04 Ocak 2010 00:00

Kocakulak 2009’da herkesi dinledi!

DİNLEME skandalları 2009’un en önemli gündem maddelerinden birini oluşturdu. Yapılan genel dinlemeler toplumda büyük huzursuzluk ve endişe yarattı.

Paylaş

DİNLEME skandalları 2009’un en önemli gündem maddelerinden birini oluşturdu. Yapılan genel dinlemeler toplumda büyük huzursuzluk ve endişe yarattı. Halkın yüzde 90’ı dinlendiğini düşünürken, yine bir bu kadarı da dinlemelerin AKP’ye servis edildiğini düşünüyordu. Yıl boyunca yaşanan dinleme skandalları yargıda yaşananlarla deyim yerindeyse ‘tavan’ yaptı. Yargıtay’dan Danıştay’a, hakimlerden savcılara çok sayıda yargı mensubu dinlendi. Ortaya çıkan yeni belgeler de, yapılan açıklamalar da “bu kadarına da pes” dedirtti.
İNKARA RAĞMEN ORTAYA ÇIKTI
“Telefon dinleme” ve “yargı mensuplarının dinlenildiği” yönündeki iddialara ilişkin tartışmalar, uzun süre kamuoyunun gündeminde kaldı. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) iki defa basıldı. Bunun üzerine TİB başkanı Fethi Şimşek basının karşısına geçerek, Yargıtay santralini dinlemenin mümkün olmadığını açıkladı. Ancak Adalet Bakanlığı Başmüfettişliği’nin, İstanbul Emniyeti’ne gönderdiği bir yazıda, Yargıtay santralinin dinlenmesiyle ilgili kayıtların kopyalanıp imha edilmesini isteği ortaya çıktı. Yazıda, Yargıtay santrali için 3 ayrı dinleme kararından bahsediliyordu.
BAKANDAN SKANDAL SAVUNMA
Bu skandalın ardından Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yargıya dönük kapsamlı telefon dinleme durumunun açığa çıkmasıyla ilgili “Dinliyoruz ama dava açmıyoruz ki” diyerek hükümeti ‘savundu’. Bakan, konuya ilişkin düşündürücü bir açıklamada bulundu: “Teknik dinleme sonucu elde edilen delillerle kaç hakim, savcı yargılanıp hapse girmiş bir bakın...”

BU BÖYLE GİTMEZ!
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ise yargıdaki dinlemelerle ilgili, “Telefon dinlemeleri toplumda paranoya oldu. Bu sistem böyle devam etmez” diyerek isyanını dile getirdi. Ardından yargı kurumları da bu isyana ses verdi. Yapılan açıklamalarda yargı sorunlarına dikkat çekilerek ‘bağımsızlık’ istendi. Yıl sonuna gelindiğinde ise ayyuka çıkan dinleme skandallarına fren yine yargıdan geldi. “Müfettiş kararıyla hakim-savcı dinlenemez” diyen Danıştay, “dinlemeler yasal değil” uyarısında bulundu.
69 HAKİM VE SAVCI DİNLENDİ
Danıştay, bu önemli kararı aldığında ise onlarca hakim ve savcı çoktan dinlenmişti. Bu rakamları Adalet Bakanlığı “son 5 yılda 69 hakim ve savcı dinlendi” diyerek açıkladı. Ancak bunlar sadece ‘yasal’ olarak yapılan dinlemelerden ibaretti. Bu isimlerin önemli bir bölümü ise ülkenin önemli davalarına bakıyordu. En trajik örnek ise İstanbul’da yaşandı. Ergenekon soruşturmasının başında olan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin’in “Ergenekon’un yargıdaki uzantısı olabilir” gerekçesiyle dinlenmesi oldu. Diğer dinlemeler de bu olayı aratmadı.
HERKES DİNLENİYOR!
Yıl boyunca yapılan araştırmalara göre halkın yüzde 64.2’si dinlenme korkusu nedeniyle tedirgin. Halk bu tedirginliğinin nedenini, yargının bile dinlenebiliyor olmasına ve daha önce istihbarat teşkilatlarının herkesi iletişim araçları üzerinden dinlediğinin ortaya çıkmasına bağlıyor. Anket sonuçlarına göre;
*Araştırmalara katılanların yüzde 79.1’i, “Cep telefonu görüşmelerinizin dinlendiğini düşünüyor musunuz” sorusuna “Evet” yanıtını verdi.
*“Size karşı ortam dinlemesi yapıldığını düşünüyor musunuz” sorusuna “Evet” yanıtını verenlerin oranı yüzde 65.1.
*Anketlere katılanların yüzde 93.8’i, dinleme kayıtlarının iktidar partisine servis edildiğine inanıyor.
YARIN: Dış Politika’da eksen kaydı mı?


ÖNEMLi TARiHLER VE OLAYLAR
17 TEMMUZ: Deniz Feneri yolsuzluğu nedeniyle aylarca görevden alınması istenen RTÜK Başkanlığı’na Zahid Akman, ancak görev süresi dolduğunda koltuğu bıraktı. Yerine Prof. Dr. Davut Dursun seçildi.
5 AĞUSTOS: TBMM Başkanlığı’na AKP Antalya Milletvekili, Adalet eski Bakanı Mehmet Ali Şahin seçildi.
1 MAYIS: Kabinede revizyona gidildi.10 bakan yerini korudu, 7 bakanın görevi değişti, 8 bakan kabine dışı kaldı ve Bakanlar Kurulu’na biri Meclis dışından, 9 yeni isim katıldı. Özellikle Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ismi öne çıktı.
12 HAZİRAN: Üç büyük il de dahil olmak üzere emniyet müdürleri yer değiştirdi. En dikkat çeken isim ise eleştirilerin odağında olan Cellattin Cerrah oldu. Cerrah, İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nden Osmaniye Valiliği’ne atandı.
16 EKİM: Hrant Dink cinayetinde rolü olduğu düşünülen İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek’in çok geçte olsa görevden alındı.
ÖNCEKİ HABER

EVRİM/DEVRİM

SONRAKİ HABER

Devletin zirvesi buluşuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...