04 Ocak 2010 00:00

AKP’DE YILMAZ OPERASYONU MU?

AKP il örgütlerinde yaşanan istifaları tartışırken bir istifa iddiası da vekillerden geldi.

Paylaş

AKP il örgütlerinde yaşanan istifaları tartışırken bir istifa iddiası da vekillerden geldi. İddialara göre Mesut Yılmaz’ın etkisiyle 8 milletvekili deklarasyon yayınlayarak AKP’den istifa edecek. Başbakan Erdoğan ise istifaları aza indirmek ve kalanlara mesaj vermek için harekete geçti. Erdoğan vekillere sert bir muhtıra verecek.
ANAP’LILAR KIZAĞA ÇEKİLDİ
AKP’de bir süredir, eski ANAP’lı vekillerin daha geri plana çekilmekte olduğu biliniyor. Köksal Toptan’ın, Meclis Başkanlığı’nın bitmesinin ardından geri plana düşmesi ve Özal’ın başdanışmanı Fevzi İşbaşaran’ın deyim yerindeyse istifaya zorlanması bu sürecin belirtileri arasında sayılıyor.
İsimler arasında ayrıca 60. Hükümet Devlet Bakanı, 59. Hükümet Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan Murat Başesgioğlu da dikkat çekiyor. Başesgioğlu daha önce 4 dönem ANAP’tan Kastamonu milletvekili seçilmiş ve 55. Hükümet, 3. Yılmaz Hükümeti’nde İçişleri Bakanlığı yapmıştı.
DEKLARASYON HAZIRLIĞI
AKP içinde açılıma karşı aykırı sesler, özellikle ANAP kanadında yükselmeye başladı. AKP yönetimi ilk iş olarak söz konusu milletvekillerinin eleştiri ve çözümlerinin neler olduğunu öğrenmekle işe başlayacak. AKP içinde özellikle eski ANAP kökenli milletvekillerinin yanı sıra milliyetçi kanattan bazı vekillerin de açılıma karşı bir deklarasyon hazırlığı içinde oldukları ancak, gelişmeleri bir süre daha izlemek istedikleri kulislere sızan bilgiler arasında yer aldı.
İSTİFAYA HAZIRLANAN İSİMLER
İddiaya göre vekiller deklarasyon yayınlamakla kalmayacak, 8 eski ANAP ve DYP’li vekil, Demokrat Parti’ye geçecek. İşte o milletvekilleri:
*İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu
*Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan
*Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem
*Ankara Miletvekili Zekai Özcan
*Bayburt Milletvekili Ülkü Güney
*Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya
*Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Sağlam
*Ardahan Milletvekili Saffet Kaya
ERDOĞAN’DAN MUHTIRA
Önümüzdeki günlerde açılım süreciyle ilgili yasaları Meclis’e taşımaya hazırlanan Başbakan Erdoğan ise çok sert mesajlar verecek. İddialara göre muhalif milletvekillerinden rahatsız olan Erdoğan, önümüzdeki günlerde kapalı bir toplantıda adı geçen milletvekillerini uyaracak. Başbakan’ın, “Sürece katkı verin ya da baltalamayın. Bu trenden inen olursa bir daha binemez. Herkes buna göre yolunu seçsin” diye uyaracağı konuşuluyor.
PARTİDEKİ İSTİFALAR
Bu iddialarla çalkalanan AKP’den bir süredir ciddi istifa haberleri geliyor. Kongre döneminde merkezin adaylarının karşısına çıkıp seçimi kazanan il yönetimleri, birer birer Ankara’ya çağrıldı. Ankara ziyaretlerinin ardından il başkanları ya Ankara’da, ya da illerine döner dönmez istifalarını verdiler. Şimdiye kadar Sakarya, Konya, Trabzon, Kars ve Tokat’tan istifa haberleri geldi. Gidenlerin arasında Erdoğan’ın yol arkadaşları da bulunuyor. Parti içinde operasyon olarak yorumlanan bu sürecin sürmesi bekleniyor.
(Ankara/EVRENSEL)

MESUT YILMAZ DP’NİN BAŞINA MI GEÇECEK?
Bu istifaların ardında, eski başbakanlardan Demokrat Parti Rize milletvekili Mesut Yılmaz’ın olduğu iddia ediliyor. Yılmaz, daha önce yaptığı açıklamalarda AKP’ye alternatif olabilecek güçlü bir siyasi parti oluşturmaya çalıştığını açıklamıştı. Yılmaz bu partinin içerisinde eski lideri olduğu ANAP’ın da olacağını ifade etmişti. Bu açıklamalarının Yılmaz sancılı geçen kongreyle Hüsamettin Cindoruk’un başında olduğu ANAP ve DP’nin (eski DYP) birleşmesiyle oluşan Demokrat Parti’ye katıldı. Cindoruk’un Demokrat Parti’nin başına geçmesi sancılı olmuştu. Kulislerde Cindoruk’un uzun bir süre başkanlığı yürüttükten sonra yerine yeni bir ismin geçeceği konuşuldu. Bu isimler arasında en dikkat çekeni ve öne çıkanı ise Mesut Yılmaz oldu.
ÖNCEKİ HABER

ARINǒTAN iMALI YANIT!

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...