01 Ocak 2010 00:00

Yeni yıla berberler de sıkıntılı giriyor!

Bizler, İzmir Berberler Odası’na kayıtlı, emeği ile geçinen esnafız. İzmir bölgesinde 5 bin civarında berber olmasına karşın, odamızın 2 bin 500’e yakın faal aidat ödeyen üyesi olduğu belirtiliyor.

Paylaş

Bizler, İzmir Berberler Odası’na kayıtlı, emeği ile geçinen esnafız. İzmir bölgesinde 5 bin civarında berber olmasına karşın, odamızın 2 bin 500’e yakın faal aidat ödeyen üyesi olduğu belirtiliyor.
19 Ocak 2010’da odamızın seçimleri olacak ve yeni yönetim belirlenecek...
Bugüne kadar oda yönetimi aidatlarımızı toplamanın dışında, hiçbir sorunumuza yardımcı olmadı dersek, yalan olmaz.
Sorunlarımızı kısa da olsa; Evrensel okurları ile paylaşmak istiyoruz.
l Ekonomik kriz ve haksız rekabet nedeniyle, berber salonları çok zor ayakta kalıyor. Birçoğu kapısına kilit vurdu.
l Üye aidatları berberlerin gerçek sorunları için kullanılmıyor. Oda harcamalarında şeffaflık yok.
l Pazar günleri de dahil 360 gün sürekli çalışıyoruz. Sosyal ve sağlıklı yaşamımız bitik.
l Dayanışmamızı, birlikteliğimizi pekiştirecek etkinlikler yapılmıyor. İlçelerde oda lokalimiz bile yok. Alsancak’ta olan merkezimize ulaşmak ise ayrı bir sıkıntı.
l Berberleri ve mesleki gelişmeleri haber yapan oda dergisi tüm ısrarlarımıza rağmen çıkarılmıyor. Mesleki eğitimlerin de yetersizliği düşünüldüğünde, kendi halimize bırakıldık.
Ustalık belgesi olmayan ve eğitimsiz berberlerin salon açmasına olanak sağlanarak, mesleğimiz baltalanıyor. Bu insanların, ucuz hizmet veriyoruz diye hijyenik olmayan koşullarda haksız rekabetine göz yumuluyor. Sağlık ve mesleki açıdan bir denetim de yapılmaması bu olumsuz çalışmalara rahatlık sağlıyor. Avrupa Birliği’nin uyum sürecinde berberlerin belli standartlara ulaşması böyle sağlanacak herhalde(!)
l Halkımızın ekonomik sıkıntıları dikkate alındığında bizlere verilen fiyat tarifeleri hiç de gerçekçi değil, yüksek. Bu tarifeler için bile bizlerden para alınıyor.
Odamızın Kurulma Amacı;
Üyelerinin ekonomik, demokratik, sosyal haklarını, yasal, kültürel, mesleki, hukuksal haklarını korumayı ve geliştirmeyi sağlamak değil mi? Bu amaçlara berber arkadaşlarla dayanışma içerisinde hep birlikte sahip çıkmamız gerekmiyor mu? Bunca yıl yönetimler odamızın kurulma amacına uygun, neden çalışma gösteremedi?
1800 berber arkadaşa tek tek ulaşarak ve halkımızın da görüşlerini alarak, sorunlarımızı tartıştık, konuştuk. Sonuçta; Mavi Grup adı ile başkan adayımız Şükrü Bilgin önderliğinde oda yönetimine talip olduk.
Buca ve Karşıyaka’da meslektaşlarımızla kalabalık toplantılar yaptık. Onlarla sıkıntılarımızı paylaştık. Birlikte, bu mücadeleyi omuzlayacağımızın inancı pekişti. Çalışmalarımız devam ediyor. Sizlerin de desteğini bekliyoruz.
Turan Çağrıtekin
(Buca’da Berber-Yönetim Kurulu Adayı/İzmir)
ÖNCEKİ HABER

Mutlu yıllar…

SONRAKİ HABER

Yeni yılda umuda uyanmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...