05 Ocak 2010 00:00

Bu kadarına da pes!

Günlerdir tartışma konusu olan kapatılan DTP’nin siyasi yasaklı lideri Ahmet Türk’ün, Bahattin Demircan ile yaşadığı “kiralık ev” krizi, AKP’den gelen bir açıklamayla yeni boyut kazandı.

Paylaş

Günlerdir tartışma konusu olan kapatılan DTP’nin siyasi yasaklı lideri Ahmet Türk’ün, Bahattin Demircan ile yaşadığı “kiralık ev” krizi, AKP’den gelen bir açıklamayla yeni boyut kazandı. Daha önce Karadenizli AKP’li bir vekilin “Türk gelip benim evimde otursun” jestine Ahmet Türk’ten teşekkür gelmişken, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, skandal bir açıklama yaptı. Bağış, ev krizinin çıkmasına neden olanlara destek çıkarak, “Terörü lanetlemezseniz böyle olur” mesajı verdi.
SKANDAL DEĞERLENDİRME
Bağış, Malatya Belediyesi’nde basın toplantısı düzenledi. Ahmet Türk’ün Ankara’da ev bulma sorunu yaşaması ile ilgili gazetecilerin sorusunu yanıtlayan Bağış, “Herkesin çıkarması gereken dersler var. Tabii ki Sayın Türk’e ev verilmemesi üzüntü vericidir. Ama bu noktaya da gelmiş olmasının, Sayın Türk’ün yıllardır kendisine, ‘Terör örgütü ile aranıza bir çizgi çekin’ çağrılarına cevap vermemesinin de bir etkisi olduğunu, sizin takdirlerinize sunuyorum. Ümit ediyorum ki, bu olay hepimize bir ders olur. Terörün siyasi kanadı olmaz. O kanat başka yere çarpar” cevabını verdi
DAHA ÖNCE DE OLDU
Anayasa Mahkemesi’nin yeni binasını yapan hemşehrisi Bahattin Demircan ile yaşadığı “kiralık ev” krizinin perde arkasını anlatan Türk, 2005 yılında 3 ev bulduğunu, ancak Ahmet Türk olduğu için kendisine ev vermediklerini kaydederek, “Öyle şeyler de yaşadım’’ dedi. Türk, yaşadığı olayı anlatırken, “Çok önemli değil ama eşyamı arabaya koymuşum, tam o sırada emlakçı arayıp bunu söylüyor, buna çok üzüldüm, rahatsız edici olan bu” dedi.
TEKLİF ONDAN GELDİ
Evi kiralama teklifinin Demircan’dan geldiğini belirten Türk, “Sonradan fikrini neden değiştirdi bilmiyorum. Protokol yapmadığımız doğru. Bunca yıllık dostumla protokol yapmasam ne fark eder?” dedi.
Türk, “İstersen gel benim evimde otur” diyen AKP Trabzon Milletvekili Kemalettin Göktaş’ı telefonla arayarak, “Sağ olun, eksik olmayın” dedi ve bu nezaketi için teşekkür etti. (HABER MERKEZİ)

BAKAN YARGITAY LİSTESİNİ OYLATMADI

HAKİMLER ve savcı atamasından sonra şimdi de yüksek yargıda atama krizi var. Boşalan 33 Yargıtay üyeliği için hâlâ seçim yapılamadı. Nedeni ise Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun hazırladığı listeyi oylamaya sunmaması.
Yargıtay Kanunu’na göre, 10. üyelik düştükten sonra en geç iki ay içerisinde seçim yapılması gerekiyor. Ancak Yargıtay’da 33 üyelik boş. Üstelik 8 aydır da seçim yapılamıyor.
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker bu durumu eleştirmiş, “Üye eksikliği nedeniyle müzakere yapamıyoruz” demişti.
Seçim yapılamamasının nedeni, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu’nun seçilmiş üyeleriyle bakan ve müsteşarının yine karşı karşıya gelmesi.
Çünkü, kurulun seçilmiş üyelerinin belirlediği isimlere bakan ve müsteşarı itiraz ediyor. En son cuma günü yapılan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu toplantısında Adalet Bakanı listeyi oylatmadı. (ANKARA)


EMEKLİ PAŞA DEVLET SIRRI KALKANINA SIĞINDI!

