05 Ocak 2010 00:00

Elde kalan aşılara müşteri aranıyor

Domuz gribinin önlenmesine yönelik aşı kampanyalarının beklenen düzeyde ilgi görmemesi, bazı Avrupa ülkelerini satın alınan aşıların elde kalması riskiyle karşı karşıya getirdi.

Paylaş

Domuz gribinin önlenmesine yönelik aşı kampanyalarının beklenen düzeyde ilgi görmemesi, bazı Avrupa ülkelerini satın alınan aşıların elde kalması riskiyle karşı karşıya getirdi. Fransa, Almanya ve Hollanda’nın kullanım süreleri bir yıl olan domuz gribi aşılarının bir bölümünü başka ülkelere satarak elden çıkarma uğraşında oldukları ifade edildi.
İtalyan gazetesi La Repubblica’da yayımlanan habere göre, domuz gribiyle mücadele çerçevesinde 675 milyon avro vererek 94 milyon doz aşı alan Fransa, bu aşıların 300 binini Katar’a, 9 milyonunu Dünya Sağlık Örgütü’ne sattı.
Mısır ile 2 milyon dozluk aşı satımında mutabakat sağlayan Fransa’nın Meksika, Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna ile de görüşmeleri sürdürdüğü belirtildi. Nüfusu 65 milyon civarında olan Fransa’nın, elindeki domuz gribi aşılarının 70 milyon dozunu bir an önce satarak eritmeyi hedeflediği kaydedildi.
AŞILANMA ORANI ÇOK DÜŞÜK
Fransa Sağlık Bakanlığı nezdinde A/H1N1 virüsüyle mücadele amacıyla oluşturulan kriz ünitesinin sözcüsü Gerard Gachet, La Repubblica’daki demecinde, “Başlangıçta iki doz aşılama öngörülüyordu. Uzmanlar bir dozun yeterli olacağını belirttiklerinde biz aşıları almış durumdaydık. Bir başka sorun da, hükümet olarak yürüttüğümüz kampanyaya karşın şu ana dek sadece 4 milyon 600 bin kişi aşı yaptırdı” dedi.
Gachet, domuz gribi aşısının bir dozunun halihazırdaki fiyatının 6.25-10 avro arasında değişebildiğine işaretle, “Biz aşıları aldığımız fiyattan satmaya razıyız. Ama ortada bir rekabet söz konusu olduğu için tabii ki pazarlık payı da var” diye konuştu.
Yaklaşık 50 milyon doz aşı satın alan Almanya’nın da elindeki aşıların büyük bölümünü satışla eritmek için Kosova, Moğolistan ve Maldiv Adaları gibi ülkelerle görüştüğü belirtildi.
Hollanda ise elindeki 34 milyon doz aşının 19 milyonunu satmak istiyor.
La Repubblica’daki habere göre, öngörülen şiddette bir salgın yaşanmaması, vatandaşların domuz gribi aşısına fazla ilgi göstermemelerinde önemli bir rol oynadı.
Haberde, 24 milyon doz aşı satın alan İtalya’da henüz sadece 800 bin kişinin aşı yaptırdığına, İspanya’nın da satın aldığı 13 milyon doz aşının sadece çok küçük bir miktarını kullandığına işaret edildi. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

AYETULLAH’A ÇAĞRI: ŞİDDETE SON VERİLSİN

SONRAKİ HABER

Yemen’de ABD operasyonu iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...