05 Ocak 2010 00:00

AYETULLAH’A ÇAĞRI: ŞİDDETE SON VERİLSİN

İran’da, Tahran Üniversitesi’nden onlarca öğretim üyesi, dini lider Ayetullah Al Hamaney’e, muhalifleri durdurmak için uygulanan şiddete son verilmesi çağrısında bulundu.

Paylaş

İran’da, Tahran Üniversitesi’nden onlarca öğretim üyesi, dini lider Ayetullah Al Hamaney’e, muhalifleri durdurmak için uygulanan şiddete son verilmesi çağrısında bulundu.
Muhaliflerin internet sitelerinden Rah-e Sebz’te, Hamaney’e hitaben 88 öğretim üyesinin imzasıyla yayımlanan mektupta, göstericilere yönelik şiddet “yönetimin zayıflığının bir işareti” olarak değerlendirildi ve öğrencileri dövenlerin cezalandırılması istendi. Besic milis güçlerinin, geçen ay Tahran’da kampüs içinde muhalefet yanlısı öğrencilere yönelik saldırılarına değinilen mektupta, “geceleri yurtlardaki savunmasız öğrencilere, gündüzleri de eğitim ve öğrenim yeri olan kampüsteki öğrencilere saldırı düzenlenmesi” kınandı.
Öğretim üyeleri, öğrenciler dövülürken Hamaney lehine sloganlar atan saldırganların hiçbirinin cezalandırılmadığını ifade ederek, dini lidere, protestolar sırasında gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılması talimatını vermesi çağrısında da bulundu. Mektupta, “Maalesef, bütün bunlar İslamın korunması bahanesiyle yapılmıştır” denildi.
Mektupta sözü edilen öğrencilere yönelik müdahaleler, öğrencilerin 7 Aralık’ta ondan fazla kampüste düzenledikleri son ayların en büyük hükümet karşıtı gösterilerinde yolları kapatmasının ardından yapılmıştı.
‘HOŞGÖRÜLÜ DAVRANILMAYACAK’
İran Genel Savcısı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei ise son olaylarda gözaltına alınanların yargılanacağını söyledi. Olaylara karışanları “bozguncu, fitneci ve isyancı” diye niteleyen Muhsini Ejei, “Nizama karşı isyan çıkaran, onları destekleyen, halkın can ve mal güvenliğini tehdit edenlerin cezası idamdır” diye konuştu.
İran İstihbarat Bakanı Haydar Muslihi de, Tahran’daki olaylarda gözaltına alınanlar arasında yabancıların da bulunduğunu söyledi. “Gözaltına alınan yabancılar, olaylardan iki gün önce propaganda faaliyetleri için İran’a gelmişler” diyen İranlı bakan, yakalanan yabancıların kamera, fotoğraf makinesi ve diğer araç gereçlerine de el konulduğunu bildirdi.
İran’da geçen ay sonunda muhalif göstericilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda, resmi rakamlara göre aralarında muhalefet liderlerinden Mir Hüseyin Musevi’nin yeğeninin de bulunduğu 7 kişi ölmüştü. (DIŞ HABERLER)
ÖNCEKİ HABER

Çin’de son 50 yılın en şiddetli kar yağışı

SONRAKİ HABER

Elde kalan aşılara müşteri aranıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...