05 Ocak 2010 00:00

Öğrencilere soruşturma furyası

Kocaeli üniversitesi yönetimi Yaklaşık 1 aylık süreçte farklı 4 konudan yaklaşık 68 öğrenciye soruşturma açtı.

Paylaş

Kocaeli üniversitesi yönetimi Yaklaşık 1 aylık süreçte farklı 4 konudan yaklaşık 68 öğrenciye soruşturma açtı. Sonuçlanan bir soruşturmada 7 öğrenciye ceza verilirken diğer soruşturmalar savunma aşamasında.
AKP’nin üniversite yönetimlerine YÖK ile birlikte müdahale etmeye başlamasından sonra demokrat görüntüsü ile ön plana çıkan Kocaeli Üniversitesi yönetimi öğrencilerine karşı ise görüldüğü kadar demokrat davranmıyor.
İlk olarak üniversitenin resmi açılışı ile başlayan soruşturma dalgası daha sonra üniversite öğrencilerinin her demokratik tepkisi karşısında üniversite yönetimi tarafından öğrencileri susturmak ve sindirmek için bir silah olarak kullanılmaya başladı.
GEREKÇELER DÜŞÜNDÜRÜCÜ
Kocaeli Üniversitesi yönetiminin soruşturmalarda kullandığı gerekçeler ise düşündürücü; Üniversite’nin resmi açılışında ve TOBB başkanının katıldığı “Küresel Kriz ve Türkiye” panelinde görevini yapan güvenlik görevlilerini darp etmek ve gerçekleşen etkinlikleri fiilen engellemek, üniversite öğrencilerini bu konuda kışkırtmak. Aydın Erdem yürüyüşü ve öğrencilerin TEKEL işçileri için yaptığı yürüyüşte ise okulun huzur ve düzenini bozmak, siyasi propaganda yapmak.
SINAV GÜNÜNDE CEZA
Açılan soruşturmalardaki bir diğer önemli nokta ise 7 öğrencinin ceza aldığı soruşturmaların bildiriliş ve sonuç tarihleri; özellikle 6 Ekim tarihinde gerçekleşen üniversite açılışının soruşturma sonuçlarının 2 ay sonra tam da final sınavlarına denk gelmesi öğrencilerin okulunun fiilen bir dönem uzaması anlamına geliyor. Daha 3 farklı konudan soruşturma sonuçları bekleyen öğrencilerin de olması yönetimin soruşturma açtığı öğrencilerin okul yaşamını kasıtlı olarak uzatmak amacını güttüğünü gösteriyor. Soruşturma açılan üniversite öğrencileri genel olarak açılan soruşturmalar ile birlikte üniversitede az çok var olan demokratik ortamın ve tepkilerin yok edilmek ve bastırılmak istendiği görüşünde.
İki farklı konuda soruşturma açılan öğrencilerden Çalışma Ekonomisi Bölümü Öğrencisi Şerafettin Gökdeniz “Bu soruşturmalar üniversitede bilimi, demokrasiyi savunan öğrencileri ve muhalif yapıları sindirme maksatlı yapılmaktadır” derken okul içerisinde demokratik haklarını kullanıp hükümetin ve YÖK’ün öğrenci haklarına yapılan saldırılarını durdurmak isteyen öğrencilere yönetim tarafından uygulanan bu sindirme politikasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Gökdeniz son olarak ise üniversite öğrencilerinin üniversitede bilimi ve demokrasiyi savunmaya devam edeceğini belirterek açılan bu soruşturmaların öğrencileri mücadelesinden vazgeçiremeyeceğini dile getirdi. (Kocaeli/EVRENSEL)

CEZALAR KEYFİ
Kocaeli Üniversitesi yönetiminin açtığı soruşturmalarda kullandığı “Etkinlikleri fiilen engellemek, üniversite öğrencilerini bu konuda kışkırtmak, okulun huzur ve düzenini bozmak, siyasi propaganda yapmak” gibi gerekçelerinin keyfi olduğu yaşananlar tek tek incelendiğinde ortaya çıkıyor.
Üniversite’nin resmi açılışı
6 Ekim’de gerçekleşen ve Sanayi bakanı ile Kocaeli Valisi’nin katıldığı resmi açılışta söz almak isteyen üniversite öğrencileri özel güvenliğin keyfi tutumu ile içeri alınmamıştı. Hiçbir güvenlik görevlisinin zarar görmediği olaylarda öğrencilerin önüne jandarma tarafından barikat kurularak içeri girmesi engellendi. Açılışta konuşan Rektör Sezer Komsuoğlu ise içeri “giremeyen” öğrencileri de anladıklarını ve onları da sevdiklerini belirtmişti.
‘Küresel Kriz Ve Türkiye’ paneli
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katıldığı ve üniversite öğrencilerinin yoklama zoru ile getirildiği 11 Aralık tarihli panelde yine konuşmak ve söz almak isteyen öğrenciler içeri alınmak istenmemiş, jandarma tarafından biber gazına maruz kalmışlardı. Öğrenciler en sonunda üniversite yönetiminin izin vermesi sonucu içeri girebilmişti. Yine hiçbir güvenlik görevlisinin zarar görmediği olaylarda üniversite öğrencileri ise yakın mesafeden sıkılan biber gazı nedeniyle zarar görmüştü. İçeride “kriz” konulu bir panelde TOBB başkanının konuşmaması gerektiğini söyleyen üniversite öğrencileri önce Rektör Sezer Komsuoğlu tarafından “gereği yapılır” tehdidi ile karşı karşıya kalmış daha sonra yine üniversite yönetiminin izin vermesi ile kürsüden konuşma yapmış fakat soruşturma almaktan kurtulamamıştı.
Aydın Erdem Yürüyüşü
DTP’nin kapatılması eylemlerinde Diyarbakır’da öldürülen üniversite öğrencisi Aydın Erdem için yürüyen üniversite öğrencileri daha önce birçok yürüyüşte izlenen güzergahı izlemiş, yürüyüş boyunca hiçbir kargaşa ya da olay yaşanmamış, yapılan basın açıklamasında ise üniversite öğrencilerinin Türkiye’de barışın tesis edilmesinde etkili bir rol oynaması gerektiği vurgulanmıştı
TEKEL işçileri için yapılan yürüyüş
Öğrencilerin direnişteki TEKEL işçilerine üniversite öğrencilerinin de destek verdiğini belirtmek amacıyla yürüyüş yapmak istemiş, yürüyüş öncesi Rektör Yardımcısı Hasret Çomak tarafından “Sonucuna katlanırsınız” tehdidi ile karşı karşıya kalmışlardı. Yine bu yürüyüşte de hiçbir kargaşa, kavga ya da olay gerçekleşmemesi üniversite yönetiminin açtığı soruşturmalarda ki gerekçeleri ise düşündürücü hale getiriyor.
ÖNCEKİ HABER

Kar yağışı bütün yurtta etkili oldu

SONRAKİ HABER

AKP’Li VEKiLLERDEN iSTiFA AÇIKLAMASI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...