06 Ocak 2010 00:00

Çocuklara korkunç işkence

TMK mağduru çocuklar olarak bilinen ve haklarında yüzlerce yıllık hapis cezası istenen çocuklara yönelik adalet arayışı sürerken, Adana M Tipi Cezaevi’ne konulan 32 çocuğun korkunç işkencelere maruz kaldığı iddia edildi.

Paylaş

TMK mağduru çocuklar olarak bilinen ve haklarında yüzlerce yıllık hapis cezası istenen çocuklara yönelik adalet arayışı sürerken, Adana M Tipi Cezaevi’ne konulan 32 çocuğun korkunç işkencelere maruz kaldığı iddia edildi. Aileleri aracılığı kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapan çocuklar, Cezaevi Müdürü ve gardiyanlar tarafından üzerlerine soğuk su dökülüp sonrasında plastik su borusu ile dövüldüklerini ve daha sonra da vücutlarında açılan yaralara tuz basılarak işkence edildiklerini ileri sürdüler.
Bir süredir özellikle siyasi tutuklulara yönelik keyfi uygulamaları ile gündeme gelen Pozantı M Tipi Cezaevi’nde bulunan 32 çocuğun cezaevi müdürleri ve gardiyanlar tarafından işkencelere maruz kaldığı ileri sürüldü. 18 yaşına giren bazı çocukların ise, başka cezaevlerine nakledilme yerine tek kişilik hücrelere atıldığı belirtildi. Aileleri aracılığı ile açıklamada bulunan tutuklu çocuklar, üzerlerindeki baskıların giderek arttığına dikkat çekerek, kamuoyundan duyarlılık talebinde bulundu.
‘YARALARA TUZ BASILDI’
Cezaevindeki çocuklarını ziyarete giden aileler, çocukların büyük bir baskı altında olduğunu söyledi. Aileler, “Biz ziyarete gittiğimizde çocuklarımızın yaralar içinde olduğunu gördük. Onlara sorduğumuzda ise işkencelere maruz kaldıklarını dile getirdi. Çocuklarımız bize, ‘Son zamanlarda burada işkencelere maruz kalıyoruz. En ufak sorun bile işkence gerekçesi oluyor. Son zamanlarda yapılan baskınlarda üzerimize soğuk su döküp sonrasında plastik su borusu ile dövüyorlar. Bizleri dövdükten sonra vücudumuzda açılan yaralara gardiyanlar tarafından tuz basılıyor’ dediler. Çocuklarımız işkence altında” açıklamasını yaptılar. Çocukların anlatımları üzerine harekete geçen aileler, Pozantı Cezaevi Savcısı’na başvuruda bulundu.
18 YAŞINI DOLDURAN HÜCREYE
Cezaevindeki işkence iddialarının yanı sıra cezaevinde iken 18 yaşını dolduran çocukların ise başka cezaevlerine gönderilmek yerine aynı cezaevinde tek kişilik hücrelere konulduğu belirtildi.
Tutuklu Ferdi Sertkal’ın babası Tayyip Sertkal, oğlunun tutuklandığı zaman 18 yaşından küçük olduğunu, ancak oğlunun 18 yaşına girmesinden sonra başka bir cezaevine nakledilmesi gerekirken tek kişilik hücreye atıldığına dikkat çekti. Çocuklarına gazete ve dergi gibi hiç bir yayın organının verilmediğini de ifade eden Sertkal, baskılarla ilgili Cezaevi Savcısı’na başvurduğunu belirtti.
Pozantı M Tipi Cezaevi’ndeki yetkililer ise, görüş verme yetkilerinin olmadığını ancak söz konusu iddiaların asılsız olduğunu ileri sürdü. (Adana/DİHA)


Yatılı okulda cinsel istismar skandalı

UŞAK’ın Eşme ilçesindeki Yatılı İlköğretim Bölge Okulunda (YİBO), kız öğrenciler K.A. (13) ve M.֒ye (13) cinsel istismarda bulunmakla suçlanan Müdür Yardımcısı İ.K. ve temizlik görevlisi F.G. tutuklandı. Okulun müdürü ve 4 yöneticisi de soruşturma kapsamında açığa alındı.
Eşme YİBO’da yaşananlar, bir hafta önce İl Milli Eğitim Müdürlüğü, valilik ve bazı resmi kurumlara yollanan isimsiz şikayet dilekçeleriyle ortaya çıktı.
Dilekçede, okulda yatıp kalkan temizlik görevlisi F.G’nin, gece bir kız öğrenciyle cinsel ilişkiye girerken görüldüğü öne sürüldü. Olayın ortaya çıkmasının ardından F.G’nin işine son verildiği anlatıldı.
Bu isimsiz şikayet dilekçelerini dikkate alan Eşme Cumhuriyet Başsavcılığı, iddialarla ilgili soruşturma başlattı.
Okuldaki bazı kız öğrenciler ile idarecilerin ifadelerine başvurulan soruşturma kapsamında, evli olduğu öğrenilen Müdür Yardımcısı İ.K. ile işten atılan temizlik görevlisi bekar F.G. gözaltına alındı. İ.K. ve F.G, sorgularının ardından kız öğrencilerden K.A. ve M.֒yü cinsel ilişkiye zorladıkları iddiasıyla çıkarıldıkları mahkemece ‘çocuğa cinsel istismar’ suçundan tutuklandı.
OKUL MÜDÜRÜ AÇIĞA ALINDI
Ayrıca, Okul Müdürü Y.Z. ve 4 idareci de soruşturma kapsamında açığa alındı.
K.A. ve M.Ö. ise Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Uşak Çocuk Yuvası’na teslim edildi. Cinsel istismara maruz kalan iki kız çocuğun psikolojik tedavilerinin sürdürüldüğü bildirildi. (UŞAK)

OKULDA RECEP HOCA İSYANI

RİZE’de, Özel Bilge İlköğretim Okulu’nun 12 yıllık beden dersi öğretmeni ve voleybol takımının koçu Recep Rakıcı’nın görevinden ayrılması öğrenciler arasında isyan başlattı. Beden dersinde kulanılan toplar dışarı atıldı ya da patlatıldı, yemekhanede tabaklara vuruldu, yemekler döküldü. Bazı öğrenciler de beden dersine girmeyi reddetti. Öğretmenlerinin geri dönmesini isteyen bazı öğrenciler de Facebook’da sayfa açtı.
Bazı öğrenciler idarenin sayfaya mesaj yazan öğrencileri tek tek odaya çekerek, yazdıkları mesajları silme konusunda baskı yaptığını ileri sürdü. (RİZE)
ÖNCEKİ HABER

Bu çocuklar aç yatıyor!

SONRAKİ HABER

BDP operasyonu sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...