03 Ocak 2010 00:00

Açılıma seçim ayarı!

Açılım tartışmalarının damga vurduğu 2009 yılı geride kaldı. 2010’un ana gündemi de başta Kürt Açılımı olmak üzere Ermeni Açılımı...

Paylaş

Açılım tartışmalarının damga vurduğu 2009 yılı geride kaldı. 2010’un ana gündemi de başta Kürt Açılımı olmak üzere Ermeni Açılımı, Alevi Açılımı gibi ‘açılımlar’ olacak.
Hükümet 2009 yılında beklentileri karşılayamazken; Kürtler de partilerinin katılması, siyasetçilerinin cezaevine gönderilmesi nedeniyle AKP’ye öfkeli, açılımı ise ‘tasfiye projesi’ olarak değerlendiriyor. AKP Hükümeti de ‘2010’da yeniden açılma planını’ erken seçim tartışmalarıyla birlikte yürütecek. Kürtlerin ve açılım politikalarını eleştirirlerin oylarını isteyen AKP’nin bu dönem seçim yatırımı olarak kimi adımlar atması bekleniyor.
ERMENİ AÇILIMI KONUŞULACAK
2010 yılında en çok tartışılacak konulardan biri Ermeni açılımı olacak. Meclis Dışişleri Komisyonu’nda bekleyen Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi anlaşmalarının da yine bu yıl içinde görüşülmesi bekleniyor.
ERKEN SEÇİM GÜNDEMDE
Hükümet sık sık reddetse de Meclis’in 2010 gündeminde erken seçim tartışmaları da olacak. Muhalefetin ‘sonbaharda erken seçim’ yapılmasına ilişkin görüşlerinin ilerleyen aylarda önemli bir tartışma konusu olmasına kesin gözüyle bakılıyor.


AÇILIM iÇiN 4 YASA
TBMM 2010 yılı çalışmalarına 5 Ocak salı günü başlayacak. Meclis’in 4’üncü grubu Barış ve Demokrasi Partisi de, salı günü ilk grup toplantısını yapacak. Açılım kapsamında üzerinde çalışılan İnsan Hakları Kurumu, Ayrımcılıkla Mücadele Kurulu, Bağımsız Kolluk Şikayeti Komisyonu ile BM’nin İşkenceyle Mücadele Protokolü’nün onaylanmasına dair tasarılarının da, yeni yılın ilk günlerinde Meclis’e sevk edilmesi bekleniyor. Ayrıca pek çok çevre tarafından yeterli bulunmasa da taş atan çocuklara ceza indirimi öngören tasarının da yeniden gündeme gelmesi bekleniyor.

AKP’DE AÇILIM ÇATLAĞI!
AKP kendi içinde de açılama ilişkin adamlar atacak. Son dönemlerde artan kendi içindeki çatlak seslerini gidermek isteyen AKP, muhalif milletvekillerinin çözüm önerilerini alacak. AKP içinde özellikle eski ANAP kökenli milletvekillerinin yanı sıra, milliyetçi kanattan bazı vekillerin açılıma karşı bir deklarasyon hazırlığı içinde oldukları ancak, gelişmeleri bir süre daha izlemek istedikleri kulislere sızan bilgiler arasında. Bölge milletvekilleri de süreçte somut adımların atılmadığı görüşlerini dile getiriyorlar. Partide bu dengeleri kontrol altına almak için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önümüzdeki günlerde kapalı bir toplantıda milletvekillerine “Ya sürece katkı verin ya da süreci baltalamayın” mesajı verecek. İçişleri Bakanı Beşir Atalay da vekillerle toplantı yapacak.

TASFiYEYE TEPKiLER HER YERDE
BDP’ye yönelik yapılan operasyon ve tutuklamalara karşı tepkiler devam ediyor. Dünde Elazığ, Diyarbakır, İstanbul, Şırnak, Adıyaman, Şanlıurfa’da protesto açıklamaları yapıldı. Diyarbakır’da KESK’e bağlı sendikaların genel başkanları ve KESK Genel Başkanı Sami Evren’in katıldığı bir yürüyüş gerçekleşti. Koşuyolu Parkı’nda bir araya gelen kitle buradan BDP İl binası yürdü. Alkış ve zılgıtlarla yürüyen emekçileri, BDP Diyarbakır İl Başkanı M. Ali Aydın ve yöneticileri İl binası kapısında karşıladı. Burada açıklama yapan KESK Genel Başkanı Sami Evren, “Diyarbakır’a, halkın iradesine yönelik saldırıya karşı sözümüzü söylemeye geldik” dedi. BDP Adıyaman İl Başkanı Mehmet Varol, İl binasında basın toplantısı düzenledi. Elazığ Postane Meydanı’nda ise İHD, BDP, EMEP ve KESK Şubeler Platformu yöneticileri basın açıklaması yaptı.
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

NOT

SONRAKİ HABER

YARSAV: Yargı kuşatma altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...