04 Ocak 2010 00:00

Obama El Kaide’ye işaret etti

ABD Başkanı Barack Obama Noel bayramında bir yolcu uçağını patlatmaya çalışan Somalili saldırgan ile el Kaide arasında bağlantı olduğunu belirtti.

Paylaş

ABD Başkanı Barack Obama Noel bayramında bir yolcu uçağını patlatmaya çalışan Somalili saldırgan ile el Kaide arasında bağlantı olduğunu belirtti.
Haftalık radyo ve video açıklamasını yayınlayan Obama, el Kaide’nin Yemen’deki örgütlenmesinin Ömer Faruk Abdülmutallib’e “patlayıcı sağladığını ve Amerika seferi yapan bir uçağa saldırı düzenlemesi talimatını verdiğini” savundu. El Kaide’nin Yemen’deki örgütlenmesinin daha önce de Amerikan hedeflerine saldırı düzenlediğini belirten Obama, 2008 yılında Sana’daki Amerikan Büyükelçiliği’ne düzenlenen saldırıyı hatırlattı.
Obama, El Kaide militanlarına karşı Amerika’nın Yemen hükümetiyle ortaklığını güçlendirdiğini söyledi,
Açıklamasında Irak’tan çekilme ve Afganistan’a takviye yapma politikalarını savunan Obama, bu kararların “el Kaide’yi ve aşırıcı müttefiklerini bozma, dağıtma ve yenilgiye uğratma stratejisinin” bir parçası olduğunu söyledi.
İstihbarat listeleri ve havalimanlarındaki güvenlik önlemlerinin gözden geçirilmesini isteyen Obama talimatıyla ilgili olarak ilk değerlendirmeleri aldığını, önümüzdeki günlerde de sonuçları açıklayacağını söyledi. Obama, güvenlik birimlerinin eşgüdümlü çalışmasına öncelik verdiğini ve son saldırı girişimiyle ilgili olarak ihmalde bulunanların sorumlu tutulacağını söyledi.
23 yaşındaki Nijerya vatandaşı Ömer Faruk Abdülmutallib 25 Aralık Cuma günü Amsterdam - Detroit seferi yapan Northwest Havayollarına ait bir yolcu uçağında patlayıcı madde ateşlemeye çalışmıştı. Bombasını ateşleyemeyen Abdülmutallib’i yolcular etkisiz hale getirmişti.
Saldırı girişimini el Kaide’nin Suudi Arabistan ve Yemen’deki örgütlenmelerinden oluşan grup üstlendi.
(DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

BASIN TURU

SONRAKİ HABER

Chavez’in Venezuelası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...