02 Ocak 2010 00:00

Polisin kullandığı mermi kovanları tuvaletten çıktı

DİYARBAKIR’da 6 Aralık 2009’ta düzenlenmek istenen yürüyüşe yapılan müdahalede, polis kurşunu ile yaşamını yitiren Aydın Erdem’in failleri ortaya çıkmadı.

Paylaş

DİYARBAKIR’da 6 Aralık 2009’ta düzenlenmek istenen yürüyüşe yapılan müdahalede, polis kurşunu ile yaşamını yitiren Aydın Erdem’in failleri ortaya çıkmadı. Cumhuriyet savcılığının yürüttüğü soruşturmada, olay yerinde kullanılan 3 silahtan çıkan 5 mermi kovanı polisevinin tuvalet deliğinde bulundu. Soruşturma kapsamında 5 polis memurunun ‘şüpheli’ sıfatı ile ifadesi alındı. Polisler, olay esnasında havaya ateş ettiklerini ve göstericiler arasında yüzü kapalı bir kişinin ateş açtığını iddia ettiler.
FAİLLER BULUNAMADI
DTP Diyarbakır İl Örgütü tarafından düzenlenen yürüyüşe izin verilmemesinin ardından yapılan gösterilerde yaşamını yitiren Aydın Erdem’in failleri hâlâ yakalanmadı. Olay sırasında onlarca görgü tanığı, MOBESE ve işyeri güvenlik kamerası bulunmasına rağmen faillerin tespit edilememesi nedeniyle, olay, 2009’un son faili meçhul cinayeti olma özelliğini taşıyor. Olaya ilişkin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada ise önemli ayrıntılar ortaya çıktı. Erdem’in yaşamını yitirdiği sokak ve caddedeki görgü tanıkları, olay sonrası boş kovanların bir bölümünün polisler tarafından toplandığını belirtmişti. Olay Yeri İnceleme Ekipleri ise 8 adet boş kovan bulabildi. Yapılan araştırmada, Polisevi Şube Müdürlüğü giriş katındaki erkekler tuvaletinde 5 adet parabellum tipi 9 milimetre çapında MKE yapısı kovan bulundu. Bulunan boş kovanlar, olay yeri yakınında görevli 58 emniyet görevlisinin çeşitli markalardaki tabanca ve 3 adet Kalaşnikof marka silahlarla Kriminal Polis Laboratuvarı’nda mukayese edilerek, ekspertiz raporu düzenlendi.
KURŞUNLAR UYUŞTU
Raporlarda, olay yerinden elde edilen bir adet kovan ile tuvalet deliğinden elde edilen 5 kovandan bir adedinin aynı silaha ait olduğu, bu silahın ise Polis Memuru H.İ’ye ait olduğu, tuvalet deliğinde bulanan kovanlardan 3 adedinin M.T. isimli polis memuru, bir adedinin ise V.Ö. isimli polis memurunun tabancasından atıldığı tespit edildi. Olay yerinde toplanan 7 adet MKE yapısı silaha ait boş kovanın ise S.B. isimli polis memurunun tabancasından atıldığı, geriye kalan bir adet boş kovanın da hangi tabancadan atıldığının tespit edilemediği belirtildi.
POLİSLERİN İFADESİ ALINDI
Boş kovanların hangi tabancadan atıldığının tespit edilmesinin ardından cumhuriyet savcılığı, H.İ, V.Ö, M.T, S.B. ve M.T. isimli polislerin ‘şüpheli’ sıfatı ile ifadelerini aldı. TEM Şube Polisi H.İ. ifadesinde, gösteri sırasında uyarı amacıyla havaya ateş edildiğini, ateş edilmesi için herhangi bir talimat verilmediğini, kargaşa sırasında herkesin kendi inisiyatifini kullandığını belirterek, “Başka türlü saldırıyı def edemeyeceğini anlayan görevliler havaya doğru ateş ettiler. Ben de bir ara tabancamla 3 el havaya doğru ateş ettim. Gruba yönelik, kazaen, kasıtlı veya kasıtsız hiçbir şekilde ateş etmedim” dedi. H.İ, göstericiler arasından da silah sesinin geldiğini, ancak hangi göstericinin silah kullandığını görmediğini öne sürdü. H.İ, kendi silahından çıkan kovanların tuvalet deliğinden de çıkmasına ilişkin ise “Ben boş kovan toplamadım” dedi.
KOVANLAR CEPTEN DÜŞMÜŞ!
M.T. ise savcılık ifadesinde, gösterici grubu korkutup dağılmasını sağlamak amacı ile 3 el havaya ateş ettiğini, yere düşen kovanları alıp cebine koyduğunu, V.Ö. de, sarf tutanağına geçirilmek üzere bir adet boş kovanı kendisine verdiğini söyledi. M.T. ifadesinin devamında, tuvalet ihtiyacı için tuvalete gittiğini belirterek, “Tuvalete gittiğimde tuvaletin zemininde de iki adet kovan gördüm. Ben mendilimi çıkardığım esnada cebime koyduğum boş kovanlar yere düştü. Pislendiği için ve o kadar da gerekli olmadığı için onları çıkarmadım. Hatta tuvalet zemininde bulunan iki boş kovanı da ayağımla tuvalet çukuruna ittim” deyip, bunu da herhangi bir imha niyeti ile yapmadığını ileri sürdü. Yine polislerin ifadesinde, göstericiler içerisinde yüzü kapalı bir kişinin 3-4 el ateş ettiği öne sürüldü.
(Diyarbakır/DİHA)
Ersin Çelik
ÖNCEKİ HABER

Kelepçeli fotoğrafa afişli tepki

SONRAKİ HABER

Yargı için 2010 zorlu geçecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...