04 Ocak 2010 00:00

Bal üreticileri kaçak baldan dertli

KALİTELİ balın üretildiği Bitlis’te üreticiler, İran üzerinden gelen kaçak baldan dertli.

Paylaş

KALİTELİ balın üretildiği Bitlis’te üreticiler, İran üzerinden gelen kaçak baldan dertli.
İran’dan getirilen ürünün gerçek bal diye 30 liraya satıldığını vurgulayan bal üreticileri, böyle devam etmesi durumunda kendilerinin üretimi durdurmak zorunda kalacaklarını söyledi. Bitlis’in Tatvan ilçesinde 4 yıldır kardeşleriyle ürettikleri balı pazarlayan Cebrail Özer, balcılığı bir geçim kaynağı değil, hayat tarzı olarak görüyor.
Kuşaklardır bal üretimi ve satışı ile uğraştıklarını ifade eden Özer, İran’dan kaçak yollarla bal getirilmesine karşı önlemlerin alınmasını istiyor.
Kaçak balın üretimi olumsuz etkilediğine dikkat çeken Özer, “Korkarım birkaç yıla kadar tüketiciler lezzetli ve gerçek balı bulamayacaklar. Yıldan yıla bal üreticisi kaçak bal nedeniyle üretimi azaltıyor. Yetkililerin acilen soruna çözüm bulmasını bekliyoruz” dedi.
GERÇEK BAL UNUTULACAK
Bir ailenin yılda 200-300 kilo bal üreterek bütün bir yılı geçirecek geliri elde ettiklerini belirten Özer, üreticilerin şekere yönelmesi, kalitesiz ve ucuz İran balının piyasaya girmesiyle üretimini hakkıyla yapan üreticinin zorlandığını dile getirdi.
Gerçek anlamda üretim yapan ve hileye başvurmayan üreticinin de piyasanın düşmesi nedeniyle ürününü gerçek değerinden satamadığını aktaran Özer şöyle konuştu: “Dört yıl önce kilosunu 50 liradan sattığımız kara kovan balını bu yıl 35-40 liradan satışa sunduk. Buna rağmen kaçak balın yarattığı güvensizlik yüzünden satış yapmakta zorlanıyoruz. Gelecek kuşaklar gerçek bal ile tanışma fırsatını bile bulamayacak. Tüketiciler kaçak İran balını tüketmemeli. Süzme baldan uzak durulmalı.” (BİTLİS)
ÖNCEKİ HABER

‘Açıklanacak zam beklentileri karşılamayacak’

SONRAKİ HABER

ADANA VALİSİNE ZAM MÜJDESİ!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...