ERGENEKON soruşturması kapsamında ifade veren eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına’nın sorgu tutanakları ortaya çıktı. 5 Aralık’ta adliyeye gelen eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına’ya darbe iddialarıyla ilgili 131 soru sorulduğu ve bu soruların büyük bölümünün, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek’e ait olduğu öne sürülen günlüklerden hazırlandığı öğrenildi. Kıbrıs’la ilgili bir soruya ise “Devlet sırrı” diyerek yanıt vermediği ortaya çıktı.
HİÇBİR ŞEYDEN HABERİ YOKMUŞ!
İbrahim Fırtına, 35 sayfalık ifadesine darbe günlüklerinin gerçeklerinden duyduğu endişeyi dile getirdi. Örnek tarafından yalanlandığını belirten Fırtına, “Bir darbe suçlaması kapsamı içerisinde bana soru yöneltilmesini üzüntü ile karşılıyorum ve reddediyorum” dedi.
“Sarıkız”, “Ayışığı”, “Yakamoz” ve “Eldiven” isimli darbe planlarını emekli olduktan sonra basından duyduğunu öne süren Fırtına, “Görev yaptığım dönem içerisinde Cumhuriyetçi Çalışma Grubu’ndan haberim yoktur. Emekli olduktan sonra Şener Eruygur ile bir iki kez sosyal ortamlarda bir araya geldim. Böyle bir çalışma yapmış olmasına ihtimal vermiyorum” ifadesini kullandı.
DENKTAŞ’A MEKTUP
Fırtına, Şener Eruygur’un, dönemin KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’a yazdığı ileri sürülen mektupla ilgisi olup olmadığını soran savcıya itiraz edip, bir de devlet sırrı uyarısında bulunduğu öğrenildi. Fırtına, böylece Annan Planı’na karşı Kıbrıs’ın sokağa dökülmesi, Türkiye’de tepki gösterilmesi iddialarına açık cevap vermedi.
İLGİNÇ SAVUNMA
İbrahim Fırtına, “Ayışığı” darbe planında geçen 22 Eylül 2003’teki toplantıda, eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’e hitaben “Ya sen çekil ya da biz çekileceğiz” şeklinde bir not verilmediğini ifade etti. Mektupta TSK’nın protokol kurallarının ihlal edilmiş olduğuna da dikkat çeken Fırtına, bunu şu gerekçeyle savundu: “Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan önce yazılmış. Böyle bir yanlışı Şener Eruygur’un yapacağına ihtimal vermiyorum. Bu nedenle yazının Şener Paşa’ya ait olmadığını, bir kurgu olduğunu düşünüyorum.” (İSTANBUL)

‘Devlet sırlarına’ kalkan!..

MAHKEME, Genelkurmay’ın Seferberlik Tetkik Kurulu’nda yapılan aramalara son verilmesi ve belgelerin imha edilmesi talebini reddetti, aramaya ise sınırlama getirdi. Genelkurmay Başkanlığı Hukuk Müşavirliği, 31 Aralık’ta özel ulak ile gönderdiği dilekçede, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimi Kadir Kayan’ın, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın bulunduğu semtte iki subayın yakalanmasının ardından kozmik odalarda yaptığı aramanın durdurulması ve belgelerin imha edilmesi istenmişti. Dilekçede, “devlet sırrı” niteliğindeki bilgi ve belgelerin yazıldığı tutanağın hemen imha edilmesi gerektiği savunulmuştu.
EN KISA SÜREDE BİTİRİN!
Genelkurmay’ın dilekçesi Ankara 12’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde değerlendirildi. Mahkeme, Genelkurmay’ın talebini reddederken, kozmik odadaki aramaya ise sınırlama getirilmesi kararı aldı. Kararda, “arama konusu işlemlerin soruşturma konusu fiille sınırlandırılmasına ve soruşturmanın niteliği, arama yapılan yerin özelliği ve yapılacak işlemlerin kapsamı gibi nedenler de gözetilerek, aramanın en kısa sürede tamamlanmasına karar verildiği” kaydedildi.
Bu arada, Hakim Kadir Kayan tarafından 3 Ocak’ta Seferberlik Tetkik Kurulu’nda 6. kez başlatılan aramanın, aynı gün geç saatlerde tamamlandığı belirtildi. Aramaların sürmesi bekleniyor.
AŞÇILI TAKİP, SEFER TASLI ÖNLEM
Öte yandran kozmik odadaki arşivleri inceleyen Hakim Kayan’ın bu kez de “zehirlenmemek için” evinden sefer tasıyla yemek getirdiği iddia ediliyor. Kayan’ın son 10 gündür zehirlenmekten endişe ettiği ve bu nedenle yemeğini evden sefer tasıyla getirdiği belirtiliyor. Kayan ayrıca kendisine gelen tehdit email ve mektuplarını savcılığa gönderdiği ve savcılığın konuya ilişkin inceleme başlattığı öğrenildi. Savcı Zekeriya Öz’ün zehirlenmemek için evinden sefer tasıyla yemek getirdiği biliniyor. Darbe girişimini engellediğini anlatan Genelkurmay eski Başkanı Hilmi Özkök de zehirlenmemek için evinden sefer tasıyla yemek getirdiğini anlatmıştı. (ANKARA)
ÖNCEKİ HABER

Dış politikada eksen kaydı mı?

SONRAKİ HABER

BAŞYAZI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...