14 Aralık 2011 12:14

Batman'da on binler iradesine sahip çıktı

Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) 3 Kasım'da Diyarbakır'da gerçekleştirdiği "Ez livir im. Buradayım, irademe sahip çıkıyorum" mitingi Batman ile devam etti. Farabi Hastanesi önünde yapılan mitinge yaklaşık 30 bin kişi katıldı. 6 arama noktasından geçen onbinlerce yurttaş, polisler tarafından arandıktan sonra miting alan

Batman'da on binler iradesine sahip çıktı
Paylaş

Konuşmaların yapıldığı platforma "Buradayım, irademe sahip çıkıyorum" pankartı asılırken, alanda ise "Baskılara boyun eğmeyeceğiz, irademizi kıramazsınız" pankartı ile "Ez livir im", "Buradayım", "BDP'ye üye ol, üye yap" dövizleri taşındı.

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, DTK Eş Başkanı ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk, İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, DTK Koordinasyon Kurulu Üyesi ve Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, BDP PM Üyesi Cihan Sincar, MYK Üyesi Yıldız Aktaş, AP eski Parlamenteri Feleknaz Uca Bardakçılar Tesisleri'nde karşılandıktan sonra konvoyla miting alanına alkış, zılgıt ve sloganlarla girdi.

'KÜRTLERLE YAN YANA YÜRÜMEYENE SOSYALİST DENMEZ'

BDP heyetinin alana girmesiyle coşkunun arttığı mitingde açılış konuşmasını yapan BDP Batman İl Başkanvekili Selim Aratemur, "KCK" adı altında yapılan operasyonlarda tutuklanan arkadaşlarını hatırlatarak, arkadaşlarının tek suçunun diline ve kimliğine sahip çıkmak olduğunu söyledi. Aratemur, arkadaşlarının işlediği suçu kendilerinin de işlediğini belirterek, bunun için ileriki günlerde kendilerini ihbar edeceklerini söyledi. Aratemur'un ardından konuşan İstanbul Milletvekilli Sırrı Süreyya Önder, kitleyi Kürtçe selamladıktan sonra Türkçe konuşmasını sürdürdü. Önder, "Batman Cezaevi başta olmak üzere bu ülkenin bütün zindanlarında yatan arkadaşlarımıza selam gönderiyoruz" dedi. Diğer siyasi partileri kastederek, "Onların her şeyi var. Bizde olup da onlarda olmayan bir şey var" diyerek konuşmasını sürdüren Önder, "O da bu halktır. Bunların hepsi siyasi parti değil şirketlerdir. Gelip bu alanı görüp ders alsınlar" diye konuştu. Konuşması sırasında Önder, "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganı atan kitleye "Yıldıramazlar. Yıldırsaydılar Diyarbakır zindanlarında yıldırırlardı. Dün yıldıramadılar, bugün de yıldıramazlar" diye cevap verdi. Batman halkına seslenen Önder, KESK ve Sağlık Platformu'nun 21 Aralık'ta ülke genelinde gerçekleştireceği greve destek vermeye çağırdı. Önder, "Devrim için savaşmayana sosyalist denilmez. Kürtlerle yan yana durmayana sosyalist denmez" diyerek konuşmasını bitirdi.

'ÖCALAN'IN BARIŞ PROJELERİNİN ARKASINDAYIZ'

DTK Koordinasyon Kurulu Üyesi ve Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, kitleye dönüp sorduğu "Em kine" sorusuna hep bir ağızdan "Em Kurdin" cevabı verilmesi üzerine, "Kulaklarını tıkayan ve gözlerini kapatan hükümet ile devletin kör olan gözlerini ve duymayan kulaklarını bu halkın direnişi açacak" ifadesinde bulundu. "KCK" adı altında tutuklanan arkadaşlarının durumunu hatırlatan Ata, "5 aydır İmralı Cezaevi'nde tecrit koşulları altında tutulan ve bu halkın 2006 yılında imza toplayarak bütün dünyaya önderi olduğunu ilan ettiği Sayın Abdullah Öcalan'ın barış projelerini destelediğimizi ve arkasında olduğumuzu söylüyoruz" şeklinde konuştu.

'BARIŞ ELÇİSİNE REHİNE MUAMELESİ YAPILIYOR'

BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak ise, Kürtçe "Buradayım, buradayız" diyerek konuşmasına başladı. Halkın direnişinin zalimleri dize getirecek kadar güçlü olduğunu söyleyen Kışanak, "Binlerce arkadaşımızı tutuklayıp zindanlara attılar. Ne olmasını bekliyorlardı. İşte Batman, işte meydan, işte KCK cevabı veriyoruz. Bu ülkeyi yönetenler 30 yıldır süren savaşın en önemli operasyonunun KCK operasyonu olduğunu söylüyorlar. Diyorlar ki KCK operasyonları ile bitireceğiz. Bizim cevabımız ise meydanlarda 'Ez livir im'dir" diye konuştu. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın avukatları ile görüştürülmemesine değinen Kışanak, şunları aktardı: "Barış elçisi Öcalan'a rehine muamelesi yapılıyor. Tecrit uygulayarak halkla olan bağını koparacaklarını zannediyorlar. İşte meydanlarda cevabımız." Kışanak'ın bu sözlerine onbinlerce kişi "Bijî Serok Apo" diye yanıt verdi.

