02 Ocak 2010 00:00

Ankara muamması!

Ankara’da her gün yeni bir ‘flaş’ gelişme yaşanıyor. Ama iddialara ve ardından yaşananlara anlam vermek pek mümkün olmuyor.

Paylaş

Ankara’da her gün yeni bir ‘flaş’ gelişme yaşanıyor. Ama iddialara ve ardından yaşananlara anlam vermek pek mümkün olmuyor.

İDDİA: 19 Aralık’ta Arınç’a iki subay suikast yapacaktı.
SONUÇ: İki subay da serbest.
İDDİA: Özel Kuvvetler’den 8 asker darbe ve suikast planlıyor.
SONUÇ: 8 asker de serbest.
İDDİA: 7 asker arama yapan hakimi izliyor.
SONUÇ: 7 asker de serbest.
HÜKÜMET: TSK’yı yıpratmayın, çürük elma varsa ayıklayacağız
ASKER: Vallaha sanıldığı gibi değil, arkadaşlar başka görevdeydi.

Her aşamasında ciddi iddialar olmasına rağmen sonuç alınamayan Arınç’a suikast iddiasında bu defa da izleme muamması yaşandı. Arama yapan hakimi izleyenler asker çıktı. Herkes olayın şokunu yaşarken Genelkurmay’dan yine o bildik açıklama geldi: “Hakimi takip etmiyorduk, askerler başka görev için bölgedeydi.”
‘DEVLET SIRRI’ İNCELENİYORDU
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast yapılacağı ihbarıyla başlatılan soruşturmanın yankıları sürerken, Ankara, yılın son gününde yeni bir “askeri takip” iddiasıyla sarsıldı. İddialara göre olay şöyle gelişti: Seferberlik Tetkik Kurulu’nun kozmik odasında 5 gündür delil incelemesi yapan Hakim Kadir Kayan, önceki sabah evinden ayrılırken, kendisine verilen özel koruma ekibi hakimin iki araç tarafından takip edildiğini fark etti. Hakim Kayan’ın ‘Durdurun’ talimatı üzerine iki araç polis tarafından durdurulmak istendi. İçinde üç kişi bulunan beyaz renkli Renault Kango araçlardan sivil plakalısı, Uğur Mumcu Caddesi üzerinde “Dur” ihtarına uydu.
ASKERLER DENİZCİ
06 EVJ 07 plakalı araç durdurulunca durumdan Savcı Mustafa Bilgili haberdar edildi. Şahısların Deniz Kuvvetleri personeli olduğunun anlaşılması üzerine, Merkez Komutanlığı’na bilgi verildi. Merkez Komutanlığı personelinden Uğur Mumcu Caddesi’ne, Deniz Kuvvetleri’nden bir albay, bir binbaşı ve bir üsteğmen geldi.
KORGENERAL GELDİ
‘Dur’ ihtarına uymayan askeri plakalı araç ise uzun süren takip ve kovalamaca sonucu Mamak Caddesi’nde durduruldu. Ankara Garnizon Komutanı ve 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Mehmet Emin Alpman ile iki albay olay yerine geldi. Daha sonra Merkez Komutanlığı görevlileri de bölgeye intikal etti. Savcı Mustafa Bilgili, Uğur Mumcu’daki araçlarda tespit yaptıktan sonra Mamak’taki aracın yanına geldi.
ARAÇTA KİMLER VARDI?
Tutanak tutulduktan sonra askerler Merkez Komutanlığı’na götürüldü. Kara Kuvvetleri’ne ait sivil plakalı aracın Deniz Kuvvetleri personeli tarafından kullanıldığı tespit edildi. Durdurulan askeri plakalı araçtaki şahısların 4. Kolordu personeli V.T, M.K., B.D. ve B.S, sivil plakalı araçtakilerin ise Er A.E.K, Uzman Çavuş Ö.Ö. ve E.B. oldukları öğrenildi.
SAVUNMA AYNI!
Arınç’ın evinin önünde gözaltına alınan Binbaşı İ.G. ve Albay E.Y.B. ile dün polisçe durdurulan araçtaki askerlerin benzer savunma yapmaları dikkat çekti. İki araçtaki askerler için de iki Özel Harpçi gibi ‘Başka görevdeydiler’ açıklaması geldi. Genelkurmay olayın yanlış anlamadan kaynaklandığını öne sürerek, söz konusu personelin idari görevle bölgelerde bulunduklarını açıkladı. Genelkurmay’dan yapılan açıklamada, “Son günlerde yaşananların, kişileri ve toplumu ne hale getirdiğini göstermesi bakımından önemli olduğu düşünülmektedir” denildi.
SERBEST BIRAKILDILAR
İki araçtaki 7 askeri personel, cumhuriyet savcısına ifade vermelerinin ardından serbest bırakıldı. Askerlerin serbest bırakılması da önceki olayla benzerlik gösterdi. Daha önce de suikast ve darbe ile suçlanan 8 askerin tamamı serbest bırakılmıştı. (Ankara/EVRENSEL)

DEVLET SIRRINA ‘YENİ DÜZENLEME!’

Seferberlik Tetkik Kurulu’ndaki tartışmalardan sonra devlet sırrına yeni düzenleme getiriliyor. Ancak yapılan değişiklik, ‘devlet sırlarının-suçlarının’ saklanmasının önünü kapatmıyor. Genelkurmay Başkanlığı Seferberlik Tetkik Kurulu (STK) Başkanlığı’nda yapılan aramalara “devlet sırrı” tartışmaları damgasını vurdu. Genelkurmay, STK’daki belgelerin “devlet sırrı” olduğunu iddia ederek, savcıların arama yapmasına izin vermedi. CMK’nın 125. maddesine göre sadece Hakim Kadir Kayan belgeleri inceleyebildi.
GERİYE NE KALDI?
Hükümetin hazırladığı “Devlet Sırrı Kanunu Tasarısı” ise 1 yıldır Meclis komisyonlarında bekliyor. Hükümetin, bu tasarıyı kısa sürede Meclis’ten geçirmesi bekleniyor. Tasarıyla devlet sırrı, “Açıklanması veya öğrenilmesi, devletin dış ilişkilerine, milli savunmasına ve güvenliğine zarar verebilecek; anayasal düzeni ve dış ilişkilerinde tehlike yaratabilecek ve bu nedenlerle niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgi ve belgelerdir” diye tanımlanıyor.
Bunun dışındaki bilgi ve belgeler ise devlet sırrı olarak tanımlanamayacak. Ayrıca ‘Devlet sırrı’ niteliğindeki belgelerle ilgili karar, Başbakanlık müsteşarı başkanlığında Adalet, Milli Savunma, İçişleri ve Dışişleri bakanlıkları müsteşarlarından oluşan Devlet Sırrı Kurulu tarafından verilecek.
ÖNCEKİ HABER

Kürtlerin iradesine kelepçe

SONRAKİ HABER

Denizde protestolu yıl başı kutlaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...