01 Ocak 2010 00:00

Taliban, Afganistan’da 8 CIA ajanını öldürdü

AFGANİSTAN’da bir askeri üsse düzenlenen intihar saldırısında ölen 8 ABD vatandaşının CIA için çalıştıkları iddia edildi.

Paylaş

AFGANİSTAN’da bir askeri üsse düzenlenen intihar saldırısında ölen 8 ABD vatandaşının CIA için çalıştıkları iddia edildi. Bunun, 2001 yılından bu yana Afganistan’da CIA görevlilerini hedef alan en ağır saldırı olduğu ifade edildi.
Bölgeden gelen haberlerde, intihar eylemcisinin Pakistan sınırındaki Khost ilindeki üsse güvenlik çemberini yararak girmeyi başardığı bildirildi. Eylemcinin, burada yabancılar tarafından kullanılan bir spor salonunda eylemini gerçekleştirdiği açıklandı. Saldırıda kaç kişinin yaralandığı ise henüz tam olarak bilinmiyor.
Saldırının gerçekleştiği üssün hem CIA’nın operasyonları hem de yeniden yapılanma faaliyetleri için kullanıldığı belirtildi. CIA, Pakistan sınırındaki bölgelerde Taliban ve El Kaide militanlarına saldırmak için insansız uçaklarla saldırılar düzenliyor.
Afganistan’da bulunan işgal gücü ISAF, saldırıda ölen ya da yaralanan ABD askeri olmadığını açıklamıştı.
ABD KABUL ETTİ
Washington’da, adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili, Host vilayetinde bulunan Chapman üssünde meydana gelen olayda, bir intihar eylemcisinin saldırısında ölen sivillerin 8’inin de CIA ajanı, saldırı yapılan üssün de “ABD Başkanı Barack Obama’nın ülkede istikrar sağlanması kapsamında yeniden oluşturma projeleriyle ilgili çalışmaların gerçekleştirildiği bir merkez olduğunu” belirtti. Olayı, adı açıklanmayan üst düzey bir yetkiliye dayandırarak duyuran CNN televizyonu da, söz konusu saldırıda ölenlerin CIA ajanı olduğunu bildirdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ian Kelly de, intihar saldırısında 8 ABD’linin öldüğünü, olayda birkaç kişinin de yaralandığını söyledi. Kelly, saldırıyı üzüntüyle karşıladıklarını belirterek, ölenlerin yakınlarına ayrıntılı bilgi verileceğini dile getirdi. CIA’dan konuyla ilgili bir açıklama henüz yapılmadı.
TALİBAN ÜSTLENDİ
Taliban Sözcüsü Zebilullah Mücahid, AP haber ajansına yaptığı açıklamada, patlayıcı yeleği giyen Taliban bombacısının askeri üniformayla Host’taki üsse girdiğini, spor salonunda üzerindeki bombaları patlattığını söyledi. Mücahid, Reuters haber ajansının sorularına verdiği yanıtta ise saldırının “Yürekli bir Afgan ordusu üyesi” tarafından, CIA ajanlarının mücahitler hakkında bilgi edindiği sırada düzenlendiğini ifade etti.
5 KANADALI ÖLDÜRÜLDÜ
Afganistan’ın güneyindeki saldırıda 5 Kanadalı öldü. Kandahar’da yol kenarına yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucunda ölenlerin 4 asker ve bir kadın gazeteci olduğu belirtildi. Bu da iki yılı aşkın süredir Afganistan’da bulunan Kanada askerlerinin uğradığı en ağır saldırı olarak kaydedildi. Böylece Afganistan’da ölen Kanada vatandaşlarının sayısı 138’e ulaştı.
TALİBAN KOMUTANI TUTUKLANDI
Öte yandan, Pakistan Talibanı’nın üst düzey komutanlarından birinin tutuklandığı bildirildi. Polis Yetkilisi Çavduri Şefik, Pencab eyaletindeki militanların lideri olan Halil Ullah’ın tutuklandığını söyledi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Alışveriş merkezine silahlı saldırı

SONRAKİ HABER

İran’da gösteri sırası hükümet yanlılarındaydı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...