01 Ocak 2010 00:00

Jandarma: JİTEM yok ama personel bizim!

DİYARBAKIR 3. Ağır Ceza Mahkemesi, aralarından itirafçı Abdulkadir Aygan, Ali Ozansoy ve Adil Timurtaş’ın da bulunduğu 11 JİTEM üyesinin yargılandığı davada...

Paylaş

DİYARBAKIR 3. Ağır Ceza Mahkemesi, aralarından itirafçı Abdulkadir Aygan, Ali Ozansoy ve Adil Timurtaş’ın da bulunduğu 11 JİTEM üyesinin yargılandığı davada, görevsizlik kararı vererek, yargılamanın özel yetkili mahkemede yapılmasını kararlaştırdı. Mahkeme heyetinin “JİTEM’in var olup olmadığına” ilişkin bilgi istediği Jandarma Genel Komutanlığı JİTEM’in varlığını reddettiği cevap yazısında, adı JİTEM’le özdeşleşmiş olan isimleri personel listesinde saydı. Jandarma ‘bilgisizlikten JİTEM deniliyor’ dedi.
İNKAR EDİLİYOR
Diyarbakır, Mardin, Batman ve Şırnak’ta çeşitli tarihlerde birden fazla adam öldürme, kundaklama ve bombalama eylemi gerçekleştirdikleri iddia edilen 11 JİTEM üyesininn yargılandığı davada mahkemede, Jandarma Genel Komutanlığı’na gönderilen “JİTEM adlı bir birimin olup olmadığı, var ise hangi tarihte kurulduğu, faaliyetine devam edip etmediği, iddianamede belirtilen kişilerin kuruluşa üye olup olmadıkları” sorularını içeren yazının cevabı ile Maliye Bakanlığı’ndan, iddianamedeki diğer sanıklarla ilgili “çalıştıkları birim JİTEM” şeklinde belirtilen bir bordronun olup olmadığı sorusunu içeren yazının cevabı okundu.
BİLGİSİZLİKTENMİŞ!
“Geçici görev kuruluşu uygulamasına Nisan 1990 tarihinde son verilmiş olmasına rağmen; JİTEM isminin bir süre daha bölgede bazı vatandaşlar ile bir kısım devlet görevlileri tarafından kullanılmasının, tamamen bilgisizlikten kaynaklandığı değerlendirilmektedir” denilen yazıda “JİTEM tabiri günümüzde olduğu gibi geçmiş yıllarda da Jandarma dışında bazı alt kademelerinde de benzer ifadeler kullanılması ve Jandarma İstihbarat Timlerinden ‘JİT’ diye bahsedilmesinin görülmesi üzerine; 1994 yılında ‘JİTEM’, 1997 yılında da ‘JİT’ tabirinin kullanılmaması için birlikler uyarılmıştır” denildi. Maliye Bakanlığı da bu sıfatta görevlilere ödeme yapılmadığını iddia etti.
GÖREVSİZLİK KARARI
Bu yanıtların okunmasının ardından kısa bir ara veren mahkeme heyeti, dava için görevsizlik kararı vererek, yargılamanın özel yetkili mahkemede yapılmasına karar verdi.
Genelkurmay Başkanlığı da, daha önce mahkemeye gönderdiği yazıda, JİTEM’in varlığını kabul etmemişti. Jandarma Genel Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, bünyelerinde JİTEM adlı bir birim olmadığı, istihbarat faaliyetlerini Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı’nın yürüttüğü belirtildi. Oysa JİTEM adının, gündeme gelmesi ve tartışılması nedeniyle Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı’na (JİT) çevrildiği biliniyor.
SAVCILARA GÖRE VAR, ASKERE GÖRE YOK!
Genelkurmay’ın ardından Jandarma Komutanlığı’nın da ‘sahiplenmediği’ JİTEM, ortada kaldı! Bugüne kadar birçok itirafçı beyanı, ortaya çıkan maaş bordrosu ve belgelerle defalarca varlığı ortaya çıkan JİTEM’in inkar edilmesi, mahkeme kayıtlarını yeniden gündeme getirdi. 2006 yılında Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada savcının sunduğu mütalaada JİTEM geniş bir yer tutuyor. Savcı, JİTEM’in bir askeri istihbarat kurumu olduğuna, böylece JİTEM sıfatıyla davada yargılananların da askeri mahkemede yargılanması gerektiğine dikkat çekmişti. (DİYARBAKIR)

HEM VAR HEM YOK!
Jandarma Genel Komutanlığı’ndan verilen ‘gizli’ ibareli cevapta, ‘JİTEM yok’ denildi, ancak yazının devamında JİTEM’in kurulduğu, aralarında Abdulkadir Aygan’ın da bulunduğu itirafçıların kimlik bilgilerinin değiştirildiği, memur sıfatı ile maaş aldığı anlaşıldı. Yazıda, JİTEM’in kurulduğu, ancak 1990 yılından itibaren teşkilatlanmasını farklı isimlerle sürdürdüğü belirtildi. Cevapta, “Mart 1990 tarihinde yapılan istihbarat kadro çalışanlarında Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı ve Jandarma İstihbarat Tim Komutanlıklarının önceki kadro ve kuruluş yapısı ile teşkilatlanmasına devam edildiği, bu tarihte yapılan kadro düzenlenmesinde de İstihbarat Birimleri, Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı/Gruplar Komutanlığı ve Jandarma İstihbarat Tim Komutanlığı olarak isimlendirildiği, müteakip dönemlerde yapılan bütün kadro çalışmalarında da Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı ve Jandarma İstihbarat Tim komutanlığı olarak düzenlendiği” belirtildi.
ÖNCEKİ HABER

Tutuklamalara kelepçeli protesto

SONRAKİ HABER

BARIŞ İÇİN ÇALIŞMAK SUÇ DEĞİL

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...