01 Ocak 2010 00:00

Oludu bittiye getirdiler!

Suikast, darbe, takip...iddialar birbirini izledi. Türkiye ayağa kalktı. Gelinen nokta: Askerler için yeterli delil yok gerekçesiyle salıverilme.

Paylaş

Suikast, darbe, takip...iddialar birbirini izledi. Türkiye ayağa kalktı. Gelinen nokta: Askerler için yeterli delil yok gerekçesiyle salıverilme. Bilgi sızdıran subay ‘suçsuz’. Hükümet sessiz! Türkiye ise şaşkın!

Türkiye, ‘olağanüstü’ gelişmelerin yaşandığı bir yılı yine ‘olağanüstü’ günlerle geride bıraktı. 19 Aralık’tan bu yana Arınç’a suikastla başlayan tartışmalar, gözaltılar, Özel Kuvvetler’de arama, darbe, bilgi sızdırma iddialarıyla devam etti. Bütün bu gelişmelerin sonunda ise adeta hiçbir şey olmamış gibi başa dönüldü. Askerler hakkında ne suikast ne de darbe konusunda ‘yeterli belge’ bulunmadığı gerekçesiyle, 8 asker serbest kaldı. Askerler görevlerinin başına döndü. TSK ise iki subayın bir yıldır takip ettiği ileri sürülen subayın ‘dışarıyla bilgi sızdırmadığını’ açıkladı. Hükümet de TSK’nın arkasında durmaya devam ediyor.

PEKİ NE OLDU?
Yaşanan bu gelişmelerin ardından son iki haftadır gündemi belirleyen, asker-hükümet ve başka çevrelerin yaptıkları açıklamalarla pozisyonlarını belirledikleri soruşturma büyük ölçüde ‘dayanaksız’ kaldı. Kamuoyuna ise bütün bu iddia bombardımanından, bilgi kirliliği ve bunun getirdiği ‘şaşkınlık’ kaldı. Şimdi yazarlardan politikacılara, sokaktaki vatandaşa kadar herkes aynı soruyu soruyor: “Peki ne oldu?”

KUVVETLİ ŞÜPHE BİLE YOK!
Bu sürecin en önemli parçası olan ve serbest kalan 8 askerden 3’ünün tutuklanmama gerekçeleri ortaya çıktı. 3 asker için tutuklama talebinin reddedilmesi ve serbest bırakılmalarının, üzerilerine atılı suçları işledikleri konusunda “kuvvetli şüphenin varlığını gösteren olgu ve bir tutuklama nedeni bulunmaması” gerekçe gösterildi.

DARBEYLE SUÇLANDILAR
Suikast iddiasıyla gözaltına alınan askerler için hazırlanan ilk tutanaklar kamuoyuna sızdı. İşte o tutanaktan bazı bölümler:
- Arınç’a suikast iddiasıyla gözaltında tutulan üç subaya, “hükümeti yıkma” suçlaması yapıldı.
- Silahlı örgüt kurarak anayasal düzeni değiştirmeye çalışmak,
- Hükümetin görevini yapmasını engellemeye teşebbüs,
- Seçilmiş meşru hükümete silahlı isyan, suçlamaları oluşturdu.

DELİL ARANIYOR
Hakim Kadir Kayan’ın Seferberlik Tetkik Bölge Başkanlığı’nda sürdürdüğü incelemelerde de, TCK’nın 312 ve 314’üncü maddelerinde düzenlenen bu suçlamaları destekleyecek bir delil olup olmadığına bakılıyor. TCK 312/1 maddesi, “cebir ve şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırana” ağırlaştırılmış müebbet öngörüyor.

NEDEN SERBEST KALDILAR?
Askerler, üzerlerinden beylik silahlarının dışında silah çıkmaması, cebir ve şiddet iddiasını destekleyecek herhangi bir bulgu olmaması ve teknik takiplerde suçlamaları destekleyecek bir delile rastlanmaması nedeniyle serbest bırakıldı.
Askerler hakkında, dava açılıp açılmayacağına soruşturmanın tamamlanmasının ardından karar verilecek.

