01 Ocak 2010 00:00

Türkiye, küresel rol peşinde

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, 2009 yılında Türkiye’nin dış politikasını değerlendirdi. Türkiye’nin “reaktif değil, proaktif ve bütüncül” bir politika izlediğini öne süren Davutoğlu, “eksen” tartışmalarına da tepki gösterdi.

Paylaş

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, 2009 yılında Türkiye’nin dış politikasını değerlendirdi. Türkiye’nin “reaktif değil, proaktif ve bütüncül” bir politika izlediğini öne süren Davutoğlu, “eksen” tartışmalarına da tepki gösterdi.
Ahmet Davutoğlu, bazı medya kuruluşlarının Ankara temsilcileri ve diplomasi muhabirlerinin katılımıyla bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, 2009 yılındaki Türk dış politikasını değerlendirdi. BM Güvenlik Konseyi geçici üyesi ve G-20 üyesi Türkiye’nin küresel yapıda merkezi bir konumda bulunduğunu savunan Davutoğlu, Türkiye’nin tüm krizlere doğru yanıtlar üreten, vizyon oluşturan bir ülke olması gereğini kaydetti.
3 TEMEL BAŞLIK
Türkiye’nin dış politikasındaki üç temel yöntem ilkesini, krizlere vizyon oluşturmak, reaktif değil proaktif bir politika izlemek ile parçacı veya tek eksenli değil, bütüncül ve sistematik bir politika yürütmek olarak özetleyen Davutoğlu, “eksen kayması” tartışmalarını iyi niyetle bulmadıklarını söyleyerek tepki gösterirken, “Bizim eksenimiz Ankara eksenidir ve ufkumuz 360 derecedir” ifadesini de kullandı.
“Amaçlarımız, zihniyetimizdeki Türkiye vizyonunu hayata geçirmektir” diyen Davutoğlu, bu vizyonu “Küresel her probleme çözüm oluşturan bir Türkiye” olarak özetledi.
MODEL ORTAKLIK
Türkiye ile ABD arasında kurumsallaşmış köklü ilişkinin daha ileriye götürüldüğünü söylerken karşılıklı ziyaretler ve görüşmelere dikkat çeken Davutoğlu, ABD Başkanı Barack Obama’nın dile getirdiği “model ortaklık” kavramına değinerek, ABD ile daha yakın bir iş birliği çerçevesinin oluşmasına çok sıcak baktığını ortaya koydu.
Davutoğlu, “komşuluk politikası”nın çok önemli sonuçlar verdiğini belirterek, “Hedefimiz komşu ülkeler ile mutlak ve kapsamlı iş birliği” dedi. Suriye gibi komşu ülkelerle vize zorunluluğunun son bulduğunu anımsatan Davutoğlu, 2010 yılında başka komşu ülkelerle de vize kaldırılacağını söyledi.
Ermenistan ile protokoller imzalandığını, kapsamlı bir normalleşme dönemine girildiğini anlatan Ahmet Davutoğlu, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin Türkiye’nin dış politikasının en önemli ilişkilerinin başında geldiğini vurgulayarak, “Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü bizim için azizdir” ifadesini kullandı. Davutoğlu, Türkiye-Ermenistan sürecinin “doğal seyrinde” işlediğini söyledi.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin Ortadoğu politikasını “hem ilkeli hem de gerçekçi” olarak niteledi. Türkiye’nin Gazze’deki insanlık dramına seyirci kalmadığını, kalmayacağını iddia eden Davutoğlu, “Gazze’deki trajedi bitmeli, abluka kalkmalı” dedi.
Türkiye’nin İsrail ile Suriye arasındaki süreçte her türlü sorumluluğu üstlenmeye hazır olduğunu da bildiren Davutoğlu, Türkiye’nin yeniden arabuluculuk yapmasına ilişkin İsrail hükümet üyelerinden gelen çelişkili beyanları, “İsrail’deki iç tartışmaları burada ele alacak değilim” diyerek yorumlamadı. İran’ın nükleer programı konusunda diplomatik yöntemlerin, çözüm bulma çabalarının sürdürüleceğini vurgulayan Davutoğlu, Türkiye’nin bu konuda “çok net, açık ve ilkesel” bir politika izlediğinin altını çizdi. Davutoğlu, Türkiye’nin İran konusunda üç ilkesini, “Barışçıl nükleer teknolojiye hakkı var”, “Nükleer silahlar kabul edilemez”, “Tüm sorunlar diyalogla çözülmeli” olarak sıralarken, “Terör dengesine dayalı bir barışı kabul etmiyoruz” şeklinde konuştu.
(HABER MERKEZİ)

AB SÜRECİ VE KIBRIS SORUNU

Davutoğlu, Avrupa Birliği (AB) konusunda 2009 yılında birçok noktada ciddi adımlar atıldığını söyledi ve açılan fasıllara yeni fasıllar ekleneceğini vurguladı.
Davutoğlu, 2009 yılında Kıbrıs konusunda aktif bir dönem yaşandığını, kapsamlı çözüme yönelik müzakerelerin ciddi bir ivme kazandığını, Türkiye’nin adil bir çözüm sağlanması için ellerinden gelen çabayı göstermeyi sürdüreceğini kaydetti. AB’nin KKTC’ye izolasyonları kaldırma sözüne uymadığını anımsatan dışişleri bakanı, “AB’den taahhütlerini yerine getirmesini bekliyoruz” dedi.
ÖNCEKİ HABER

İran’da gösteri sırası hükümet yanlılarındaydı

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa