31 Aralık 2009 00:00

31 yıl sonra Maraş’ta ilk anma

MARAŞ katliamı geçen 31 yılın ardından Maraş’ta ilk kez anıldı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Kahramanmaraş Şubesi’nde düzenlenen anmada ‘Katliamı yaşandığı yerde lanetlemenin’ önemine dikkat çekildi.

Paylaş

MARAŞ katliamı geçen 31 yılın ardından Maraş’ta ilk kez anıldı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Kahramanmaraş Şubesi’nde düzenlenen anmada ‘Katliamı yaşandığı yerde lanetlemenin’ önemine dikkat çekildi.
31 yıl önce olayların en yoğun olarak yaşandığı mahallelerden biri olan Yörükselim Mahallesi’nden katliamın tanıklarını, o günlerde henüz doğmamış bugünün gençliğiyle buluşturan etkinlikte duygulu anlar yaşandı.
‘HER ŞEYE RAĞMEN’…
Maraş Merkez, Narlı ve çevre köylerinden gelerek tümüyle kendi imkanlarıyla çıkardıkları “Her Şeye Rağmen” adlı dergi etrafında birleşen liseli gençler, anmanın organizasyonunda da aktif yer alarak “Unutmadık, unutturmayacağız” dediler.
1978’de yaşanan katliamda hayatlarını kaybedenler için saygı duruşu ile başlayan anmada, Kanlı Maraş Olaylarını anlatan tanıklarla hazırlanan bir belgesel sunumunun ardından liseli gençler, Maraş Katliamını Maraş’ta lanetlemek için yıllardır süren suskunluğa inat bir araya geldiklerini ve 31 yıldır katliamın ardından Maraş’ta kalan Alevilerin yalnızlığına ve mahkum edildikleri korkuya bir son vermek üzere bu etkinliği düzenlediklerini ifade ettiler. Önümüzdeki yıllarda daha geniş katılımla bu anmaları yapmak gerektiği konusunda taleplerin dile geldiği anma programı yine liseli gençlerin Narlı’dan gelen Ozanlar Müzik Grubu ile birlikte sunduğu müzik dinletisi ile devam etti.
Etkinliğe ev sahipliği yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Kahramanmaraş Şube Başkanı Salman Akdeniz de yaptığı konuşmada, “Az sayıda kişiyle ve yetersizliklerle düzenlenen bu anmanın asıl öneminin Maraş’ı ilk kez Maraş’ta lanetleyebilmek olduğunu belirtti. Yaptıkları çalışma ve gösterdikleri cesaretten ötürü gençleri kutlayan Salman Akdeniz, “Bu anmalar acıları hatırlatıp öfkeyi çoğaltmak için değil, aynılarının yaşanmasını engellemek içindir” dedi. Akdeniz konuşmasını, halklar üzerindeki baskı ve zulüm örneklerine karşı çözümün emekçilerin birliğinde olduğu ifadeleriyle tamamladı.(K.Maraş /EVRENSEL)
Fatma Yalçın
ÖNCEKİ HABER

NOT

SONRAKİ HABER

Hukukçular: Yakalama kararı yanlış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...