04 Ocak 2010 00:00

Soğuğa, yağmura, baskılara rağmen TEKEL işçisi kararlı

TEKEL işçileri Türk-İş önündeki direnişlerinde 21. günü geride bıraktı.

Paylaş

TEKEL işçileri Türk-İş önündeki direnişlerinde 21. günü geride bıraktı. İşçiler Ankara’nın dondurucu soğuğuna, yağmura, hükümetin baskılarına rağmen mücadelelerini kararlılıklarını sürdürüyor. Artarak süren destekler ise işçilere güç veriyor.
Soğuk havayı halaylarla ısıtan TEKEL işçileri morallerinin yüksek olduğunu belirterek, “Kazanana kadar buradayız, bizim buradan cesetlerimiz gider” dediler.
ERDOĞAN’A HATIRLATMA
TEKEL işçileri Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, “yatarak para kazanıyorlar”, “yetim hakkı yiyorlar” sözlerini, Erdoğan’ın 21 yıl önce grev yapan Darphane işçilerine destek olmak için grev önlüğü ile çekilmiş fotoğrafını göstererek yanıtladılar. Fotoğrafı büyüterek asan işçiler, “Erdoğan, ‘işçiler kiralarını ödeyemez hale geldiler, taleplerinin doğru olduğu inancındayız’ gibi bir beyanatı var. O işçilerin yaşadıklarıyla bizim yaşadıklarımız arasında fark yok, o zaman bizlere bu düşmanlık niye?” diye sordular. Başbakan’ın halkı kandırdığını ifade eden işçiler, özlük haklarını istediklerinin altını bir kez daha çizdiler. TEKEL işçileri önceki gün de Türk-İş Genel Merkezi önünde kefen giyerek “4-c’li çalışmak ölümdür” dediler.
BDP VE ALTI NOKTA KÖRLER DERNEĞİ’NDEN ZİYARET
İşçilere destek ziyaretleri ise gün geçtikçe artarak devam ediyor. Altınokta Körler Derneği üyeleri, “Bizler görmeyen gözlerimizle görüyoruz bu işçilerin halini, gören gözler görmüyor mu?” dediler.
Altınokta Körler Derneği Genel Başkanı Süha Sağlam, AKP Hükümeti’nin toplumun, esnafın, öğrencinin, işçinin, engellinin en ufak taleplerini bile görmezden geldiğini belirterek, engelli ve işçilerin birlikte mücadeleye devam edeceğini söyledi. Altınokta Körler Derneği’nin üyesi de olan TEKEL işçisi Murat Demirok, TEKEL işçilerini desteklemek ve engellilerin de sesini duyurmak için İstanbul’dan Ankara’ya 2 gün önce başlattığı yürüyüşünü Ankara’da TEKEL işçilerinin yanında sonlandırdı. Demirok, “Bu ülkeyi, bu ülkeye emek verenler ayakta tutuyor” diyerek emeğin karşısında duran AKP’nin miadını doldurduğunu ifade etti. Burada çok güçlü bir ses çıkardıklarını dile getiren Demirok, hükümetten hesabın sandıkta mutlaka sorulacağını söyledi.
İşçilere bir destek de Barış ve Demokrasi Partisi’nden geldi. BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Türkiye’de işçilerin, emekçilerin, Kürtlerin, Alevilerin hak ve özgürlüklerini, mücadele ederek, direnerek kazanmak zorunda olduklarını dile getirdi. Muharrem ayının direniş ayı olduğunu da belirten Tuncel, Alevilerin, işçilerin, emekçilerin, kadınların bu sisteme karşı yan yana birlikte mücadeleyle kazanacaklarını ifade etti. İktidarın, Kürt açılımı, Alevi açılımı, Ermeni açılımı diyerek, sorunları çözmeden halkları kutuplaştırdığını belirten Tuncel, AKP’nin krizler yaratarak ülkeyi yönetmeye çalıştığını söyledi. Tuncel daha sonra BDP’nin ikramı olan aşureyi, partililerle birlikte işçilere dağıttı.
ODTÜ ÖĞRENCİLERİNDEN DESTEK
ODTÜ öğrencileri de önceki gün akşam saatlerinde Sakarya Caddesi’nde buluşarak Türk-İş önüne yürüdüler. “İşçilerin yumruğu sermayeyi ezecek” pankartı yürüyen öğrenciler sık sık, “ODTÜ burada işçilerin yanında”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “TEKEL işçisi direnişin simgesi” ve “Gelenek sürüyor, ODTÜ yürüyor” sloganları attılar. Öğrenciler işçiler tarafından coşkuyla karşılandı.
Öğrenciler burada işçilere yaptıkları açıklamada, “Tarihi boyunca ezilenden, emekten yana olan ODTÜ bugün de TEKEL işçilerine destek vermek için sokaklara akıyor. ODTܒlü öğrenciler olarak mücadelenize omuz, sesinize nefes vermeye geldik” dediler. Açıklamada şunlara yer verildi: “Bu direniş doğmamış çocuklarımızın daha güzel, daha eşitlikçi, daha özgür dünyalarının müjdecisidir. Bu direniş farklı ırklardan işçilerin bir olup kardeşçe ortak düşman olan sermayenin önüne set örmeleridir.”
Açıklamanın ardından öğrenciler işçilerle birlikte halay çektiler.
(Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Öğretmenin işi başından aşkın

SONRAKİ HABER

BASIN TURU

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...