'MECLİSTEKİ HIRSIZ VE ÇETELERİ KOVUN'

Kışanak, "Bu ülkeyi yönetenler savaşı bu halkın evlatlarına katliam uygulayarak sürdürüyor. Kimyasal silahlarla vahşi bir savaş yürütüyorlar. Evlatlarımızın bedenlerini parçalayarak bizi teslim alacaklarını zannediyorlar. İşte Ez livir im, irademize, direnişimize, önderliğimize sahip çıkıyoruz. Gelsinler görsünler. Bunların aklı ve vicdanları yok. Bu halk zulüm ve baskı politikalarını boşa çıkardığı gibi AKP'nin de politikalarını boşa çıkaracaktır. Bizi bitireceklerini zannedenler bir gün biteceklerdir. Bu direniş karşısında darmadağın olduklarında pişman olacaklar. Ama iş işten geçmiş olacak. Biz yan yana yaşayalım ama dilimize ve kimliğimize saygı duyulsun dedik. Kendi kendimizi yönetelim dedik. Onların cevabı savaş oldu. Bizim cevabımız ise direniş olacaktır" dedi. 12 Haziran seçimlerinde seçildikleri halde hala cezaevinde tutuklu bulunan BDP'li milletvekillerine de değinen Kışanak, "Bu konuda çaba göstermeyen AKP diyor ki 'tutukluluk süresini düşürürsek yarın hırsızlar Meclis'e gelir. Biz bu nedenle yapmıyoruz.' Ben buradan açık söylüyorum. O Meclis'te zaten hırsızlar, çeteler var. O Meclis'te ihaleye fesat karıştıranlar bile var. Halkı soyup soğana çevirenler var. Ama bu halkın özgürlük sevdasını taşıyanları Meclis'e sokmak istemiyorlar. O Meclis'in itibarını kurtarmak istiyorsanız, o hırsız ve çeteleri kovun. Barış ve demokrasi temsilcilerini alın. İçişleri Bakanı ile ilgili ihaleye fesat karıştırmaktan Meclis'e fezleke geldi. Biz halkımızın barış ve demokrasi mücadelesinin yanında yer alacağız. Ve çetecilerden hesap soracağız" ifadesinde bulundu.

'AN AZADÎ AN AZADÎ'

Kışanak, bütün baskılara rağmen Parlamento ve anayasa çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, sorunun barışçıl çözümü için demokratik çözümü aradıklarını ve bunda ısrar edeceklerini söyledi. "Biz Parlamento'da konuşurken, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde tecrit uygulanıyor, dağda evlatlarımızın üzerinde katliam yapılırsa ve halkımız tutuklanırsa demokratik çözüm olmaz. Demokratik anayasa olmaz" diyen Kışanak, "Biz diyoruz ki bırakın bu ikiyüzlülüğü. Ya demokratik anayasa istemiyoruz deyin. Ya da istiyorsan barış politikalarına dönün. Ölüme tilili çeken bir halkız biz. An azadî, an azadî" şeklinde konuştu. Kışanak'ın ardından Danimarka'dan gelen sanatçı Mizgin sahne aldı. Mizgin'in söylediği şarkılar eşliğinde siyasetçiler halaya durdu.

'MÜCADELE BÜYÜYECEK'

DTK Eş Başkanı ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk de, Kürtçe yaptığı konuşmasında, "Bu ülkeyi yönetenler 'bu halkı bitirdik, artık 100, 200 kişi ile alanlara iniyorlar' diyor. Bugüne kadar bu halkı baskı, zulüm, işkence ve zindanlarla bitiremediniz, bugün de bitiremeyeceksiniz. İşte bugün burada görüyorsunuz. Kürt halkı özgürlük için alanlardadır. Dersim Katliamı ile ilgili Başbakan çıkıp özür diliyor. Buradan diyorum ki dün katlettiniz, bugün zindanlarda susturmaya çalışıyorsunuz. Ortadoğu ve dünyada değişim yaşanırken, AKP Kürt halkını zindanlara atarak susturmaya çalışıyor. Başbakan Suriye'de çözüm olursa Kürtlerin statüsü güçlenir diyor. Bundan dolayı da sindirme politikalarını güçlendirerek devreye koyuyor. Buradan size sesleniyorum. Bu korku yüreğinize işlemesin. Alanlarda olmaya ve mücadelemizi büyüterek sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

Ardından miting Koma Grava Rojê ile Koma Hemdem'in seslendirdiği şarkılarla sona erdi. Mitingin ardından Azadiya Welat ve Özgür Gündem Gazetesi dağıtımcısı Mahmut Turan, gazete dağıtımı yaptığı esnada gözaltına alındı. (Batman/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Emek'te yıkım her an başlayabilir

SONRAKİ HABER

Engellenen filmi sahnede anlattılar!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...