04 Ocak 2010 00:00

Düşünbil Dergisi: Bilimin, felsefenin ve edebiyatın dergisi

2007’nin Haziran ayında Aydın’da 8 sayfalık bir fanzinle okurlarıyla buluşan Düşünbil adlı dergi, bugün 30’a yakın ilde dağıtımı yapılan 48 sayfalık bir dergi boyutuna ulaştı.

Paylaş

2007’nin Haziran ayında Aydın’da 8 sayfalık bir fanzinle okurlarıyla buluşan Düşünbil adlı dergi, bugün 30’a yakın ilde dağıtımı yapılan 48 sayfalık bir dergi boyutuna ulaştı. Toplumsal içeriğinin yanında felsefi ve yazınsal çalışmalarıyla okuyucusuyla buluşan dergi, bilimsel çalışmalarıyla da göze çarpıyor. Akademisyenlerin yanı sıra, düşünürlerin çalışmalarına da yer verilen dergide ayrıca, sinema, müzik, kitap, karikatür, şiir, öykü gibi sanatsal ve bilgi içerikli bölümler de yer alıyor.
EVRİMİN İZİNDEN
Derginin ana araştırma konularından biri de “insanın davranışlarının kökeni”. Sanatsal çalışmaları antropolojik bakış açısıyla irdeleyen dergi, ayrıca genleri de moleküler biyoloji kapsamında irdeliyor. “Evrimin izinden” adlı bölümde Prof. Dr. Ali Demirsoy’un, “Evrim Tartışmaları” adlı makalesi göze çarpıyor.
“İnsan nasıl insan oldu” adlı çalışma,”aktivistler” grubunun Türkçeye çevirdiği önemli bir makale olarak dergide yerini alıyor. Dergide ayrıca Olcay Yılmaz, Tansel Semir, Evren D. Bilgin, Hayri Balta, Sertaç Boyacıoğu, Hüseyin Yılmaz ve Hasan İlengiz’in yazıları ve söyleşileri de bulunuyor. 12. sayısını “Şiddetin Evrimi” konusuna ayıran dergi, bu kapsamda Sivas olaylarını da irdeleyip, yaşamını yitiren aydınları da anıyor.
SON SAYISI: KADININ EVRİMİ
Evrim çalışmaları ile ilgi toplayan dergi, her sayısında 10-15 sayfa evrim konuları üzerine yazılar ve söyleşilere yer veriyor. Son sayısında kadının evrimini kapağına taşıyan dergi, kadının biyolojik ve sosyolojik evrimini inceliyor. Eşeyselliğin evrimini bakteriden memelilere dek ince detaylarıyla inceleyen dergi, ayrıca kadının sosyolojik evrimini ve günümüzde kadın sorunun kökenlerini de araştırıyor.
DüşünBil Dergisi’nin, Aydın, Balıkesir, İzmir, İzmit, İstanbul, Ankara, İçel, Adana, Batman, Burdur, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Konya, Kütahya, Malatya, Samsun, Şanlıurfa, Trabzon ve Van’da da dağıtımı yapılıyor. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Çin’de 2012 rekoru

SONRAKİ HABER

Genç bir kadın ressamın fırçasından: Ev Kızı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...