01 Ocak 2010 00:00

Başbakan razı değil ama gazeteciler içeride

ERDOĞAN, hangi düşüncede olursa olsun bir gazetecinin, makalesi, kitabı veya düşüncesi yüzünden cezaevine girmesine gönlünün razı olmayacağını söyledi.

Paylaş

ERDOĞAN, hangi düşüncede olursa olsun bir gazetecinin, makalesi, kitabı veya düşüncesi yüzünden cezaevine girmesine gönlünün razı olmayacağını söyledi. Şimdi, yeni yıla cezaevinde giren 32 basın emekçisi ve hapis cezalarının kesinleşmesi sırada olan gazeteciler konusunda ne yapacağı merak konusu.
Ergenekon davasına ilişkin yazdığı kitap nedeniyle hapis cezasına çarptırılan star gazetesi yazarı Şamil Tayyar, köşe yazısında Başbakan Erdoğan’la yaptığı görüşmenin ayrıntılarını aktardı. Başbakanlık danışmanı Yalçın Akdoğan’ın düğününde Başbakan Erdoğan’la konuşan Tayyar’a, Başbakan, gerekli düzenlemelerin yapılacağı sözünü verdi. Basın özgürlüğünü engelleyici bir yaklaşıma karşı olduklarını söyleyen Başbakan Erdoğan, “Herkes fikrini söylesin, basın özgürlüğünü hep birlikte genişletelim” dedi.
TCK DEĞİŞİKLİĞİ KONUŞULDU
Görüşmede Tayyar, Başbakan’a, “Biliyorsunuz hükümet, Türk Ceza Kanunu’nun dört maddesinde değişiklik yaparak hukuk dışı telefon dinlemeleri ve gizlilik ihlalleriyle ilgili cezaları artırmayı planlıyor. Ancak iyi niyetle yola çıkılmış olsa da, bu maddeler, basın özgürlüğünün daha da sınırlandırılması sonucunu doğuracaktır. Bu nedenle tepkiliyiz” dedi. Başbakan’a Ergenekon sürecinde gazetecilere açılmış 4 bin civarında dava ve soruşturma olduğunu, bu gidişle yakında cezaevlerinin gazetecilerle dolacağını aktaran Tayyar, Erdoğan’ın, “Hangi düşüncede olursa olsun, bir gazetecinin makalesi veya kitabı yüzünden, düşünceleri yüzünden cezaevine girmesine gönlüm razı olmaz. Her zaman hakkın ve hukukun yanında olduk, bundan sonra da oluruz” dediğine dikkat çekti. Tayyar köşesinde, Başbakan’la görüşmelerinin şöyle devam ettiğini aktardı: “Söz konusu kanun tasarısı hazır, dedim. Başbakan kararlıydı: Hiç fark etmez. Basın özgürlüğü önünde bir engel oluşturuyorsa gerekli düzenlemeyi hemen yaparız. Biz basın özgürlüğünü engelleyici veya ortadan kaldırıcı bir yaklaşım içinde olmayız.”
ÖYLE DİYOR AMA GAZETECİLER İÇERİDE
Oysa, Erdoğan hükümeti döneminde basına açılan davaların da ardı arkası kesilmedi. Davaların önemli bir çoğunluğunun konusu, karikatürler.
Şu anda 32 gazeteci tutuklu. Gazetemiz Evrensel’in Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mehmet Uğraş Vatandaş ve İmtiyaz Sahibi Ahmet Sami Belek, sadece gazeteciliğin gereklerini yerine getirmekten kaynaklı olarak birer yıl hapis cezasına çarptırıldılar. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen bu karar hâlâ Yargıtay’da.
Son 3 yıl içerisinde sadece Kürt odaklı haber yapan 61 gazete kapatıldı. Yine bu gazetelerden 31’i tam 66 kez kapatılmaya maruz kaldı. 66 kez kapatılan Gündem, Günlük ve arkasından çıkan diğer gazetelerde, mahkeme yapılmadı ve savunma alınmadı.
1 Aralık günü Hindistan’da yapılan Dünya Gazeteler ve Gazete Yayıncıları Birliği (WAN-IFRA) kongresinde, “Türkiye’deki bağımsız medyanın ve gazetecilerin giderek daha fazla karşılaştığı hukuki eylemler ve yıldırmaların vahim kaygılar yarattığı” söylenmişti. Yine AKP döneminde kapatılan Hayat Televizyonu, tepkiler üzerine yayın hayatına devam etmişti.
(MEDYA SERVİSİ)
ÖNCEKİ HABER

İNCİ KÜPELİ KIZ TRT 2 23.30

SONRAKİ HABER

ÖRGÜTLÜ BASIN

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...