05 Ocak 2010 00:00

Bir ayda üçüncü linç girişimi

Türkiye’de artık gelenek haline gelmeye başlayan ‘vatandaş tepkisi’ bahaneli linç girişimleri, polisin gözü önünde sürüyor.

Paylaş

Türkiye’de artık gelenek haline gelmeye başlayan ‘vatandaş tepkisi’ bahaneli linç girişimleri, polisin gözü önünde sürüyor.
Edirne’de tutuklanan beş üniversite öğrencisinin serbest bırakılması talebiyle bir basın açıklaması yapmak için İstanbul’dan Edirne’ye gelen yaklaşık 200 kişilik Gençlik Dernekleri Federasyonu üyesi grup, ‘PKK’lılar Edirne’de gösteri yapacak’ şeklindeki dedikodularla dolduruşa getirilen aralarında Ülkü Ocakları ve Alperen Ocakları üyelerinin de bulunduğu sayısı binlerle ifade edilen kalabalık tarafından kent sınırında linç edilmek istendi.
Linç girişimi sırasında alınan yoğun güvenlik önlemleri ise beklendiği gibi işe yaramadı.
Böylece Edirne’de son bir ay içerisinde üçüncü linç girişimi yaşanmış oldu.
BAHANE AYNI
Önceki gün erken saatlerden itibaren ellerinde Türk bayrakları ve MHP flamalarıyla toplanan binlerce kişi İstanbul’dan gelenlerin basın açıklaması yapacağı Saraçlar Caddesi etrafında, ‘Edirne’ye hainleri istemiyoruz’, Edirne’ye giremezler’ şeklinde sloganlar atarak tur attı. ‘Örgütlü’ kitle daha sonra caddenin tüm girişlerini kapattı.
KENT SINIRINDA LİNÇ GİRİŞİMİ
Kent merkezinde bu gelişmeler olurken İstanbul’dan basın açıklaması yapmak üzere üç otobüsle gelenler TEM otoyolunun Edirne gişelerinde durduruldu. Gelenlerin kimlikleri tek tek kontrol edildi. Bu yetmezmiş gibi çok sayıda jandarma, polis ve itfaiye aracı bölgede hazır bekletildi. Emniyet Müdür Yardımcısı Özer Özben de güvenliği sağlamakla görevli olduğunu unutarak Saraçlar Caddesi’nde tepkili vatandaşlar olduğunu ve buraya gitmeleri halinde istenmeyen olayların çıkabileceğini söyledi. Gruptakiler ise, basın açıklamasının Anayasal hakları olduğunu, bunu kullanmak istediklerini ifade ederek, kente girmelerine izin verilmesini istedi.
İstanbul’dan gelenlerin Edirne TEM gişelerinde bekletildiğini öğrenen linççi güruh, Saraçlar Caddesi üzerindeki güvenlik görevlilerinin TEM otoyoluna çekilmesinden de faydalanarak TEM gişelerine geldi.
Kalabalık, polis ‘duvarını’ aşarak İstanbul’dan gelen grubun üzerine taş ve sopalar yağdırdı. Polis ise er iki tarafa biber gazı, tazyikli su ve coplarla müdahale etti. İstanbul’dan gelen gruptan yaralananlar olurken, otobüslerin camları da MHP’li grup tarafından kırıldı.
Polisin müdahalesinin ardından olay yerine gelen CHP Edirne Milletvekili Bilgin Paçarız, Edirne Belediye Başkan Vekili Namık Döleneken ve Edirne’deki sivil toplum örgütü temsilcileri, her iki grubu da ikna etmeye çalıştı.
BASIN MENSUPLARI ENGELLENMEK İSTENDİ
Ancak her iki grup da saatlerce beklemeyi sürdürünce Emniyet önce basın mensuplarını alandan uzaklaştırmak istedi; sonrasında İstanbul’dan gelen grup zor kullanılarak otobüslere bindirildi ve polis eşliğinde İstanbul’a gönderildi.
Halk Cephesi üyelerinin Edirne’ye girişi engellendi
Öte yandan, Edirne’de 15 kişinin linç edilmesi olayını protesto etmek amacıyla İstanbul’dan yola çıkan Halk Cephesi üyelerinin kente girişi polis tarafından engellendi. Halk Cehpesi üyeleri de yolu trafiğe kapattı. Öte yandan otobüslerle şehirden geldikleri belirlenen ve ülkücü sloganlar atan yüz kişiden oluşan bir grup da, “PKK dışarı”, “Edirne’de bölücülere geçit yok” sloganlarıyla polis barikatına yürüdü. (Edirne/EVRENSEL)

ERZİNCAN VE KARS’TA PROVOKASYON

KARS’ta Gençlik Derneği Girişimi üyeleri Faikbey Caddesi ile Atatürk Caddesi’nin kesiştiği kavşaktaki heykel önünde “Faşist saldırılar, linçler, tutuklamalar yıldıramaz” pankartı açarak basın açıklaması yapmak istedi. Gençlere basın açıklaması okunduğu sırada sert müdahalede bulunan polis 20 öğrenciyi gözaltına aldı. Bu arada Erzincan’da gösteri yapmak isteyen bir Gençlik Derneği Girişimi üyeleri yapmak istedikleri basın açıklaması sırasında linç girişimine maruz kaldı. Cumhuriyet Meydanı’nda basın açıklaması yapan Erzincan Gençlik Derneği üyesi yaklaşık 18 kişiden oluşan gruba ülkücüler ‘Kahrolsun PKK’ sloganlarıyla saldırdı. Saldırganlara her hangi bir müdahalede bulunmayan polis lince maruz kalan gençleri gözaltına alındı.

LİNÇ GİRİŞİMLERİ PROTESTO EDİLDİ

Halk Cephesi, Edirne’de yaşanan son linç girişimlerini Yüksel Caddesi’nde yaptığı basın açıklaması ile protesto etti.
Halk Cephesi adına açıklama yapan Güleycan Demir, 3 Ocak’ta Edirne’ye gittiklerini, ancak jandarma, polis ve sivil faşistlerin saldırısına uğradıklarını söyledi. Amerika Defol Bu Vatan Bizim” kampanyasına saldırının “vatan hainliği” olduğunu belirten Demir, “Demokratik hakkın kullanılmasına, eylemcilere polis engel olmaya çalışıyor, ‘hassas vatandaş’lar saldırıyor, sonra polis eylemcileri gözaltına alıyor. Bu senaryo çok tanıdık” diye konuştu.
Daha sonra söz alan Avukat Selçuk Kozağaçlı, linç girişimcilerine “vatandaş” denilmesini eleştirdi. Bu durumu, burjuva basının”Yıllar önce ‘Halk plajlara akın etti, vatandaş denize giremiyor’ haberlerine benzeten Kozağaçlı, “Onlar vatandaş ise, biz de halkız” dedi. Trabzon, Sakarya, Erzincan, Kars gibi illerde yaşanan linç girişimlerinin bir benzerinin Edirne’de yaşandığına dikkat çekerek, bu saldırıları kınayan Yazar Temel Demirer ise, “Onların vatandaş dedikleri faşistlerdir, Maraş’ın, Sivas’ın düzenleyicileridir” dedi. (Ankara/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Milli Eğitim Müdürlüğü mü Dallas dizisi mi?

SONRAKİ HABER

EKONOMİ VE POLİTİKA

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...