31 Aralık 2009 00:00

Suçlama çok suçlu yok!

Ankara Adliye Sarayı’nda önceki gün olağanüstü bir gün yaşandı. Özel Kuvvetler’deki aramalar devam ederken gözaltına alınan 8 asker adliyeye çıkarıldı.

Paylaş

Ankara Adliye Sarayı’nda önceki gün olağanüstü bir gün yaşandı. Özel Kuvvetler’deki aramalar devam ederken gözaltına alınan 8 asker adliyeye çıkarıldı. Türkiye’yi son günlerde meşgul eden gelişmelerle ilgili bu askerlerin akıbeti büyük önem taşıyordu. Ortada ciddi iddialar ve suçlamalar vardı. Arınç’a suikast planı ve dinleme iddialarının yanı sıra darbe tartışmaları dahi yürütüldü. Ancak yürütülen soruşturmada şüpheli olan 8 asker serbest kaldı.
O İKİ İSİM DE VAR
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Bülent Arınç’a suikast iddiasıyla başlayan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 1 er, 2’si astsubay, 5’i subay 8 asker sorgularının yapılması için adliyeye çıkarıldı. İfadeleri alınmak için adliyeye getirilen 8 asker arasında Seferberlik Bölge Başkanı Albay Yusuf A., Arınç’ın evinin olduğu sokakta yakalanan Albay Erkan Yılmaz B. ve Binbaşı İbrahim G., Yüzbaşı O. D. ve Üsteğmen N.C ve Er S. T. de bulunuyor.
SUİKAST İDDİASINDA TUTUKLU YOK
Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı, yaklaşık 8 saat süren sorgulamanın ardından, 5 askeri serbest bırakırken, Seferberlik Bölge Başkanlığı Komutanı Albay Y.A., Albay E.Y. ve Binbaşı İ.G.’yi tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk etti. “Suikast iddiası ve delilleri karatmak” suçlamasıyla tutuklanması istenen subaylar, serbest bırakıldı.
KARARGAHTA 5. ARAMA
Öte yandan dün hakimler 5’inci kez Seferberlik Bölge Başkanlığı’na girdi.
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Kadir Kayan ve beraberinde Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin de bulunduğu 4 araçlık konvoy saat 11.10’da Kirazlıdere mevkiindeki askeri bölgeye geldi. Soruşturma kapsamında Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı’ndaki 4. arama önceki gün saat 23.40’da sona ermişti.
HSYK ÜYESİ ARAMALARA KARŞI ÇIKTI
Karargahta 5. arama yapılırken, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Üyesi Ali Suat Ertosun’dan ilginç bir çıkış geldi. Ertosun, Ceza Muhakemesi Kanunu’ndaki (CMK) “devlet sırrı” niteliğindeki belgelerin hakim veya mahkeme heyeti tarafından incelenmesinin “soruşturma” aşamasında değil, sadece “kovuşturma” evresinde mümkün olduğunu öne sürdü.
(Ankara/EVRENSEL)

1 MAYIS KATLiAMI BELGELERi O ODADA MI?
İstanbul Taksim’de 1 Mayıs 1977 tarihinde 33 kişinin yaşamını yitirdiği olayların tanığı Avukat Rasim Öz, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın olaylarla ilgili verdiği “kovuşturmaya gerek olmadığı” yönündeki kararına karşı Beyoğlu Adliyesi’ne itiraz dilekçesi verdi. 1 Mayıs 1977 katliamının sorumlusunun derin devlet olduğunu belirten Öz, katliamın delillerinin Özel Kuvvetler’deki kozmik odada bulunabileceğine işaret ederek, savcılıktan buradaki belgelerin istenmesini talep etti.

AKP’Li BAHÇEKAPILI: KONTRGERiLLA VAR
Bu yuğun gündem arasında dün AKP MYK toplantısı gerçekleştirdi. MYK öncesi AKP kurmayları, kozmik oda ve kontrgerilla tartışmalarını değerlendirdi. Grup Başkan Vekili Ayşenur Bahçekapılı “Ben Türkiye’de kontrgerillanın varlığına inanıyorum” dedi.
Bahçekapılı “Kozmik odadaki aramalar neticesinde Türkiye’de kontrgerillanın bitirilmeye çalışıldığı söylemleri var. Siz ne düşünüyorsunuz’ şeklindeki soru üzerine, “Kontrgerillanın bir ülkede olması hoş karşılanacak bir şey değil” yanıtını verdi. Bahçekapılı, “Sizce Türkiye’de kontrgerilla var mı” sorusunu ise “Olduğu söyleniyor, ben de inanıyorum elbette” diye yanıtladı.
Genel Başkan Yardımcısı Kürşad Tüzmen: Sonsuz senaryo üretildi. Çok fazla spekülasyona, çok fazla senaryo üretmeye gerek yok. Hiç abartacak bir şey yok.
Grup Başkan Vekili Suat Kılıç: Kimsenin amacını aşan bir beyanda bulunmaması lazım ve siyasilerin de medyanın da kurumları yıpratmamaya özen göstermesi lazım.
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, soruşturmanın herkese gizli olduğunu belirterek, “Vallahi ben bu konuda bir şey bilmiyorum” dedi.


GÜL TSK’YA SAHİP ÇIKTI!


CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Türkiye’nin gündemindeki ‘kozmik aramaya” ilişkin görüşlerini açıkladı. “TSK’ya karşı ölçüsüz suçlamalar yapılıyor. TSK’ya haksız ve lüzumsuz yakıştırmalar beni rahatsız ediyor. Şu anda hukuk neyse o uygulanıyor. Bugünkü hukuku kabullenmekte zorlanıyoruz” dedi. Gül, son günlerde özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilgili “tasvip etmediği yazılar çıktığını” ifade ederek, “Kurumları haksız yere yıpratmayın” dedi.
Gül, gazetecilerin, “2010’dan itibaren Türkiye’nin normalleşmesi için ne yapılmalı?” şeklindeki sorusuna şu karşılığı verdi: “Biz demokratik standartlarımızı yükseltiyoruz. Bu Türkiye’nin adaptasyon sürecidir.”
GÜL ELEŞTİRİLERDEN RAHATSIZ
Gül, Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı’ndaki arama ve bu kapsamdaki soruşturma sürecine ilişkin sorular üzerine şöyle konuştu: “Devletin yatak odasına girildi’, ’kozmik sırlar var’ şeklinde değerlendirmeler yapılıyor. Ortada mevcut bir durum var, kanunlar var... Beni rahatsız eden, konuşurken, yazarken üslup kaçırılıyor. Özellikle TSK ile ilgili tasvip etmediğim yazılar çıkıyor. Sanki ’Diyarbakır Emniyet Müdürünü biz vurdurmuşuz’ gibi... TSK’ya lüzumsuz, haksız yakıştırmalar yapılıyor; ölçüsüz ve rahatsız edici değerlendirmeler yapılıyor. Bunlar yanlış şeyler.”
ÖNCEKİ HABER

DARBE GÜNLÜKLERİ’NİN ERGENEKON’LA BAĞI YOK MU?

SONRAKİ HABER

NOT

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...