05 Ocak 2010 00:00

iSCiLERi BOYLE KANDIRDILAR

“TEKEL işçilerinin çoğu bize oy verdi. Demek ki biz doğru olanı yapıyoruz” açıklamasını yapan Başbakan Erdoğan, bu işçilerin AKP’ye neden oy verdiğini söylememişti.

Paylaş

“TEKEL işçilerinin çoğu bize oy verdi. Demek ki biz doğru olanı yapıyoruz” açıklamasını yapan Başbakan Erdoğan, bu işçilerin AKP’ye neden oy verdiğini söylememişti. 2001 yılına ait kayıtlar işçilerin nasıl kandırıldıklarını ortaya çıkardı.
TEKEL işçilerinin özelleştirmeye karşı verdiği mücadele nedeniyle 2001 yılında Ankara’da Türk-İş’te düzenlenen toplantıya katılan bir milletvekilinin sözleri şöyle: “Meydanlara gelin, sizin en önünüzde, sizinle birlikte gerekirse polisten cop yemek de dahil sizin meselenizi haykıracağız.” İnanması zor olsa da bunları söyleyen AKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç. Yani bugün TEKEL işçilerini coplatan, geleceksiz bırakan, yan gelip yatmakla ve yetim hakkı yemekle suçlayan AKP Hükümeti’nin Başbakan Yardımcısı.
‘EN ÖNDE OLACAĞIZ’
2001 yılında yapılan toplantıya Fazilet Partisi Grup Başkan Vekili olarak yine aralarında Akif Gülle ve Zeki Ergezen gibi vekillerin de olduğu bir grupla katılan Arınç, aynı toplantıda, özelleştirmeleri de eleştiriyor. ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin üreticilerini koruduklarından bahseden Arınç, işçilerin Türkiye’de aynı şeyin neden olmamasını da sorgulamasını istiyor. Memleketi olan Manisa’da Akhisar Sigara Fabrikası’nın açılmamış olmasını da eleştiren Arınç, dönemin hükümetine de sert sözlerle yükleniyor.
TEKEL’in özelleştirilmesi konusunda üreticinin ve işçinin aleyhine olan hiçbir şeyi kabul etmeyeceklerini ve bunun mücadelesini vereceklerini belirten Arınç konuşmasını şu sözlerle bitiriyor: “Bu haklı taleplerinize tercüman olacağız. Ama lütfen bu tepki burada kalmasın. Şimdi kapalı bir salondayız ve sıcağın altındayız. Meydanlara gelin, sizin en önünüzde, sizinle birlikte gerekirse polisten cop yemek de dahil sizin meselenizi haykıracağız.”
İŞÇİLER TEPKİLİ
Türk-İş önünde bekleyişlerini sürdüren işçiler ise Arınç’ın sözlerini değerlendirdiler.
Tek Gıda-İş Diyarbakır Şube Başkanı Mehmet Can Sarı, Türk-İş’in toplantı salonunda tütün ekicileri ile yapılan toplantıda kendisinin de bulunduğunu, o zaman muhalefette olan Arınç’ın toplantıda kendilerine “Eğer siz onlara oy verirseniz haliniz bu olacak, oylarınızı bizlere vermiş olsaydınız bunlar olmayacaktı” dediğini hatırlattı. Sarı, “Ama bugün kendileri iktidarda. O gün bizlere onları söylediniz. Bugün iktidar ve yetki sizlerde, ama bugün bu kadar insanı günlerdir mağdur ediyorsunuz” diye konuştu.
‘ARINÇ BİZİM İÇİN EN BÜYÜK ENGEL’
Bülent Arınç’ın dokuz yıl önce verdiği sözleri Manisalı arkadaşlarından duyduğunu ifade eden Sinan Gül ise “En önümüzde yürümesini bırakın, Bülent Arınç bizim için en büyük engeldir” dedi. Gül, Arınç’ın kendi seçmenini bir araç olarak kullandığını vurgulayarak, bu nedenle “Gün gelir özelleştirme olursa ben sizin her zaman yanınızda olacağım” sözlerinin sadece oy almak için söylenildiğini ve Arınç’ın insanları kandırdığını söyledi. Arınç Manisa’ya geldiğinde Manisa’daki TEKEL işçilerinin destek istemek için kendisini ziyaret ettiklerini aktaran Gül, Arınç’ın işçilere “Siz sokağa çıkmayın, eylem yapmayın, Ankara’ya gitmeyin. Biz sizin için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Sanmayın ki bunları siz eylem yaptığınız için yapıyoruz, bizim zaten böyle bir çalışmamız var” dediğini ifade etti. Çalışma yapılmasının da 4-c’lilere 30-40 TL’lik iyileştirme olduğunu belirten Gül, “İnanın şu an Bülent Arınç’ın Manisa’da, Osmacalı’da, Saruhan’da işçilere bakacak yüzü dahi kalmamıştır. Çünkü bu bir yüzsüzlüktür, yalandır. İnsanları bu şekilde kandırmaya, hakir görmeye ne Bülent Arınç’ın ne de bir başkasının hakkı vardır” dedi.
‘İKTİDARDA BAŞKA, MUHALEFETTE BAŞKA’
İktidara gelinceye kadar herkesin sözler verdiğini söyleyen Emine Bayazıt da, Arınç’ın da bu sözleri verdiğinde iktidarda olmadığını belirtti. Bayazıt, “Ama bugün iktidardalar. İktidara gelinceye kadar onlar her sözü veriyor. Eğer verdikleri sözleri tutmuş olsalardı bugün Türkiye ayakta olmayacaktı, biz bu halde olmayacaktık” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

