02 Ocak 2010 00:00

Yeni yılda iş ve barış istiyorlar

İŞÇİ ve emekçilerin yoğun olarak yaşadığı Tuzla’da 2009, diğer yıllara göre daha zor geçti.

Paylaş

İŞÇİ ve emekçilerin yoğun olarak yaşadığı Tuzla’da 2009, diğer yıllara göre daha zor geçti. Tersaneler, deri sanayi başta olmak üzere diğer fabrikalarda çalışan on binlerce işçi, kriz gerekçesiyle işten atıldı. Hükümet ve sermaye yetkililerinin “Krizin etkisi geçiyor, azalıyor” söylemleri Tuzla’da hayat bulmadı. Asgari ücrete yapılan 31 liralık artış, doğal gaz, su, elektrik ve gıda maddelerine yapılan zamlarla çoktan geri alınmışken, çalışırken geçimlerini zor sağlayan işçiler bir de işsiz kalınca, daha zor koşullarda yaşamak zorunda kaldılar. Tuzla’ya bağlı Esenyalı Mahallesi’nde yaşayanlar için de durum aynı. Her gün işsiz sayısının arttığı mahallede, yeni yıl beklentileri iş ve barış.
KOCA YIL İŞSİZ GEÇTİ
Ertuğrul Şahsiyar mermer işçisi. 2009’un başlarında kriz gerekçesiyle işsiz kalmış. “Bugün yarın işler açılır derken koskoca yılı işsiz geçirdim” diyen Şahsiyar, hükümetin sorunu çözmek için adım atmamasına tepkili. Yeni açıklanan asgari ücrete de tepki gösteren Şahsiyar, her şeye yüzde 50 zam yaparken asgari ücretin bu kadar düşük olmasına anlam veremediğini dile getirdi. Yaşadıklarından dolayı yeni yıldan fazla beklentisi olmadığını ifade eden Şahsiyar, çalışacak bir iş istediğini ifade etti.
İŞSİZ SAYISI HER GÜN ARTIYOR
Nakliyat işinde çalışan 19 yaşındaki Aykut Yüce de 2009’u işsiz geçirenlerden. İşten atıldıktan sonra inşaatlarda çalışmak zorunda kalan Yüce, “2 gün çalışıp bir hafta işsiz gezdim. Her gün mahallede işsiz sayısı artıyor. Mahalle işsizlerle dolu. Hükümet derhal işsizliğe çözüm bulmalı” diye konuştu.
İNŞAATLARDA DA DURUM AYNI
İnşaat işçiliği yapan Ferudun Özyolcu için de 2009 hiç iyi geçmemiş. Krizle birlikte sigortalarının yatırılmadığını, ücretlerini alamadıklarını, günlerce işsiz kaldıklarını anlatan Özyolcu, “Madem kriz var neden her şeye zam yapıyorlar? Sadece hükümete yakın olanlar krizden kârlı çıktı” diye konuşuyor.
19 yaşında inşaat işçiliği yapan Ali Özyolcu da aynı sorunlardan şikayetçi. Ücretlerini alamadıkları için evlerinde elektriğin kesildiğini ifade eden Özyolcu, televizyonlarda hep iyi şeyler söyleyen hükümetin, işçiler için hiçbir şey yapmamasına tepki gösteriyor.
ESNAF DA ŞİKAYETÇİ
Küçük bir marangoz dükkanı olan Cafer Doğan’ın durumu da işçilerden pek farklı değil. Birçok esnaf arkadaşının 2009’da kepenk kapattığını ifade eden Doğan, işlerinin kötü olduğunu, böyle gitmesi halinde kendisinin de kepenk kapatacağını ifade etti. İşsizlik nedeniyle esnafların da iş yapamadığına dikkat çeken Doğan, işsizler, işçiler, esnaflar bir araya gelip mücadele etmeden sorunlarının çözülmeyeceğini belirtti.
2009’da her konuda bir açılım olduğunu, fakat hükümetin hiçbirinde başarılı olamadığını belirten Gökan Barca, Kürt sorununu, Alevi sorununu çözemeyen hükümetin, işsizlik sorununa da çare olamadığını ifade etti. Çalışmasına rağmen ücretini alamadığını, faturalarını ödeyemediğini belirten Barca, tek isteklerinin iş ve barış olduğunu, bunun için de mücadele etmekten başka şansları olmadığını dile getirdi.
(İstanbul/EVRENSEL)
Erdem Geyik
ÖNCEKİ HABER

‘Küçücük detaylar fotoğrafı fotoğraf yapar’

SONRAKİ HABER

2010’a da işsiz girdik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...