GÖREVLERİNE DÖNDÜLER
Alınan bilgiye göre serbest bırakılan 8 askeri personel, arama çalışmaları süren Seferberlik Bölge Başkanlığı’ndaki görevlerine geri dönerek, mesai yaptı. Savcılık ise dosya için gizlilik kararı aldırdı. Savcılığın, Seferberlik Tetkik Kurulu’nun yayın yasağı konulması talebini reddeden mahkeme kararına da itiraz ettiği öğrenildi. (Ankara/EVRENSEL)




TSK: ALBAY BİLGİ SIZDIRMADI
Soruşturmaya ilişkin çok sayıda soru işareti bulunurken, Genelkurmay Başkanlığı’ndan da çarpıcı bir açıklama geldi. Açıklamada, iki askerin bir yıldır izledikleri belirtilen albayın bilgi sızdırdığına yönelik bulguya rastlanmadığı bildirildi. Genelkurmay açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Bilgi sızdırdığı iddia edildiği için hakkında bilgi toplama faaliyeti icra edilen ve yürütülmekte olan bir soruşturma kapsamında, adı gündeme gelen askeri personele yönelik, bugüne kadar ileri sürülen bu iddiaları doğrulayacak herhangi bir bulguya rastlanılmamıştır.”

Kutu

İHBAR ABD’DEN
Subayların avukatları, Genelkurmay’ın zan altında bırakıldığını kaydetti. Avukatlar, soruşturmaya dayanak yapılan ihbar numarasının 123 06 06 olduğunu; bunun, ihbarın ABD’den yapıldığını gösterdiğini, ABD’den subayların kullandığı araçların plakasının bile verildiğini ifade etti. Avukatlar, ihbarın 155’e değil TEM şubeye yapılmasına da dikkat çekti.



ARAÇ TRAFİĞİ!

ARINǒa suikast iddiasıyla 2 subayın yakalanmasıyla başlayan süreçte dün dikkat çekici bir gelişme yaşandı. Ankara Seferberlik Bölge Başkanlığı’nda arama yapan, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Kadir Kayan’ın “takip edildiği” ihbarı üzerine polislerce durdurulan iki araç, içindekilerle birlikte Merkez Komutanlığına götürüldü.
İddialara göre, polise gelen bir ihbar üzerine, plakası belirlenen iki araç takibe alındı.
Terörle Mücadele ekipleri, ihbara konu edilen sivil plakalı aracı, Uğur Mumcu Caddesi üzerinde durdurdu. İçinde üç kişi bulunan araç polislerce aranmak istedi. Bu kişilerin askeri personel olduklarını söylemesi üzerine durum Merkez Komutanlığına bildirildi. Sivil giyimli er oldukları belirtilen 3 kişi araçla birlikte Merkez Komutanlığına götürüldü.
BAŞKA BİR ARAÇ
Bu arada, Terörle Mücadele ekipleri, askeri plakalı bir başka aracı da Mamak Caddesi’ndeki PTT şubesi yakınında durdurdu. Polisin arama yapmak istemesi üzerine, araçtaki sivil giyimli 4 kişi askeri personel olduklarını beyan ettiler. Bunun üzerine durum Merkez Komutanlığına bildirildi. Araç ve içindeki 4 kişi gelen askeri görevlilerin eşliğinde Merkez Komutanlığına hareket etti.
Öte yandan askeri kaynakların araçları idari görevle bölgede olduğu ve yanlış anlaşılma nedeniyle durdurulduğunu ve personelin serbest bırakıldığını belirttiği iddia edildi.


SUİKAST PARANOYASI MI?

Üniversitede iki çocuk okutan emekli Öğretmen Mustafa Karaçiftçi, Başbakan Erdoğan’ın 17 Aralık’ta Konya’ya geleceği gün ‘Başbakan’a suikast düzenleyeceği’ iddiasıyla gözaltına alındı.
Erdoğan’ın Konya’ya geleceği 17 Aralık’ta saat 09.55’te Nevşehir Emniyet Müdürlüğü’nü telefonla arayan bir kişi, Mustafa Karaçiftçi’nin Başbakan’a suikast yapacağı ihbarında bulundu. Aynı gün Konya Emniyet Müdürlüğü’nü saat 11.15’te telefonla arayan ve adını vermeyen bir erkek, Mustafa Karaçiftçi’nin arkadaşlarıyla kendi aralarında konuşurken “Konya’ya gelecek olan Başbakan’ı öldürüp işini bitireceğim” dediğini öne sürdü.
Aynı konuda hem Nevşehir, hem Konya Emniyet Müdürlüğü’ne yapılan ihbar üzerine Mustafa Karaçiftçi’nin evine baskın düzenlendi. Çıkarıldığı mahkeme tarafından serbest bırakılan emekli Öğretmen Mustafa Karaçiftçi, yaşadıklarını anlattı. Karaçiftçi, “İnanın Başbakan’ın o gün Konya’ya geleceğini bile bilmiyordum. Kendimi emniyette, cumhuriyet savcısının karşısında, mahkemede görünce psikolojim bozuldu” dedi. (KONYA)


ÖNCEKİ HABER

DURUM

SONRAKİ HABER

Dev platform İstanbul Boğazı’nda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...