02 Ocak 2010 00:00

‘100 Bin Kişiydiler’ belgeseli Çaycuma’da ilgiyle İzlendi

1990-91 Madenci Grevi ve Büyük Ankara Yürüyüşü’nü anlatan ‘100 Bin Kişiydiler’ belgesel filmi, KESK Çaycuma Bileşenleri’nin organizasyonuyla Çaycuma’da Belediye Sineması’nda gösterildi.

Paylaş

1990-91 Madenci Grevi ve Büyük Ankara Yürüyüşü’nü anlatan ‘100 Bin Kişiydiler’ belgesel filmi, KESK Çaycuma Bileşenleri’nin organizasyonuyla Çaycuma’da Belediye Sineması’nda gösterildi.
Greve ve yürüyüşe katılmış işçilerin yanı sıra genç maden işçileri, filmin belli bölümlerinde zaman zaman duygulu anlar yaşayıp, gözyaşlarına hakim olamadılar. Salona “19 yıl önce Zonguldak maden işçileri gibi, zemheri ayazında hakları için Ankara’da direnen TEKEL işçilerini selamlıyoruz.” pankartı asıldı.
Filmin yönetmeni Metin Kaya’ya, GMİS Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Ataman tarafından plaket verildi. Film gösteriminin ardından yönetmen Metin Kaya ile söyleşi ve ‘100 Bin Kişiydiler’ belgesel filminin çekim süreci yazılarının yer aldığı ‘Madencinin Işığında’ kitabının yazarı Tiyatrocu-Yazar Fahri Bozbaş ile imza etkinliği gerçekleştirildi.
‘ANLATILANLAR ONLARIN HİKAYESİ’
Gösterim sonrasında görüştüğümüz belgeselin yönetmeni Metin Kaya, filmin 2009 yılının son gösterim olduğunu belirterek, “İsmet Akyol hocamızın düzenlediği gösterim 300 kişilik salonda coşku ile gerçekleşti. Emekli ve çalışan maden isçileri, aynen 4 Ocak 1991 tarihinde olduğu gibi eşleri ve çocuklarıyla birlikte salonda yerlerini aldılar” şeklinde konuştu.
Belgeselin kahramanları işçilerin filmi zaman zaman hüzünlenerek, zaman zaman da tebessüm ve hatta kahkahalar atarak seyrettiğine dikkat çeken Kaya, “Zira, anlatılan tam da onların hikayesi idi” dedi.
‘100 Bin Kişiydiler’ belgesel filminin 2009 yılı boyunca festival ve özel gösterimler ile 15 bin izleyiciye ulaştığını söyleyen Kaya, “Filmimize sahip çıkan tüm emek örgütlerine ekibim ve sahsım adına şükranlarımı sunuyorum” diye konuştu.
Filmi izleyenler arasında olan CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk de 1990/91 Madenci Grevi sürecini anlatan belgeseli izlemekten onur duyduğunu belirterek, “Filmin yönetmeni Metin Kaya’ya ve belgeseli halkla buluşturan KESK Çaycuma Bileşenleri’ne teşekkür ediyorum” dedi.
MÜCADELEYE YOL GÖSTERSİN DİYE...
Eğitim Sen Çaycuma Temsilcisi İsmet Akyol da Zonguldak maden işçilerinin greve gitmesine neden olan koşulların çok daha fazlasının günümüzde yaşandığını vurgulayarak, “KESK olarak, belgeseli bugün yürütülen mücadeleye yol göstermesi düşüncesi ve sorumluluğuyla halkla buluşturduk” dedi.
Dönemin GMİS Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Ataman ise “1990 hareketi dünyada eşi benzeri olmayan bir hareketti. Madenci grevi madenleri kapattırmama talepliydi” diyerek, bu önemli grev ve yürüyüşün belgesel filmle anlatılmasının çok önemli olduğuna dikkat çekti.
BUGÜN DE AYNI ŞEYLERİ YAPARIZ
TTK işçisi Ozan Gemici, sendikacılığın geldiği noktanın içler acısı olduğunu belirterek, “İnanıyorum ki ekmeğimize müdahale edildiğinde madenciler yine aynı eylemlerde bulunacaklardır” dedi.
Nebioğlu Beldesi Terziler Mahallesi Muhtarı Mustafa Ermiş, grevin en başından en sonuna kadar içinde olduğunu söyleyerek, “Filmin yapılmış olması çok önemli. Böylece, büyük grev ve yürüyüş genç kuşaklara aktarılıyor” dedi.
Filmin gösterilmesinin çok önemli olduğunu söyleyen emekli Öğretmen Zeki Başoğlu, “Maden işçilerinin grevi ve Ankara yürüyüşü sadece Zonguldak için değil, Türkiye için umut olmuştu” dedi.
Emekli maden işçisi Ahmet Çelebi ise filmi genç kuşakların mutlaka izlemesi gerektiğini söyleyerek, “Gençler bu filmden birçok şeyi örnek alacaklardır” diye konuştu. (Çaycuma/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Gelsin Başbakan bir ay yaşasın!

SONRAKİ HABER

KENT AŞ İŞÇİLERİ: AKP İŞÇİ DÜŞMANIDIR

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...