01 Ocak 2010 00:00

Bandırma’da çevrecilerin zaferi

BALIKESİR’in Bandırma İlçesi Dutliman Köyü’nde Maliye eski Bakanı Kemal Unakıtan’ın oğlu Abdullah Unakıtan’ın sahibi olduğu ...

Paylaş

BALIKESİR’in Bandırma İlçesi Dutliman Köyü’nde Maliye eski Bakanı Kemal Unakıtan’ın oğlu Abdullah Unakıtan’ın sahibi olduğu AB Gıda ve Sanayi A.Ş tarafından kurulması planlanan termik santral için, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) verdiği üretim lisansı hakkında, Danıştay yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Bandırma Belediyesi, AB Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin ilçeye bağlı Dutliman Köyü merasında termik santral yapılması için 17 Haziran 2009 tarihinden itibaren 49 yıllık süreyle elektrik lisansı verilmesine ilişkin EPDK kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı.
Davaya bakan Danıştay 13’üncü Dairesi, belediyenin itirazını haklı buldu ve EPDK kararının yürütmesini durdurdu. Danıştay 13’üncü Dairesi’nin 3 sayfalık kararında, Anayasa’nın 56’ıncı maddesinin, `Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin be vatandaşların ödevidir’ hükmü hatırlatıldı.
EPDK’nın yapılan lisans başvurularına çevre mevzuatı yönünden de incelemesinin zorunlu olduğu sonucuna varıldığı ifade edilen kararda, “Davaya konu olan proje ile ilgili olarak hazırlanan fizibilite raporu çerçevesinde projenin `Çevreye uyumlu’ olup olmadığının çevre mevzuatı açısından zorunlu olan `ÇED olumlu kararı’ veya `ÇED gerekli değildir kararı’ alınmasına ilişkin yasal sürecin tamamlanmasının, üretim lisansı verilmeden önce `ön şart’ olarak kabul edilmesi ve bu ön şartın lisans verilmeden önce aranması gereklidir” denildi.
ÇED kararı alınmadan üretim lisansı verilmesine ilişkin EPDK kararında hukuka uygunluk bulunmadığı ifade edilen kararda, bu nedenle EPDK kararının yürütmesinin durdurulmasına oy birliyle karar verildiği kaydedildi.
Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararıyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Bandırma Belediye Başkanı Sedat Pekel, “ Bandırma adına müjdeli diyebileceğimiz bir yargı kararı elimize bugün geçti. Yapılması halinde denizdeki ekolojik dengeyi ve o yöredeki ve dolayısıyla Bandırma’nın ve tüm bölgenin hakim rüzgarlar nedeniyle olumsuzluklar yaşanacağı gerçeği göz önüne alındığında Danıştay kararının ne kadar önemli olduğu ortadadır” diye konuştu. (BANDIRMA)
ÖNCEKİ HABER

Dev platform İstanbul Boğazı’nda

SONRAKİ HABER

Ölmeden önce köprü görmek istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...