılan ‘polis zoruyla ifadeye getirilmeleri’ kararını yorumlayan hukukçuların bazıları, kararın Anayasa’ya aykırı olduğunu dile getiriyor. Bazı hukukçular Terörle Mücadele Yasası kapsamında böyle bir karar alınabileceğini ama vekillerin bu kapsama sokulmasının yanlış olduğunu dile getiriyorlar. Hukukçular farklı nedenlerle de olsa kararın yanlış olduğunda hem fikir.
YARGICIN YORUMU
DGM Eski Savcısı Mete Göktürk: Mahkeme Terörle Mücadele Yasası’na göre bu kararı verebilir. Tabi burada yargıcın yorumu önemli. O bu yönde takdir kullanmış. Ancak Terörle Mücadele Yasası kapsamında değerlendirilmesi uygun değil. Onlar düşüncelerini ifade eden konuşmaları nedeniyle suçlanıyorlar.
AYRIMCILIK OLMASIN
Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar: Teknik olarak böyle bir karar alınabilir. Ancak Anayasa’da milletvekilleri dokunulmazlıkları nedeniyle yakalanamaz, tutuklanamaz diyor. Vekillerle ilgili bir ayrımcılık var. Bir Anayasa değişikliği gerekli.
YARGILANAMAZLAR
Adalet Eski Bakanı ve Anayasa Hukukçusu Prof. Hikmet Sami Türk: Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’un vekillikleri gerekçeli karar yayınlanınca düşer. O nedenle, hâlâ milletvekilidirler. Anayasa’nın 83. maddesine göre Meclis kararı olmadıkça vekilin tutuklanması ve yargılanması mümkün değil.
KARAR DOĞRU DEĞİL
Anayasa Hukukçusu Prof. Yavuz Atar: Anayasa’ya göre bu kişilerin dokunulmazlıkları devam ediyor. Türk ve Tuğluk’un zorla götürülme kararı doğru değil.
GÖTÜRÜLEMEZLER
İ.Ü. Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Hüseyin Hatemi: Vekillikleri sona erene kadar zorla götürülmeleri mümkün değil. Vekillikleri düşse de doğru değil.
DOKUNULMAZLIK VAR
Anayasa Hukukçusu Prof. Mustafa Kamalak: Anayasanın 14. maddesine tabi tutularak dayanılarak dokunulmazlıkları yok sayılmaya çalışılıyor. Vekillikleri devam eder.
(HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

31 yıl sonra Maraş’ta ilk anma

SONRAKİ HABER

SEBAHAT TUNCEL’E DE KELEPÇE KARARI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...