TEKEL İŞÇİLERİ ARINǒA SORUYOR

Belgeyi gazetemize ulaştıran Manisa’dan TEKEL işçileri bu açıklamaların olduğu metnin altına ‘TEKEL işçileri Arınç’a soruyor’ başlığını ekleyerek imza toplamaya başladılar. Toplanan imzaları AKP Genel Merkezine göndereceklerini açıklayan işçiler, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Tüyü bitmemiş yetimin hakkını yedirmem’ sözüyle TEKEL işçilerini hedef alan sözlerinin Bülent Arınç’ın yıllar önce yaptığı açıklamayla karşılaştırmasını istiyorlar.
Akhisar Tütün ve Yaprak Depolarında çalışan TEKEL işçileri, bir yandan gruplar halinde dönüşümlü olarak Ankara’ya gidip eylemlere katılırken, diğer yandan Bülent Arınç’ın açıklamasının peşine düştüler. Belgeyi tüm kamuoyuna duyuracaklarını belirten işçiler, Arınç’ı sözlerinin arkasında durmaya çağırdılar.
Belgede; Arınç’ın, 1977 yılında temelleri atılan ancak o günden bu yana açılmayan Akhisar Sigara Fabrikası’nın durumuna değinerek bu fabrikanın aslında büyük kazanımlar sağlayacağını ancak üzerinde durulmadığı için yıllarca atıl kaldığına dikkat çeken konuşmaları da yer alıyor. Bilindiği gibi Akhisar Sigara Fabrikası TEKEL’in Maliye’ye olan vergi borçları gerekçe gösterilerek Maliye Bakanlığı’na devredilmiş, ardından ihale açılarak satışa sunulacağı duyurulmuştu. Ülker’in de yaklaşık 1500 dönümlük sigara fabrikası arazisini satın alarak süt üretimi yapılan bir entegre kuracağı yönündeki söylentiler ortalıkta dolaşırken, çeşitli sermaye gruplarının araziye talip olduğu biliniyor. MANİSA
Arda Armutlu - Cem Gurbetoğlu - Aylin Akçay
ÖNCEKİ HABER

KAVGA BİTMEDİ DAHA YENİ BAŞLIYOR

SONRAKİ HABER

ALBATROS

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa