01 Ocak 2010 00:00

Kapatma gerekçesinde siyasi yorum

Anayasa Mahkemesi’nin, DTP’nin kapatılmasına ilişkin kararının gerekçesi Resmi Gazete’de yayımlandı.

Paylaş

Anayasa Mahkemesi’nin, DTP’nin kapatılmasına ilişkin kararının gerekçesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Gerekçeli kararın yayımlanmasıyla Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’un milletvekillikleri düştü. Gerekçeli kararda, delillerden çok DTP’nin kapatılmasının ne kadar gerekli ve haklı olduğunu ıspatlamaya dönük siyasi yorumlara yer verilmesi dikkat çekti.
PKK’ye ‘terör örgütü denmemesini’, yapılan konuşmalarda ‘Öcalan’ın rolünün önemli olduğunun’ vurgulanmasını ve bunun gibi birçok nedeni kapatmaya gerekçe gösterilen kararda, “Parti, devletin ve milletin bölünmezliğine aykırı fiillerin odağı haline geldiği için kapatıldı” denildi.
KONUŞMALAR KAPATMAYA GEREKÇE
Gerekçeli kararda, DTP’nin ‘siyasi faaliyet’ görüntüsü altında çalıştığı iddia edilerek, DTP’nin ülkenin tamamının asayiş ve güvenliğini olumsuz yönde etkileyen, tüm bireylerin temel hak ve hürriyetlerinden yararlanmalarını engelleyen veya ortadan kaldıran eylemleri desteklediği, bunlara zemin hazırladığı ve meşrulaştırmaya çalıştığı öne sürüldü. Kararda, böyle bir partinin ‘hiçbir demokratik sistemde koruma göremeyeceği’ belirtildi.
Gerekçeli kararda, partinin 15 ilçesine ait binalarda yapılan aramalarda ele geçirilen yayın, eşya ve diğer belgeler, parti ve mensupları tarafından gerçekleştirilen toplantı ve gösteriler ile parti yönetici ve üyelerinin eylemlerinin değerlendirmede esas alındığı belirtilerek, bunların ‘davalı parti ile PKK terör örgütü arasındaki bağlantıyı ortaya koyduğu’ öne sürüldü. Birçok il ve ilde örgütlü olan DTP’nin birkaç ilde yapılan eylem ve mitinglere yeterince müdahale edememiş olmasının, ‘PKK’yle bağını kanıtladığı’ öne sürülen gerekçeli kararda, düşüncelerini açıklayan birçok vekilin beyanları örnek gösterilerek, kapatma kararının ‘ne kadar haklı olduğu’ kanıtlanmaya çalışıldı. Roj TV’ye katılmak da kapatma gerekçeleri arasında gösterildi.
TÜRK’ÜN BEYANLARI
Gerekçeli kararda, haklarında siyasi yasak getirilen partililerin beyanlarının ‘terör örgütüne siyasi bağlılığın göstergesi’ olarak kabul edildiği vurgulandı. Genel Başkan Ahmet Türk’ün 18 Ocak 2006’da Diyarbakır’da DTP yöneticilerinin ve belediye başkanlarının katıldığı toplantıda yaptığı basın açıklamasında, “terör örgütü liderinin Kürt sorunu ve Türkiye’nin AB üyeliği konusunda oynadığı rolden takdirle söz etmesi ve terör örgütü liderinin kaldığı cezaevinde maruz kaldığı sorunları tecrit olarak nitelendirip bunu kamuoyuyla paylaşmasının, davalı partinin terör örgütü ve liderine siyasi ve ideolojik yönden bağlılığını gösterdiği” iddia edildi.
TUĞLUK’UN BEYANLARI
Aysel Tuğluk’un da çeşitli yer ve zamanlarda yaptığı konuşmalarda PKK’lilerin halkın bir bölümü tarafından kahraman olarak kabul edildiklerini belirtmesi ve bu nedenle Öcalan’a terörist diyemeyeceğini ifade etmesinin, ‘partinin üst yönetiminin PKK ve liderine yakınlığını ortaya koyduğu’ belirtildi. Tuğluk’un bir konuşmasında da ‘Öcalan’ın fikirlerinin geniş kitleler tarafından kabul gördüğünü’ beyan etmesi, “Bu kişinin ve genel başkan yardımcılığını yürüttüğü davalı partinin terör örgütü liderine olan yakınlığını gösterdiği” şeklinde yorumlandı.
Gerekçede, partilerin demokratik siyasal yaşamın vazgeçilmez ögesi olduğu belirtilerek, “Ancak demokrasiye ters düşen, toplumsal barışı yıkacak eylemlerde bulunamazlar” denildi. Kararda, kapatılan partinin, eylem ve etkinlikleri ile parti teşkilat binalarında yapılan aramalarda ele geçirilen belge ve dokümanlardan, Öcalan ve PKK’yi desteklediğinin anlaşıldığı belirtildi.
(Ankara/EVRENSEL)

DELİLDEN ÇOK YORUM
“DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’ün ‘PKK’ye terörist örgüt diyemeyiz’ beyanı ile PKK ve örgütün elebaşını övme nedeniyle hakkındaki mahkumiyet kararı davalı partinin odaklığı hususunda en önemli kanıtlardır” denilen kararda, “DTP demokratik sistemin öngördüğü bir siyasi partiden ziyade, bölücü terör örgütü ve elebaşısı tarafından yönlendirilen ve her platformda örgüt amaçlarına hizmeti görev edinen bir oluşum vasfındadır” yorumu dikkat çekti. Birçok bölümünde ‘ajitasyon’ denilebilecek vurgulara yer verilen kararda, “Teröre terör diyemeyen bir mantık ya teröristtir ya da kendisini görevlendiren örgütten ölesiye korkandır!” ifadeleri dikkat çekti.

Türk ve Tuğluk ifade verdi

ANAYASA Mahkemesi’nin DTP’yi kapatma kararının gerekçesinin Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından, Anayasa Mahkemesi yetkilileri, DTP’nin eski genel merkezine gelerek gerekçeli kararı, kapatılan DTP’nin MYK Üyesi Nursel Aydoğan’a teslim etti. Gerekçeli kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından milletvekilliği düşen ve dokunulmazlığı kaldırılan eski DTP Eş Başkanı Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk, dün Ankara Adliyesi’ne giderek ifade verdi.
‘HAYIRLI OLSUN’
Aysel Tuğluk, adliyeye gelişinde daha önce aldıkları kararı yerine getirdiklerini belirterek, yargılanmalarına yönelik tepkisini, “Bu karar ve buraya gelişimiz Türkiye Cumhuriyeti’ne hayırlı olsun” dedi.
AİHM’E GİDECEKLER
İfade verdikten sonra BDP Genel Merkezi’ne gelen Ahmet Türk, sürecin başından beri milletvekili oldukları için ifade vermeyeceklerini belirttiklerini söyledi. “Bizler Türkiye demokrasisi için susmayı düşünmüyoruz. Eğer gerçekten bu ülkede barış ve demokrasiyi savunuyorsak, hukukçular bu durumu değerlendirmeli ve ülkede ifade özgürlüğü tartışmaları yapılmalıdır” diyen Türk, bu durumu da AİHM’e götüreceklerini söyledi.
Kararın evrensel hukuka aykırı olduğunu dile getiren Türk, “Arkadaşlarımızın milletvekilliği devam ediyor. Onların ifade vermesi uygun değildir. Bizim vekilliğimiz düştüğü için ifadelerimizi verdik” dedi. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

BARIŞ İÇİN ÇALIŞMAK SUÇ DEĞİL

SONRAKİ HABER

GERÇEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...