03 Ocak 2010 00:00

Tersane işçisi gelecekten umutsuz

Ekonomik kriz tüm sektörlerde etkisini gösterirken; tersane işçilerini de tam anlamıyla yıkıma sürükledi.

Paylaş

Ekonomik kriz tüm sektörlerde etkisini gösterirken; tersane işçilerini de tam anlamıyla yıkıma sürükledi. Tersaneler 2009 yılını ancak bitmemiş işlerini tamamlayarak geçirdi. Ekonomik krizle birlikte yeni siparişlerin olmaması, eski siparişlerin bir çoğunun iptal edilmesi, gemi inşa sanayisinin durma noktasına gelmesi işçilerin çalışma ve yaşam koşullarını alabildiğine ağırlaştırdı. Özellikle tersane sektöründe 2010 yılında krizin etkisinin daha da ağır bir şekilde yaşanacağı ifade ediliyor. Tüm bu yaşananların faturası ise tersane işçilerine kesiliyor.
Kocaeli’nin gölcük ilçesinde kurulu bulunan Kocaeli Serbest Bölgesi’nde (KOSBAŞ) çalışan işçiler 2010 yılına girerken geleceğe güvenle bakamamaktan şikayetçi. Kimi işçilerin taşeron firmalara girip bir haftada işten çıkartıldığı, ücretlerin aylardır ödenmediği, işçilerin işe giriş çıkışlarla tersane tersane dolaştığı KOSBAŞ’ta, işçiler ve aileleri sürekli yarını düşünerek yaşamak zorunda kalıyorlar.
ÜCRETLER AÇLIK SINIRININ ALTINDA
Türker Tersanesi’nde bulunan Üstünel firmasından çıkartılan bir işçi “75 gün çalıştım tersane de, 500 lira para aldım, 1700 lira alacağım var daha” dedi.
Çelikyat tersanesinde çalışan diğer bir işçi ise aldıkları ücretlerle ilgili şu şekilde konuştu: “750 lira maaş alıyoruz, açlık sınırı 800 liranın üzerinde, dedesinden babasından mal kalanlara her şey iyi, bizim gibi hiçbir şeyi olmayanlar için umut yok, yarın aç mıyız tok muyuz belli değil.”
BİR AY SONRASINI BİLE DÜŞÜNEMİYORUZ
Türker tersanesinden çıkartılan başka bir işçi de “Tersanede artık yarını kurtarabilecek miyiz, bugün eve ekmek götürebilecek miyiz diye düşünüyoruz. Servisleri bile kaldırıyorlar artık, her yerden geçmiyor, servise binebilmek için 40 lira yol parası vermek zorunda kalıyorduk, artık bir yıl bir ay sonrasını düşünemiyoruz, yarını düşünüyoruz, günü kurtarmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu. İşten çıkartılan işçinin eşi de geçim sıkıntısından şikayet etti: “Evde eskiden iki tencere yemek pişirirken, şimdi ancak bir tencere pişirebiliyorum, hamileyim, ayda iki kez doktora gideceğime bir kez gidiyorum” dedi.
Parasızlık nedeniyle çok sıkıntılar yaşadıklarını anlatan işçiler, eşlerinden boşanma aşamasına gelenler, parasızlık yüzünden çocuk aldırma zorunda kalanlar olduğunu söylediler. Gurbetçi işçilerin bu durumdan daha çok etkilendiğini aktaran işçiler, memleketteki ailelerine para gönderemediklerini, cenazeleri olduğu zaman bile gidemediklerini kaydettiler.
Tersanede iş güvencesinin olmadığını belirten işçiler, KOSBAŞ’ta en fazla çalışan iki yıl çalışıldığını, iş gelince işçilerin taşeronlar aracılığı ile alındığını iş bittiği zamanda işten çıkartıldıklarını söylediler.
Daha önce çeşitli tersanelerde çalışan ve bir yıldır işsiz olan Şeref Mutlu, “Kirada oturuyorum kiramı faturalarımı ödeyemiyorum, bir çocuğum var, aileme bakamıyorum, işim olmadığından hayatım çekilmez oldu, çalışanlara da hakları verilmiyor, eğer Türkiye Cumhuriyeti, hukuk devletiyse, işçilerin haklarını aramalı” şeklinde konuştu.
İŞÇİLER BİRLİK OLMALI
2010 yılının belirsizlikler içinde yaklaştığını belirten İşçiler, tüm bu olumsuzluklara karşı birlik olmak gerektiğini vurguladılar. Çelikyat işçisi “2010 yılında daha büyük zorluklar var. Umutlu olmak için birlik olmak lazım. 2010 yılı pek iyi geçecekmiş gibi gözükmüyor. Bence hükümet değişmeli, özelleştirmeler kaldırılmalı, eşitsizlik kaldırılmalı, işçilerin örgütlenmekten başka çaresi yok, birlikten kuvvet doğar. Ancak birlik olursak 2010 yılında güzel şeyler de olabilir” diye konuştu. Türker işçileri de mücadele vurgusu yaparak “Sadece TEKEL işçisi değil, sadece demiryolu işçisi değil herkes bir araya gelmeli, artık sosyal demokrat deyip CHP’ye, dindar deyip AKP’ye, milliyetçi deyip MHP’ye oy vermemek lazım” dediler.
(Kocaeli/EVRENSEL)
Barış Kara - Mecnun Aksu
ÖNCEKİ HABER

Buca Belediyesi’nden 100’ün üzerinde işçi atıldı

SONRAKİ HABER

Hak aramak dinen harammış!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...