03 Ocak 2010 00:00

‘2 Bin 200 Lira maaş almıyoruz’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’in yeni yılın ilk gününde “TEKEL işçileri 2 bin 200 lira ortalama maaş alıyor” demesine TEKEL işçileri tepkili.

Paylaş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’in yeni yılın ilk gününde “TEKEL işçileri 2 bin 200 lira ortalama maaş alıyor” demesine TEKEL işçileri tepkili. Aylık maaş bordrolarını gösteren işçiler, kesintilerle birlikte ellerinde bin ila bin 500 lira kaldığını dile getirdiler. “Bizlere 4/C’yi reva görenler, iki ay kendileri 4/C’lilerin maaşıyla geçinsinler, görelim” diyen işçiler, özlük hakları korunarak istihdam edilmek istediklerini bir kez daha vurguladılar.
İşçilerden Rasim Taner, Bakan Dinçer’e, “bize teklif ettiği şartlarla kendi 2 ay yaşasın, sonra teklifini bir kez daha düşünsün” dedi. Dinçer’in “işçilere 3 sene çalışma garantisi veriyoruz” sözlerinin de yalan olduğunu ifade eden Taner, hiçbir özel bir firmanın 10 bin tane işçiyi istihdam edeceğine inanmadığını söyledi. TEKEL işçilerinin hayata yeni atılan genç insanlar olmadığını kaydeden Taner, “en küçüğümüz 35 yaşında. Hepimiz aile kurduk, çocuklarımız var, 700 lira maaşla aile geçindirmek, çocuk okutmak mümkün mü” diye sordu.
11 AY ÇALIŞMA YETMEZ’
Bayram Özdamar ise, 4/C’yi özlük haklarını yok ettiği için kabul etmediklerinin altını çizerek, “12 ay çalışma hakkı yoksa hiçbir hakkın yok demektir, sosyal güvence, sendika yok. 11 ay çalışma olması hiçbir şeyi değiştirmiyor” diye konuştu. Nafiz Er de, meslek okullarında eğitim aldıklarını ve yıllardır TEKEL fabrikalarında çalıştıklarına dikkat çekerek, “TEKEL’de işe girmesem evlenmezdim, ona göre başka bir sanat öğrenirdim. Şimdi bu işten çıkınca ne yapacağım, başka meslek bilmiyorum” dedi.
20 senelik TEKEL işçisi olduğuna vurgu yapan Sakine Polat, maaş bordrosunu göstererek, aldığı net maaşın bin 374 lira olduğunu dile getirdi. “Maaşım toplam brüt olarak 2 bin 480 lira. Maaşımdan toplam kesinti bin 719 lira. Bana kalan bin 347 lira daha fazla değil” diye konuştu. Sağlıksız işyerlerinde yıllardır emek verdiklerine işaret eden Polat, haklarını alana kadar direneceklerini söyledi. “Bize bin 100 lira maaş verilsin kabul edelim ama 12 ay çalışalım ve özlük haklarımız olsun” diyen Hasan Tellal ise, AKP Hükümeti’nin TEKEL işçisini köleleştirmek istediğini bildirdi. Başbakan’ın yetim hakkından bahsettiğine dikkat çeken Tellal, “devlet 52 bin personel alacakmış. Bizler deneyimli işçileriz, neden bu 12 bin TEKEL işçisi istihdam edilmiyor” diye konuştu.


‘BİZ SAHTE BİLEZİK ONLAR PIRLANTA TAKIYOR’
4/C’yi kabul etmelerinin mümkün olmadığını vurgulayan Zeynep Şimşek de, “bak ben sahte bilezik takıyorum, büyüklerin hanımları milyonluk pırlantalar takıyor” diye konuştu. 4 çocuğu olduğunu ve 700 lira maaş alarak çocuklarını okutmasının mümkün olmadığını kaydeden Şimşek, AKP’ye oy verdiği için şimdi vicdan azabı çektiğini sözlerine ekledi. Çocukları Sinem ve Sidal’in ve eşinin de desteğini de alan Ulusoy Dağdelen ise, “hiçbir zaman bedavadan maaş almadık, biz ürettiklerimizle vergi rekortmeni olduk ama onlar 2-3 yıllık karımıza fabrikamızı sattılar” diye konuştu. Sinem ve Sidal’in ilköğretim birinci sınıf öğrencisi olduklarını belirten Ulusoy, “özlük haklarımızı almadan Ankara’dan dönüş yok” dedi.
(Ankara/EVRENSEL)
Şiar Can Şener
ÖNCEKİ HABER

ÖZGÜRLÜK

SONRAKİ HABER

Sefalet ücretini kabul etmiyoruz!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...