02 Ocak 2010 00:00

Tek istedikleri sıcak bir yılbaşı

YILBAŞINA milyonlarca kişi eğlenerek girdi, sevdikleriyle vakit geçirdi. Ancak birçok kişi, her zaman olduğu gibi yılbaşı gecesinde de çalışıyordu.

Paylaş

YILBAŞINA milyonlarca kişi eğlenerek girdi, sevdikleriyle vakit geçirdi. Ancak birçok kişi, her zaman olduğu gibi yılbaşı gecesinde de çalışıyordu. Eğlencenin merkezi Taksim, yeni yıla çalışarak girenlerin de merkeziydi. Sabahın ilk saatlerine kadar çalışanların tek dilekleri ise yılbaşını aileleriyle geçirmekti.
5 çocuk babası 55 yaşındaki Tenah Kirtıl, yılbaşına oyuncak satarak girdi. “Bizim çalışmaya ihtiyacımız var. bizim paramız olsa, maddi durumumuz yerinde olsa, burada ne işimiz var bizim? Biz geçimimizi sağlamak için buradayız. Yoksa elbet bizim de paramız olsa gider televizyonun karşısında oturur program izleriz” diyen Kirtıl, 10 yaşından beri çalıştığına ve çalışmaya alışık olduğuna dikkat çekiyor.
10 yaşındaki Sait Ekinci, Kirtıl’a yardım ediyor. “Ben de bunları satınca eve gideceğim, evde yılbaşını kutlayacağız” diyen Sait’in 13 yaşındaki abisi Yaşar Ekinci de amcasına yardım ediyor. Ekinci, “Taksim’de eğlenmek isterdim” diyor.
‘NORMAL BİR İŞİM OLSUN İSTERDİM’
Çiçek satan Erhan Yıldır, 33 yaşında, 3 çocuk babası. Sabah kurduğu tezgahın olduğu gibi durduğunu dile getiren Yıldır, “Yılbaşında çalışmak hiç hoş değil. Çünkü hiç iş yok, insanlarda alım gücü yok. Maalesef yılbaşını, çocuklarımızla oturup geçiremiyoruz. Çalışmak zorundayız, çünkü çok ağır şartlar. 3 tane çocuk var, kira var. Yılbaşını anlayamıyoruz bile” diyor ve ekliyor: “Normal bir insan olmak isterdim. Böyle çalışmamak, çiçek satmamak, bir işim olmasını, çiçek alıp anneme vermeyi.”
ÇALIŞTIĞI İLK YILBAŞI
19 yaşındaki Mazlum Çiçek, midye satıyor. “Evde arkadaşlarımın yanında olmak isterdim, nerede olmak isteyeyim? Napacan, herkes eğleniyor işte...” diyen Çiçek, sabah 5’e kadar çalışacağını söylüyor.
Bu yılbaşı, 40 yaşındaki Cemal Yıldırım’ın ailesinden uzak geçen ilk yılbaşı. Daha önce yeni yılı evinde karşılayan 4 çocuk babası Yıldırım, “Tabii ki ben de isterdim ailemin yanında olmayı ama şartlar...” diyor.
28 yaşındaki Bayram Çelik dönerci. Yılbaşında çalışıyor olmayı “Çok kötü bir duygu” diye niteleyen Çelik, “Biz de isteriz evde çoluk çocuğumuzla beraber oturup yeni yılı kutlayalım. Ama ne yapalım?” diyor.
5 çocuk annesi Nurcan Öztürk de eşini kaybettiği için çalışmak zorunda olduğunu söylüyor. 42 yaşındaki Öztürk, Taksim’de çiçek satarak geçimini kazanmaya çalışıyor. (İstanbul/EVRENSEL)


ÇOCUKLARIMLA OLMAK İSTERDİM
Piyangocu Haydar Şahin de çocuklarını, eşini, memleketi Adıyaman Besni’de bırakıp çalışmak için İstanbul’a gelmiş. 28 yaşındaki Şahin, çalışmak zorunda olduğunu şu sözlerle anlatıyor: “Mecbur çalışmamız lazım. Sonuçta ekmek paramız için buradayız. Yeni yılda çocuklarımla yuvamda olmak isterdim. Kimi sevdiğiyle, kimi arkadaşıyla oluyor, maalesef biz de kupkuru bir tahtayla, bir de ekmek parasının peşinde derdimizle uğraşıyoruz.”
Ceren Saran
ÖNCEKİ HABER

Yeni yıl ülkede ve dünyada coşkuyla kutlandı

SONRAKİ HABER

Direniş ateşi yeni yılda da sönmeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa