02 Ocak 2010 00:00

HAYAT YAZILARI

JİTEM konusunda devam eden davaya, Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Komutanlığı’nın verdiği cevaplar yeni yıl şakası gibi.

Paylaş

JİTEM konusunda devam eden davaya, Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Komutanlığı’nın verdiği cevaplar yeni yıl şakası gibi. Bu adla bir kuruluşun bünyelerinde olmadığını söylüyorlar. Müthiş tatmin edici bir cevap. Artık içimizde hiçbir kuşku kalmamıştır. Koskoca devlet yalan söyleyecek değil ya.
İyi de, peki ortalıkta dolaşan maaş bordrosunu şimdiye kadar neden yalanlama ihtiyacı bile hissetmediniz? Dahası, bu kurumu ben kurdum diye ortalıkta dolaşan eski askerler caka olsun diye mi bu lafları ediyorlar? Hepsinden önemlisi, bu durumda yıllarca söz konusu uygulamalar hayali bir kurum tarafından mı yapıldı?
AB süreci, Demokratik Açılım gibi bir sürü iri kıyım söz söylerken, bu tablo aslında kaç arpa boyu yol aldığımızı gözler önüne seriyor. On yıllara damgasını vuran faili meçhullere adres gösterilen bir kurumun var olup olmadığına dair bir bilgi bile alınamazken, demokratikleşme yolunda nasıl mesafe alınabilir?
İnsan hakları yaklaşımının en temel ekseni, devletin haklar konusundaki sorumluluğudur. Kişilerin yaşama hakkı başta olmak üzere hak ve özgürlüklerini güvence altına almakla sorumlu odak devlettir. Tabii gerçekten bir hukuk devletinden söz ediyorsak... Vatandaşlar yıllarca kendilerine en ağır baskı ve şiddeti layık gören uygulamaların failini bulmakla sorumlu değildir. Bu kurum adına yapılanları aydınlatmak, sorumlularını bulup cezalandırmak, devletin görevidir. Eleştiri söz konusu olduğunda devletin manevi şahsiyetini korumak adına tepki verenler, şimdi neden ortada gözükmüyor?
Yaşadıklarımız gerçekten yeni yıl şakası gibi. Mahkeme görevsizlik kararı verdi. Hikayenin bundan sonrasını birlikte izleyip göreceğiz. Yeni yıl şakaları bundan ibaret değil. Günlerce tartışma konusu olan Ayışığı, Sarıkız gibi isimlerle anılan darbe davalarında da benzer bir mahkeme kararı çıktı. Söz konusu kuvvet komutanları, o tarihte görevlerinin başında olduğu için yine görevsizlik kararı verildi.
Şüphesiz yeni yıla girerken daha birçok şakaya birlikte şahit olduk. Emniyet güçleri ile askerlerin Ankara sokaklarında birbirlerini izleme şakaları, Bakan Günay ile Çamuroğlu arasındaki ‘Kirazlıdere müze olsun’ şakalaşması, doğal gaza zam beklerken benzine zam şakası… Daha onlarca şaka…
Yeni yıla girerken acaba bu ülkede gerçek ne diye sorası geliyor insanın. Bunlar gerçek değilse, gerçek ne? Gerçeği nerede arayacağız?
Ayhan Bilgen
ÖNCEKİ HABER

Başbakan’ın istediği sistem ABD’de can alıyor

SONRAKİ HABER

BBP’li başkan: Katliamı PKK yapmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa