02 Ocak 2010 00:00

ÖZGÜRLÜK YOLU

Kongre sağlık sistemin verileriyle güreşirken, ölüm açık oturumlarının ve delirmiş sosyalizm yuhalamaları arasında eski bir sendikacı, devrimci bir gazeteci olan John Black’in deneyimlerini hatırladım.

Paylaş

Kongre sağlık sistemin verileriyle güreşirken, ölüm açık oturumlarının ve delirmiş sosyalizm yuhalamaları arasında eski bir sendikacı, devrimci bir gazeteci olan John Black’in deneyimlerini hatırladım. Black, Küba devriminin şiddetli bir savunucusu olarak Venceremos Tugayları’na katıldı. Bu olay yabancıların yılda bir kez adaya yaya olarak uzun bir yolculuk yapmaları anlamına geliyordu. Bu yabancılar, şeker kamışı toplamada ve diğer tarım işlerinde yerlilere yardım ediyordu.
Black o günlerde yetmişlerinin ortalarında olmasına rağmen, tropik sıcak, ya da muhtemelen işin kendisi, veya her ikisi de etkisini gösterene kadar çalışmaya devam etti. Black, yakınlarda bir hastaneye götürüldü. Ve daha sonra “ Muhteşem tedavi” diye nitelendirdiği bakıma tabi tutuldu. Ayrılırken, cüzdanına uzandı ve biraz para çıkarmaya çalıştı. Doktor kendisine soran bakışlarla baktı – ve parasını ortadan kaldırmasını söyledi.
“Sizi tedavi ettik çünkü hastaydınız, Senyor” dedi doktor. “Para için değil.” Bu sözler Black’i derinden etkiledi. Sosyalist ilaçlarla olan bu deneyim hayatına yön verdi. Gerçekten kayda değer olan şey ise Küba’nın “Özel Dönem”inde olmasıydı; ki bu ekonomik kaos, en büyük ortağı Sovyetler Birliği takas yapmayı -yağ ile şekeri takas etmek gibi- bıraktığında ve ticaret için nakit para talep ettiğinde patlak verdi.
2006’dan itibaren Küba, 45 milyar dolarlık gayri safi milli hasılaya sahipti ki bu Kongo veya Umman Sultanlığı (44.1 milyar) ile aşağı yukarı aynıydı. GSMH, belirli bir zaman içinde bir ulus içinde satın alınan mal ve hizmetlerin piyasa değerini ölçer. ABD’nin 2007 yılındaki GSMH’sını bilmek ister misiniz? 13 trilyon doların üzerinde.13 trilyon... Tahmin edin hangi ülke bedava tıbbi tedavi hizmeti sağlıyor?
Dünya tarihindeki gelmiş geçmiş en zengin ulus, vatandaşlarının kaliteli tıbbi tedavi almasını, sigorta ve ilaç firmalarının çıkarlarına aykırı olduğu için nasıl garantiye alacağına karar veremiyor.
Dünyanın en fakir uluslarından biri (Küba) sadece bedava, uluslararası tıbbi tedavi sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda dünyadaki gelişmekte olan ve fakir ülkelere iyi eğitimli hümanist doktorlar da gönderiyor. Gerçekte, denizaşırı ülkelerde insanlara yardım eden Kübalı doktorların sayısı BM’nin Dünya Sağlık Örgütü için çalışan doktor sayısından çok daha fazla. Sonradan “Tıbbi Bakım” diye adlandırılan konu hakkında eleştirilerden vazgeçmeli ve onu neyse o şekilde adlandırmalıyız: Sermaye Bakımı.
MUMIA ABU JAMAL
ÖNCEKİ HABER

Bu haberler de 2010’un ilk gününden

SONRAKİ HABER

Savaşla başladı savaş tehdidiyle bitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...