05 Ocak 2010 00:00

Yemen’de ABD operasyonu iddiası

YEMEN’deki El Kaide örgütüne yönelik operasyonların ABD tarafından düzenlendiği iddia edildi.

Paylaş

YEMEN’deki El Kaide örgütüne yönelik operasyonların ABD tarafından düzenlendiği iddia edildi. Amerikan CBS televizyonu, Yemenli subayları eğiten özel operasyon uzmanı ABD’li Sebastian Gorka’ya dayanarak, 17-24 Aralık’ta düzenlenen kara ve hava operasyonlarının ABD tarafından düzenlendiğini iddia etti.
Gorka, operasyonların Yemen hükümetinin büyük desteğiyle ABD tarafından düzenlendiğini belirtti. Uzmanın açıklaması, ABD Başkanı Barack Obama’nın, El Kaide’nin Yemen’deki uzantısının Nijeryalı Ömer Faruk Abdülmuttalib’in ABD’ye giden bir yolcu uçağında saldırı girişiminin arkasında olduğunu söylemesinin ardından geldi.
Abdülmuttalib, Noel günü, Amsterdam’dan kalkan Delta Havayollarına ait uçak Detroit’teki havaalanına iniş yapmak için alçaldığı sırada saldırı girişiminde bulunmuş, olayın sorumluluğunu Arap yarımadasındaki El Kaide üstlenmişti. Saldırı girişiminin ardından, Yemenli askeri güçlerin 17-24 Aralıkta El Kaide’ye yönelik düzenlediği hava saldırılarında 60’dan fazla militanın öldürüldüğü açıklanmıştı. New York Times gazetesi de ABD’nin Irak ve Afganistan’dan sonra “terörle mücadele” için Yemen’de sessiz ve gizlice üçüncü bir cephe açtığını yazmıştı.
İNGİLTERE İLE ORTAK HAREKET
Yemen’deki büyükelçiliklerini El Kaide’nin tehditleri nedeniyle kapatma kararı alan İngiltere ve ABD’nin, Yemen’in “terörle mücadelesine” maddi destek vereceği açıklandı. İngiltere hükümetinden yapılan açıklamada, Başbakan Gordon Brown ve ABD Başkanı Barack Obama’nın, Yemen polisinin terörle mücadele birimine destek verme konusunda anlaştığı bildirildi.
Brown’un makamından yapılan açıklamada, “Yemen ve Somali’de artan terör tehdidiyle mücadele için İngiltere ve ABD’nin ortak çabalarının yoğunlaştırılmasına karar verildiği ve bu girişimlerden birinin Yemen’de polisin terörle mücadele polis birimine maddi destek vermek olduğu” kaydedildi.
Korsanlıkla mücadele için Yemen’in sahil güvenlik operasyonlarına da destek verileceği belirtilen açıklamada, polis ve sahil güvenlik güçlerinin desteklenmesi konusunda Yemen hükümetiyle görüşüldüğü ve maddi desteğin iki ülkenin Yemen için ayırdığı fondan karşılanacağı bildirildi.
Açıklamada ayrıca, iki liderin Somali’de daha büyük bir barış gücüne ihtiyaç duyulduğu görüşünde oldukları ve konuya Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde destek verecekleri ifade edildi.
İngiltere’nin 2011 yılında Yemen’e 161 milyon dolarlık yardım yapmayı planladığı belirtildi.
Brown, “Yemen’deki radikalizmle nasıl mücadele edileceği’” konusunda uluslararası topluma bir toplantı düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu. Konuyla ilgili açıklamada, Londra’da Afganistan ile ilgili uluslararası toplantının gerçekleştirileceği 28 Ocak’ta, Yemen konusunda bir toplantıya da ev sahipliği yapılacağı belirtilmişti.
FRANSIZ ELİÇİLİĞİ DE KAPANDI
Öte yandan İngiltere ve ABD’nin ardından Fransa’nın da Yemen’deki büyükelçiliğini kapattığı açıklandı.

(DIŞ HABERLER
ÖNCEKİ HABER

Elde kalan aşılara müşteri aranıyor

SONRAKİ HABER

14 ülkeden ABD’ye girmek zor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...